Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

  0:02aktualizováno  0:02
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a zelí a pochutnejte si na autentických vzorcích minulosti.

Štrachanda | foto: www.czechtourism.cz

Co byste měli určitě v Chodsku a okolí koupit a co ochutnat

PIVA: V Dobřanech je pivovar a restaurant Modrá hvězda, kde můžete jen teď v létě ochutnat Dobřanského anděla, 23° extra speciál. Vyrábějí tu i pivní kosmetiku, třeba zklidňující balzám po holení s pivem a panthenolem, sprchové gely, pivní šampon.

KOLÁČE: Specialitou Pekárny a cukrárny Marie Vondrovicové Bořice jsou chodské koláče. Za koláči vyražte i do Krchleb.

VÍNO: Medové archivní víno z Nové Pasečnice u Domažlic od pana Stibůrka.

ZMRZLINA: V Klatovech na náměstí si dejte točenou nebo kopečkovou zmrzlinu prodávanou ze stařičkého automobilu. Je vařená podle starých receptur z opravdového mléka a smetany.

Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálka, mětánky, maltošny... skoro máte pocit, že si z vás místní dělají legraci a tyhle názvy si vymýšlejí. Ale ne, jsou to všechno jídla, na něž dává suroviny kraj v oblasti Českého lesa, ale i Horní Falce a Dolního Bavorska, a která si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin, a tak existují v mnoha variantách.

Možná se divíte, proč jsme nezařadili recept na chodské koláče, ale koláčů už bylo v ostatních krajových kuchařkách tolik, že jsme pro jednou sladké vynechali.

Návodů na pravé chodské koláče najdete na internetu spoustu, takže můžete zkusit své štěstí hned několikrát a pak se pořádně vyřádit při zdobení. Téměř každá chodská rodina zdobí koláče podle svého, ale existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit.

Buď koláč namazat celý tvarohem a na něj pak přidat povidla a mák, rozinky a mandle, nebo merhovat do proužků (tvaroh, mák, povidla a pořád dokola) – takovým koláčům se pak říká"panské". Na závěr zkuste novinku: polijte koláč sladkou smetanou s cukrem a rumem.

Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát

Doba přípravy: 30 minut + 80–90 minut
Množství: 4 osoby

  • 800 g hovězího zadního
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 2 velké cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 6 lžic sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 200–250 ml piva
  • 2 párky
  • hladká mouka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hovězí maso nakrájíme na plátky, po obvodu nakrojíme, aby se při opékání nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

2. Jednu cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme tři lžíce sádla a cibuli na něm orestujeme.

3. Na cibulové směsi opečeme plátky masa, přidáme rajský protlak, podlijeme pivem a podusíme doměkka.

4. Párky podélně přepůlíme, ozdobně nařízneme. Uzeninu opečeme.

5. Na talíře rozdělíme porce masa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme opečenou uzeninou a opečenými cibulovými kroužky a upečeným česnekem. Návod na jejich přípravu najdete v boxu níže. Jako přílohu podáváme rýži, šťouchané nebo vařené brambory.

Tip: Hovězí maso můžete před nakrájením na plátky prošpikovat slaninou. Upečené stroužky česneku vymáčkněte a promíchejte s bramborami.

Jak na křupavou cibulku: cibuli oloupejte, pokrájejte na tenká kolečka a ty rozeberte. Do misky nasypte hladkou mouku a kolečka v ní obalte. Přebytečnou mouku oklepejte a cibuli dejte do rozpáleného oleje. Jakmile zezlátne, vyndejte ji na talíř vyložený papírovým ubrouskem a nechte okapat.

Jak na pečený česnek: dvě česnekové hlavičky přepulte. Řeznou stranu česneku potřete trochou sádla. Každou polovinu zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby (180 °C) na 40 minut. Česnek vybalte a dopečte dalších 10 minut.

Polévka brčálka

Polévka brčálka

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká hrst listů šťovíku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 starší housky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany

1. Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme.

2. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme.

3. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova.

4. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme.

5. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Tip: Někde se brčálka připravuje z části šťovíkových listů a části listů fialek, podušených na másle, přepasírovaných, zasypaných moukou a zavařených s vývarem.

Pivní polévka

Pivní polévka je typicky české jídlo

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 silnějších plátků staršího tmavého chleba
  • 500 ml piva
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 vejce
  • čerstvá petržel

1. Z poloviny chlebových plátků okrájíme kůrku. Nakrájíme na kousky, opečeme nasucho na pánvi a zalijeme pivem. Necháme odstát a rozmícháme.

2. Druhou polovinu chleba nakrájíme na kostičky a na pánvičce nebo na plechu v troubě nasucho opečeme.

3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Na sádle orestujeme v hrnci cibuli, přelijeme vývarem a přivedeme k varu.

4. Do vroucího vývaru přilijeme směs piva a chleba, dochutíme solí, pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem.

5. Do hotové polévky přimícháme rozšlehaná vejce a povaříme další asi tři minuty. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a opečeným chlebem.

Tip: Pivní polévka podle Sandtnerové: V hrnci dobře umícháme litr piva se 6 žloutky a 100 g cukru. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme 20 g másla, polévku promícháme a hned podáváme. Můžeme přidati z 1/4 citronu šťávu.

Štrachanda

Štrachanda

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst sušených hub
  • sklenička mléka nebo smetany
  • 3 velká vejce
  • sklenička krupice
  • 1 malá cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g uzeného masa nebo škvarků
  • 750 g brambor uvařených ve slupce
  • 3 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • majoránka

1. Sušené houby pokrájíme a přelijeme směsí rozšlehaného mléka s vejci a krupicí, necháme odstát asi 20 minut.

2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme nebo najemno pokrájíme. Uzené maso nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla a vysypeme strouhankou.

4. Na zbylém sádle orestujeme cibuli, přidáme maso, česnek a společně opečeme. Hotovou směs okořeníme solí, pepřem a majoránkou.

5. Vymazaný a vysypaný pekáček vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme cibulí s uzeným masem, zakryjeme zbylými plátky brambor a dáme zapéct na 20 minut.

6. Přelijeme houbovou směsí a pečeme dalších 10–15 minut.

Tip: Brambory najemno nastrouhejte, promíchejte s hrnkem mléka, 2 vejci, hrnkem krupice, strouhanky, pokrájeným uzeným masem, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Směs vylijte do vymaštěného pekáčku a zapečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.