Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Podzimní ovoce a maso? Skvělá kombinace!

  0:25aktualizováno  0:25
Na podzim přichází velká zahradní sklizeň. Našli jsme pro vás recepty na netradiční lahůdky. Třeba na maso s ovocem nebo na ovocné likéry...

Kuřecí prsa se švestkami | foto: Isifa/Stockfood

Maso s ovocem

Kuřecí prsa se švestkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa
* 100 g anglické slaniny, tenké plátky
* 50 g ztuhlého másla
* sůl a mletý pepř
* snítka rozmarýnu
* snítka oregana
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g švestek
* 1 lžíce přírodního cukru
* 1-2 lžíce másla
* 100 ml švestkového nebo jablečného džusu
* špetka mleté skořice
* nať z půlky svazku mladé cibulky
* citronová šťáva na dochucení
* opečená bageta k podávání

1. Maso podle potřeby prořízneme na plátek, po obou stranách osolíme, opepříme a doprostřed položíme kousek másla, posypeme částí usekaných bylinek, obalíme plátky slaniny a zavážeme provázkem.

2. Maso zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen, přidáme zbylé byliny a dopečeme na mírném ohni. Upečená prsíčka i s bylinkami dáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat. Do výpeku vsypeme vypeckované švestky, posypeme cukrem, přidáme máslo, poprášíme skořicí a podlijeme džusem. Vaříme, dokud šťáva nezhoustne a švestky nezměknou.

3. Chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou. Podáváme s pečenými prsíčky, posypané cibulkovou natí a s opečenou bagetou.

Dušené hovězí s mrkví a hruškami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 1,5 hodiny dušení

* 500 g hovězího masa
* cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 hřebíčky, lžička zázvoru
* 4 mrkve na kolečka
* 4 hrušky
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva

1. Maso opečeme na oleji a odložíme. Ve výpeku opečeme cibuli a česnek, vrátíme maso, přidáme koření, sůl, pepř, lžíci citronové šťávy, podlijeme vodou a dusíme.

2. Když je maso skoro měkké, přidáme mrkev a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na klínky nakrájené hrušky, podlijeme vínem a dusíme, dokud hrušky nezměknou.

3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Panenky s tymiánem a hruškami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20-25 minut

* 4 plátky panenky
* 4 stroužky česneku
* 4 snítky tymiánu
* hrubě mletý červený pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 hrušky, na klínky
* 3 lžíce másla
* 100 ml bílého vína
* 1-2 lžíce citronové šťávy na dochucení
* 3 lžíce šípkové zavařeniny
* 1-2 lžičky hrubozrnné hořčice
* špetka cukru na dochucení
* pečené brambory na klínky k podávání

1. Vepřové plátky z panenky nakrájíme přes vlákno, rozmáčkneme rukou a vytvarujeme zpět do původního tvaru. Osolíme, opepříme a opečeme zprudka na pánvi na olivovém oleji ze všech stran, zmírníme plamen, vsypeme na plátky nakrájený česnek, snítky tymiánu a dopečeme tak, aby maso bylo uvnitř narůžovělé. Celkem asi 10-15 minut, podle výšky masa. Upečené panenky a koření vyjmeme a uchováme pod alobalem, aby se šťávy rozležely.

2. Do výpeku přidáme oloupané hrušky, máslo a opékáme, dokud hrušky nezměknou. Hrušky odložíme k masu, do šťávy rozmícháme zavařeninu, hořčici, přilijeme bílé víno a povaříme do zhoustnutí. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a podle potřeby dosolíme, popřípadě přisladíme.

3. Vepřové panenky rozdělíme na talíře, obložíme pečenými hruškami a přelijeme je šťávou.

Jehněčí tažin se švestkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 1,5 hodiny

* 600 g jehněčího masa, z kýty
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka šafránu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 2 cibule, nakrájené na kolečka
* 1 lžička mleté skořice
* 1-2 lžíce medu
* 200 g sušených švestek
* 1 lžíce sezamových semínek, loupaných

1. Maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky. V kastrolu se silným dnem rozpálíme olej, přidáme maso, osolíme, poprášíme šafránem a zázvorem, osmahneme a zalijeme asi 200-250 ml vody. Dusíme pod poklicí asi 3/4 hodiny, občas zamícháme.

2. K masu přidáme nakrájenou cibuli, mletou skořici, med a na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Přidáme opláchnuté švestky a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Stáhneme z ohně, ozdobíme sezamovými semínky a ihned podáváme.

Pečený králík se sušenými švestkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 24 hodin marinování + 1,5 hodiny

* 4 králičí stehna
* 500 ml červeného vína
* 2 lžíce vinného octa
* 6 kuliček celého pepře
* 6 ks nového koření
* 1/4 lžičky tymiánu
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 400 g sušených švestek
* sůl
* 2 lžíce rybízové zavařeniny nebo rosolu

1. Králičí stehna odblaníme, omyjeme, vložíme do kastrolu, pokapeme octem a zalijeme červeným vínem. Přidáme koření a necháme v chladu marinovat, nejlépe 24 hodin. Potom porce králíka vyjmeme z marinády, osušíme a opečeme ze všech stran na rozpuštěném másle s olivovým olejem a osolíme.

2. Maso podlijeme částí přecezené marinády a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě asi hodinu a půl doměkka. Během pečení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme zbylou marinádou, vodou nebo vývarem. Asi v polovině dušení přidáme opláchnuté sušené švestky bez pecek.

3. Nakonec vmícháme do šťávy rybízovou zavařeninu nebo rosol a dochutíme cukrem. Porce králíka obložíme švestkami a podlijeme šťávou. A podáváme. 

Likéry podzimu

Jeřabinový likér

NA 2 LITRY

Příprava: 1-3 měsíce

* 2 kg jeřabin
* 1 l čistého lihu
* 1 kg cukru krupice
* 1 l vody
* kůra z 1 citronu, žlutá část
* 4 hřebíčky
* kousek skořice

1. Na mírném ohni svaříme cukr s vodou na sirup a necháme vychladnout. Do zavařovací lahve nasypeme polovinu omytých a očištěných jedlých jeřabin a pomačkáme je. Přidáme okrájenou kůru z dobře omytého citronu, hřebíček a skořici.

2. Zalijeme vychladlým cukrovým sirupem, lihem a necháme stát na teplém nebo slunném místě 8 dní. Výluh přecedíme přes čisté plátno nebo kousek bílého flanelu, promícháme a ještě jednou profiltrujeme.

3. Do lahví vložíme omyté a očištěné zbylé plody jeřábu a zalijeme likérem a zazátkujeme. Necháme v chladu nejméně 3 týdny, ideálně 3 měsíce uležet. 


TIP
Jedlé jeřabiny jsou plody jeřábu sladkoplodého, který roste i volně a okolo chat a chalup. Jeho listy mají po okrajích zoubky, které sahají asi do poloviny lístků.

Medový likér

NA 2 LITRY

Příprava: 10 dní

* 1,5 l vodky
* 100 g čerstvého zázvoru
* 1 citron
* 250 ml vody
* 500 g květového medu

1. Zázvor oloupeme, citron dobře omyjeme a vše nakrájíme na plátky. Vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme vodkou. Přikryjeme a necháme stát na teplém místě asi 10 dní.

2. Med rozpustíme ve vodě a mírným varem vaříme asi půl hodiny. Během vaření sbíráme pěnu a necháme vychladnout.

3. Přidáme přecezenou alkoholovou esenci, promícháme a plníme do lahví.


TIP
Likér můžete připravit také z 1 l čistého lihu a asi 1 kg medu a asi 1 l vody. Použít lze i pálenka z jablek, slivovice či rum apod. Sladkost likéru ovlivní větší či menší množství medu. 


Ořechový likér

NA 2 LITRY

Příprava: 2-3 týdny

*30 zelených ořechů
*6 hřebíčků
*4 kuličky nového koření
*kůra z 1 pomeranče, nejlépe bio
*1 svitek skořice
*1 kg cukru krupice
*1 l vody
*1 l čistého lihu

1. Celé omyté nezralé zelené ořechy nakrájíme na čtvrtky, vložíme je do zavařovací láhve, přidáme hřebíček, nové koření, skořici a dobře omytou nakrájenou pomerančovou kůru. Zalijeme lihem, láhev uzavřeme korkem nebo pergamenovým papírem a necháme stát na slunném místě 2 až 3 týdny.

2. Před dokončením likéru svaříme na mírném ohni cukr s vodou na sirup a necháme vychladnout. Potom přecedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme, likér přelijeme do čistých lahví a uzavřeme zátkou.

3. Takto připravený likér můžeme ihned konzumovat nebo uložit na později.


TIP
Chcete-li likér jemnější a méně sladký, přidejte ještě asi 250 ml vody navíc. Ořechy na likér sbírejte koncem června, nejpozději začátkem července. V tuto dobu jsou ořechy vhodné pro jeho přípravu. Skořápka je měkká a dá se dobře propíchnout a nakrájet. 


Džemy na zimu

Hruškovo-jablečný džem s estragonem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 600 g jablek
* 400 g hrušek
* 500-750 g cukru
* 1/4 lžičky mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice
* 2 snítky estragonu
* 2 lžíce citronové šťávy
* kůra z poloviny citronu, nastrouhaná

1. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobnější kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme koření, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka, asi 10-15 minut.

2. Potom přidáme necelou třetinu cukru a zprudka povaříme za stálého míchání, dokud nejsou jablka téměř rozvařená. Nakonec vmícháme zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a lístky estragonu a ještě krátce společně povaříme, do zhoustnutí.

3. Zkusíme na talířku rosolovací schopnost a ihned horké plníme do připravených vyvařených sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 


TIP
Použijte méně zralé a kyselejší ovoce, moučná jablka nejsou na přípravu džemu vhodná, obsahují totiž méně želírovacích látek.

Švestkový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 1 kg cukru
* 1 Pektogel
* šťáva z 1 citronu
* 1 sklenka rumu

1. Připravené švestky vložíme do širšího kastrolu, větší kusy překrájíme, přidáme část cukru a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.

2. Postupně přidáváme další cukr a Pektogel a nakonec citronovou šťávu a rum. Vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. 


TIP
Švestkový džem se skvěle hodí k masu. Stačí pár lžic přidat k výpeku a omáčka dostane úplně jinou chuť. Tímto způsobem můžeme zjemnit omáčku například k hovězím steakům, vepřovým kotletám i kuřecím plátkům.

Dva tipy pro odvážné

Chcete si na housku s máslem namazat něco jiného než obligátní podzimní ovoce? Zkuste třeba banánový nebo jeřabinový džem.

BANÁNOVÁ POCHOUTKA

Nakrájíme a rozvaříme kilo zralých banánů v litru vody. Pak pomalu vaříme, dokud nezhoustnou. Přidáme třičtvrtě kila cukru, šťávu z jednoho citronu a tři utlučené hřebíčky. Nakonec přivedeme k varu a vmícháme deci rumu. Plníme do skleniček a hned zavíčkujeme.

JEŘABINY, JAK JE NEZNÁTE

Kilo jeřabin dáme na celý den do mrazáku. Potom nasypeme do hrnce, zalijeme litrem octa a litrem vody a necháme 12 hodin ležet. Octový nálev slijeme a jeřabiny vaříme dvacet minut ve dvou litrech vody. Rozvařené bobulky propasírujeme přes jemné síto a smícháme s kilogramem stejně rozvařených a propasírovaných hrušek. Přidáme šťávu z jednoho citronu a kilo želírovacího cukru. Smícháme, uvedeme do varu a vaříme pět minut. Teplé naplníme do sklenic a zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.