Maso s ovocem
Kuřecí prsa se švestkami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 40 minut
* 4 kuřecí prsa
* 100 g anglické slaniny, tenké plátky
* 50 g ztuhlého másla
* sůl a mletý pepř
* snítka rozmarýnu
* snítka oregana
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g švestek
* 1 lžíce přírodního cukru
* 1-2 lžíce másla
* 100 ml švestkového nebo jablečného džusu
* špetka mleté skořice
* nať z půlky svazku mladé cibulky
* citronová šťáva na dochucení
* opečená bageta k podávání
1. Maso podle potřeby prořízneme na plátek, po obou stranách osolíme, opepříme a doprostřed položíme kousek másla, posypeme částí usekaných bylinek, obalíme plátky slaniny a zavážeme provázkem.
2. Maso zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen, přidáme zbylé byliny a dopečeme na mírném ohni. Upečená prsíčka i s bylinkami dáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat. Do výpeku vsypeme vypeckované švestky, posypeme cukrem, přidáme máslo, poprášíme skořicí a podlijeme džusem. Vaříme, dokud šťáva nezhoustne a švestky nezměknou.
3. Chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou. Podáváme s pečenými prsíčky, posypané cibulkovou natí a s opečenou bagetou.
Dušené hovězí s mrkví a hruškami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 1,5 hodiny dušení
* 500 g hovězího masa
* cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 hřebíčky, lžička zázvoru
* 4 mrkve na kolečka
* 4 hrušky
* 100 ml bílého vína
* citronová šťáva
1. Maso opečeme na oleji a odložíme. Ve výpeku opečeme cibuli a česnek, vrátíme maso, přidáme koření, sůl, pepř, lžíci citronové šťávy, podlijeme vodou a dusíme.
2. Když je maso skoro měkké, přidáme mrkev a dusíme doměkka. Nakonec přidáme na klínky nakrájené hrušky, podlijeme vínem a dusíme, dokud hrušky nezměknou.
3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou.
Panenky s tymiánem a hruškami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20-25 minut
* 4 plátky panenky
* 4 stroužky česneku
* 4 snítky tymiánu
* hrubě mletý červený pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 hrušky, na klínky
* 3 lžíce másla
* 100 ml bílého vína
* 1-2 lžíce citronové šťávy na dochucení
* 3 lžíce šípkové zavařeniny
* 1-2 lžičky hrubozrnné hořčice
* špetka cukru na dochucení
* pečené brambory na klínky k podávání
1. Vepřové plátky z panenky nakrájíme přes vlákno, rozmáčkneme rukou a vytvarujeme zpět do původního tvaru. Osolíme, opepříme a opečeme zprudka na pánvi na olivovém oleji ze všech stran, zmírníme plamen, vsypeme na plátky nakrájený česnek, snítky tymiánu a dopečeme tak, aby maso bylo uvnitř narůžovělé. Celkem asi 10-15 minut, podle výšky masa. Upečené panenky a koření vyjmeme a uchováme pod alobalem, aby se šťávy rozležely.
2. Do výpeku přidáme oloupané hrušky, máslo a opékáme, dokud hrušky nezměknou. Hrušky odložíme k masu, do šťávy rozmícháme zavařeninu, hořčici, přilijeme bílé víno a povaříme do zhoustnutí. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a podle potřeby dosolíme, popřípadě přisladíme.
3. Vepřové panenky rozdělíme na talíře, obložíme pečenými hruškami a přelijeme je šťávou.
Jehněčí tažin se švestkami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 1,5 hodiny
* 600 g jehněčího masa, z kýty
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* špetka šafránu
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 2 cibule, nakrájené na kolečka
* 1 lžička mleté skořice
* 1-2 lžíce medu
* 200 g sušených švestek
* 1 lžíce sezamových semínek, loupaných
1. Maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky. V kastrolu se silným dnem rozpálíme olej, přidáme maso, osolíme, poprášíme šafránem a zázvorem, osmahneme a zalijeme asi 200-250 ml vody. Dusíme pod poklicí asi 3/4 hodiny, občas zamícháme.
2. K masu přidáme nakrájenou cibuli, mletou skořici, med a na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Přidáme opláchnuté švestky a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Stáhneme z ohně, ozdobíme sezamovými semínky a ihned podáváme.
Pečený králík se sušenými švestkami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 24 hodin marinování + 1,5 hodiny
* 4 králičí stehna
* 500 ml červeného vína
* 2 lžíce vinného octa
* 6 kuliček celého pepře
* 6 ks nového koření
* 1/4 lžičky tymiánu
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 400 g sušených švestek
* sůl
* 2 lžíce rybízové zavařeniny nebo rosolu
1. Králičí stehna odblaníme, omyjeme, vložíme do kastrolu, pokapeme octem a zalijeme červeným vínem. Přidáme koření a necháme v chladu marinovat, nejlépe 24 hodin. Potom porce králíka vyjmeme z marinády, osušíme a opečeme ze všech stran na rozpuštěném másle s olivovým olejem a osolíme.
2. Maso podlijeme částí přecezené marinády a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě asi hodinu a půl doměkka. Během pečení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme zbylou marinádou, vodou nebo vývarem. Asi v polovině dušení přidáme opláchnuté sušené švestky bez pecek.
3. Nakonec vmícháme do šťávy rybízovou zavařeninu nebo rosol a dochutíme cukrem. Porce králíka obložíme švestkami a podlijeme šťávou. A podáváme.
Likéry podzimu
Jeřabinový likér
NA 2 LITRY
Příprava: 1-3 měsíce
* 2 kg jeřabin
* 1 l čistého lihu
* 1 kg cukru krupice
* 1 l vody
* kůra z 1 citronu, žlutá část
* 4 hřebíčky
* kousek skořice
1. Na mírném ohni svaříme cukr s vodou na sirup a necháme vychladnout. Do zavařovací lahve nasypeme polovinu omytých a očištěných jedlých jeřabin a pomačkáme je. Přidáme okrájenou kůru z dobře omytého citronu, hřebíček a skořici.
2. Zalijeme vychladlým cukrovým sirupem, lihem a necháme stát na teplém nebo slunném místě 8 dní. Výluh přecedíme přes čisté plátno nebo kousek bílého flanelu, promícháme a ještě jednou profiltrujeme.
3. Do lahví vložíme omyté a očištěné zbylé plody jeřábu a zalijeme likérem a zazátkujeme. Necháme v chladu nejméně 3 týdny, ideálně 3 měsíce uležet.
TIP |
Medový likér
NA 2 LITRY
Příprava: 10 dní
* 1,5 l vodky
* 100 g čerstvého zázvoru
* 1 citron
* 250 ml vody
* 500 g květového medu
1. Zázvor oloupeme, citron dobře omyjeme a vše nakrájíme na plátky. Vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme vodkou. Přikryjeme a necháme stát na teplém místě asi 10 dní.
2. Med rozpustíme ve vodě a mírným varem vaříme asi půl hodiny. Během vaření sbíráme pěnu a necháme vychladnout.
3. Přidáme přecezenou alkoholovou esenci, promícháme a plníme do lahví.
TIP |
Ořechový likér
NA 2 LITRY
Příprava: 2-3 týdny
*30 zelených ořechů
*6 hřebíčků
*4 kuličky nového koření
*kůra z 1 pomeranče, nejlépe bio
*1 svitek skořice
*1 kg cukru krupice
*1 l vody
*1 l čistého lihu
1. Celé omyté nezralé zelené ořechy nakrájíme na čtvrtky, vložíme je do zavařovací láhve, přidáme hřebíček, nové koření, skořici a dobře omytou nakrájenou pomerančovou kůru. Zalijeme lihem, láhev uzavřeme korkem nebo pergamenovým papírem a necháme stát na slunném místě 2 až 3 týdny.
2. Před dokončením likéru svaříme na mírném ohni cukr s vodou na sirup a necháme vychladnout. Potom přecedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme, likér přelijeme do čistých lahví a uzavřeme zátkou.
3. Takto připravený likér můžeme ihned konzumovat nebo uložit na později.
TIP |
Džemy na zimu
Hruškovo-jablečný džem s estragonem
NA 1,5 KG DŽEMU
Příprava: 10 minut + 30 minut vaření
* 600 g jablek
* 400 g hrušek
* 500-750 g cukru
* 1/4 lžičky mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice
* 2 snítky estragonu
* 2 lžíce citronové šťávy
* kůra z poloviny citronu, nastrouhaná
1. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na drobnější kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme koření, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka, asi 10-15 minut.
2. Potom přidáme necelou třetinu cukru a zprudka povaříme za stálého míchání, dokud nejsou jablka téměř rozvařená. Nakonec vmícháme zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a lístky estragonu a ještě krátce společně povaříme, do zhoustnutí.
3. Zkusíme na talířku rosolovací schopnost a ihned horké plníme do připravených vyvařených sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
TIP |
Švestkový džem
NA 1,5 KG DŽEMU
Příprava: 10 minut + 30 minut vaření
* 1 kg vypeckovaných švestek
* 1 kg cukru
* 1 Pektogel
* šťáva z 1 citronu
* 1 sklenka rumu
1. Připravené švestky vložíme do širšího kastrolu, větší kusy překrájíme, přidáme část cukru a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu.
2. Postupně přidáváme další cukr a Pektogel a nakonec citronovou šťávu a rum. Vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
TIP |
Dva tipy pro odvážné
Chcete si na housku s máslem namazat něco jiného než obligátní podzimní ovoce? Zkuste třeba banánový nebo jeřabinový džem.
BANÁNOVÁ POCHOUTKA
Nakrájíme a rozvaříme kilo zralých banánů v litru vody. Pak pomalu vaříme, dokud nezhoustnou. Přidáme třičtvrtě kila cukru, šťávu z jednoho citronu a tři utlučené hřebíčky. Nakonec přivedeme k varu a vmícháme deci rumu. Plníme do skleniček a hned zavíčkujeme.
JEŘABINY, JAK JE NEZNÁTE
Kilo jeřabin dáme na celý den do mrazáku. Potom nasypeme do hrnce, zalijeme litrem octa a litrem vody a necháme 12 hodin ležet. Octový nálev slijeme a jeřabiny vaříme dvacet minut ve dvou litrech vody. Rozvařené bobulky propasírujeme přes jemné síto a smícháme s kilogramem stejně rozvařených a propasírovaných hrušek. Přidáme šťávu z jednoho citronu a kilo želírovacího cukru. Smícháme, uvedeme do varu a vaříme pět minut. Teplé naplníme do sklenic a zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.