NA 4 PORCE
Příprava: 10 minut + 15-20 minut smažení
* 500 g pohankové mouky (nabízejí prodejny zdravé výživy i supermarkety)
* špetku soli
* 1 lžičku prášku do pečiva
* vodu na zadělání těsta
* máslo na smažení palačinek
Na ozdobu:
* 500 g lesního ovoce (například maliny, může být i mražené)
* 3 lžíce krupicového cukru
* oblíbenou zmrzlinu, například vanilkovou
1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.
2. Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).
3. Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.
4. Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.
5. Palačinky podávejte teplé s kopečkem zmrzliny, přelité horkou ovocnou omáčkou.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Zapečené ovoce s čokoládou |
Citronovo-malinové košíčky |
Malinovka s mátou a melounem |