Odšťavňovačů obou kategorií nabízí současný trh obrovské množství. Od laciných přístrojů s plastovým tělem až po luxusní a designově vytříbené nerezové mašiny, které mohou v kuchyni zastat i roli elegantního doplňku.
Vedle designu rozhoduje o ceně univerzálních odšťavňovačů několik důležitých faktorů. Dražší přístroje dokážou zpracovat celé ovoce, například jablka nebo hrušky. To je rozhodně velmi praktická vlastnost, přeci jen, krájet před odšťavňováním ovoce na malé kousky není příliš pohodlné. Důležitá je také samotná konstrukce přístroje, která rozhoduje o pohodlném čištění. Některé přístroje lze z větší části umístit i do myčky nádobí.
Při výběru je nutné zohlednit výkon přístroje. Pro občasné použití nemá cenu kupovat drahé a výkonné přístroje, naopak, pokud máte velký sad, je lepší při výběru nešetřit a volit robustní stroje, které jsou na velkou zátěž konstruované. Je dobré vybírat i podle toho, jak velké zásobníky na šťávu a na zbylou sušinu přístroje mají. Není nic horšího, než se neustále při práci starat o vyhazování zbytků.
Titanové ostří nožů a mikrosíto má výkonný lis Catler JE8010, který si poradí s ovocem do průměru osmi centimetrů. Špičkový nerezový přístroj je ale poměrně drahý, stojí téměř 10 000 korun. Elegantní lis Ronson sice nemá takový výkon, hodí se spíš na občasné použití, ale pořídíte jej již za 1500 korun.
U citrusových lisů je situace trochu jiná. Opět sice platí, že levnější přístroje jsou především plastové, dražší pak nerezové. Ale tou nejdůležitější vlastností je řešení, jak z lisu vytéká šťáva. Levnější přístroje mají zásobník, který je nutné každou chvíli vyprázdnit. Ty dražší mají vylévací otvor, kterým džus vytéká do skleničky. Pákové lisy pak práci usnadní, ovoce nemusíte při lisování držet v ruce. Praktické je i sítko na zachycení pecek.
Mezi nejatraktivnější citrusové lisy rozhodně patří lis Delonghi KS5000, který vychází z legendárního designu Philipa Starka. Cena okolo 1600 korun je v tomto případě rozhodně akceptovatelná. Zajímavý design má i lis Chilli od společnosti Nordica, který pořídíte již za tisíc korun.
U sušiček ovoce je výběr, alespoň co se vizuální stránky týče, poměrně snadný. Většina sušiček si je velmi podobných. Důležitý je počet plátů pro sušení (obvykle pět), jejich výška a to, jestli jsou průhledné. U průhledných plátů lze proces sušení kontrolovat bez nutnosti rozebírání přístroje. Většina sušiček se pohybuje v podobných cenových relacích lehce nad hranicí tisíce korun.
V případě sušiček můžeme doporučit přístroje přístroje Zelmer, které mají čtyři průhledná plata, která jsou poměrně vysoká a hodí se i pro sušení větších kousků ovoce. Sušičky jsou dvourychlostní. Sušička ETA Karina má plat dokonce devět, ale nižších, čemuž je nutné přizpůsobit výběr ovoce na sušení, respektive velikost jeho kousků. Všechny uvedené sušičky stojí zhruba 1300 korun.