Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

  0:02
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a zelí a pochutnejte si na autentických vzorcích minulosti.

Štrachanda | foto: www.czechtourism.cz

Co byste měli určitě v Chodsku a okolí koupit a co ochutnat

PIVA: V Dobřanech je pivovar a restaurant Modrá hvězda, kde můžete jen teď v létě ochutnat Dobřanského anděla, 23° extra speciál. Vyrábějí tu i pivní kosmetiku, třeba zklidňující balzám po holení s pivem a panthenolem, sprchové gely, pivní šampon.

KOLÁČE: Specialitou Pekárny a cukrárny Marie Vondrovicové Bořice jsou chodské koláče. Za koláči vyražte i do Krchleb.

VÍNO: Medové archivní víno z Nové Pasečnice u Domažlic od pana Stibůrka.

ZMRZLINA: V Klatovech na náměstí si dejte točenou nebo kopečkovou zmrzlinu prodávanou ze stařičkého automobilu. Je vařená podle starých receptur z opravdového mléka a smetany.

Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálka, mětánky, maltošny... skoro máte pocit, že si z vás místní dělají legraci a tyhle názvy si vymýšlejí. Ale ne, jsou to všechno jídla, na něž dává suroviny kraj v oblasti Českého lesa, ale i Horní Falce a Dolního Bavorska, a která si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin, a tak existují v mnoha variantách.

Možná se divíte, proč jsme nezařadili recept na chodské koláče, ale koláčů už bylo v ostatních krajových kuchařkách tolik, že jsme pro jednou sladké vynechali.

Návodů na pravé chodské koláče najdete na internetu spoustu, takže můžete zkusit své štěstí hned několikrát a pak se pořádně vyřádit při zdobení. Téměř každá chodská rodina zdobí koláče podle svého, ale existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit.

Buď koláč namazat celý tvarohem a na něj pak přidat povidla a mák, rozinky a mandle, nebo merhovat do proužků (tvaroh, mák, povidla a pořád dokola) – takovým koláčům se pak říká"panské". Na závěr zkuste novinku: polijte koláč sladkou smetanou s cukrem a rumem.

Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát

Doba přípravy: 30 minut + 80–90 minut
Množství: 4 osoby

  • 800 g hovězího zadního
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 2 velké cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 6 lžic sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 200–250 ml piva
  • 2 párky
  • hladká mouka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hovězí maso nakrájíme na plátky, po obvodu nakrojíme, aby se při opékání nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

2. Jednu cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme tři lžíce sádla a cibuli na něm orestujeme.

3. Na cibulové směsi opečeme plátky masa, přidáme rajský protlak, podlijeme pivem a podusíme doměkka.

4. Párky podélně přepůlíme, ozdobně nařízneme. Uzeninu opečeme.

5. Na talíře rozdělíme porce masa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme opečenou uzeninou a opečenými cibulovými kroužky a upečeným česnekem. Návod na jejich přípravu najdete v boxu níže. Jako přílohu podáváme rýži, šťouchané nebo vařené brambory.

Tip: Hovězí maso můžete před nakrájením na plátky prošpikovat slaninou. Upečené stroužky česneku vymáčkněte a promíchejte s bramborami.

Jak na křupavou cibulku: cibuli oloupejte, pokrájejte na tenká kolečka a ty rozeberte. Do misky nasypte hladkou mouku a kolečka v ní obalte. Přebytečnou mouku oklepejte a cibuli dejte do rozpáleného oleje. Jakmile zezlátne, vyndejte ji na talíř vyložený papírovým ubrouskem a nechte okapat.

Jak na pečený česnek: dvě česnekové hlavičky přepulte. Řeznou stranu česneku potřete trochou sádla. Každou polovinu zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby (180 °C) na 40 minut. Česnek vybalte a dopečte dalších 10 minut.

Polévka brčálka

Polévka brčálka

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká hrst listů šťovíku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 starší housky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany

1. Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme.

2. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme.

3. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova.

4. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme.

5. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Tip: Někde se brčálka připravuje z části šťovíkových listů a části listů fialek, podušených na másle, přepasírovaných, zasypaných moukou a zavařených s vývarem.

Pivní polévka

Pivní polévka je typicky české jídlo

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 silnějších plátků staršího tmavého chleba
  • 500 ml piva
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 vejce
  • čerstvá petržel

1. Z poloviny chlebových plátků okrájíme kůrku. Nakrájíme na kousky, opečeme nasucho na pánvi a zalijeme pivem. Necháme odstát a rozmícháme.

2. Druhou polovinu chleba nakrájíme na kostičky a na pánvičce nebo na plechu v troubě nasucho opečeme.

3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Na sádle orestujeme v hrnci cibuli, přelijeme vývarem a přivedeme k varu.

4. Do vroucího vývaru přilijeme směs piva a chleba, dochutíme solí, pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem.

5. Do hotové polévky přimícháme rozšlehaná vejce a povaříme další asi tři minuty. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a opečeným chlebem.

Tip: Pivní polévka podle Sandtnerové: V hrnci dobře umícháme litr piva se 6 žloutky a 100 g cukru. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme 20 g másla, polévku promícháme a hned podáváme. Můžeme přidati z 1/4 citronu šťávu.

Štrachanda

Štrachanda

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst sušených hub
  • sklenička mléka nebo smetany
  • 3 velká vejce
  • sklenička krupice
  • 1 malá cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g uzeného masa nebo škvarků
  • 750 g brambor uvařených ve slupce
  • 3 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • majoránka

1. Sušené houby pokrájíme a přelijeme směsí rozšlehaného mléka s vejci a krupicí, necháme odstát asi 20 minut.

2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme nebo najemno pokrájíme. Uzené maso nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla a vysypeme strouhankou.

4. Na zbylém sádle orestujeme cibuli, přidáme maso, česnek a společně opečeme. Hotovou směs okořeníme solí, pepřem a majoránkou.

5. Vymazaný a vysypaný pekáček vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme cibulí s uzeným masem, zakryjeme zbylými plátky brambor a dáme zapéct na 20 minut.

6. Přelijeme houbovou směsí a pečeme dalších 10–15 minut.

Tip: Brambory najemno nastrouhejte, promíchejte s hrnkem mléka, 2 vejci, hrnkem krupice, strouhanky, pokrájeným uzeným masem, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Směs vylijte do vymaštěného pekáčku a zapečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...