Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poddejte se chlebovým fantaziím

  0:04aktualizováno  0:04
Křupavá kůrčička, měkká střída a k tomu ještě spousta neobvyklých ingrediencí. Potřebujete ještě další důvod, proč si upéct domácí chléb?

Chlebové fantazie | foto: MF DNES

Chléb s olivami, ořechy a rajčatyChlebové fantazie

NA 1 FORMU 25 X 10 CM

 250 g hladké pšeničné mouky, typ OO, nejlépe bio
 250 g polohrubé špaldové mouky
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžička cukru krupice
 1,5-2 lžičky soli
 trochu čerstvě mletého pepře
 1 lžička sušené bazalky
 250 ml vlažné vody
 150 g oliv bez pecek
 1 lžíce sušených rajčat
 hrst jader vlašských ořechů
 1 lžíce olivového oleje
 1 žloutek + 1 lžíce vody na potření chleba

1. V míse smícháme mouky, droždí, cukr, sůl a koření a zalijeme vlažnou vodou. Hnětačem zaděláváme asi 5 minut na nižší rychlost a potom dále při vyšší rychlosti na hladké těsto.

2. Přendáme na vál, krátce propracujeme a vytvarujeme kouli.
Tu v míse poprášíme moukou, navrchu nařízneme do kříže, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakrájíme rajčata a olivy. S ořechy je zapracujeme do těsta. Těsto přendáme do formy vymazané olejem a necháme na teple znovu vykynout. Povrch pak nařízneme uprostřed a po stranách šikmými zářezy asi 1 cm hlubokými a potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou.

4. Pečeme asi 30-35 minut ve spodní části předehřáté trouby. Peče-li se povrch těsta příliš rychle, můžeme ke konci snížit teplotu o 20 stupňů. Chléb necháme vychladnout na mřížce ve formě, potom ho vyklopíme a krájíme úplně vychlazený.

 

Bulky s bylinkami a semínkyChlebové fantazie

NA 12 BULEK

Příprava: 30 min. + 2 hod. kynutí + 15 min. pečení

 250 g hladké pšeničné mouky OO extra
 100 g polohrubé špaldové mouky
 150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
 2 lžíce slunečnicových semínek
 2 lžičky soli
 1 lžíce hnědého cukru
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžíce sekaných bylin
 3 lžíce slunečnicového oleje
 280 ml vlažné vody
 1,5 lžíce sezamových semínek
 1,5 lžíce máku
 1,5 lžíce kmínu
 1 lžíce sekané bazalky
 1 lžíce sušených rajčat
 1 lžíce neloupaných dýňových semínek

1. V míse smícháme mouky, slunečnicová semínka, sůl, cukr, droždí a sekané bylinky. Přilijeme olej a vodu a hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Přendáme na vál, ještě chvíli hněteme a necháme v teple přikryté vykynout.

2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a do každé části zapracujeme příslušné přísady. Do první části půl lžíce sezamového semínka, do druhé půl lžíce máku, do třetí půl lžíce kmínu a do poslední bazalku, půl lžíce dýňových semen a sušená rajčata a těsto dobře propracujeme. Každou část těsta rozdělíme ještě na 3 stejné dílky a z každého vypracujeme malý bochánek.

3. Bulky narovnáme na plech potřený olejem, ostrým nožem nařízneme na povrchu v polovině nebo do kříže asi 1 cm hluboko a necháme přikryté čistou utěrkou ještě jednou nakynout. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté bochánky potřeme vodou a povrch posypeme zbylou příslušnou surovinou. Pečeme v předehřáté troubě ve spodní části asi 15 minut.

4. Upečené bulky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Celozrnný chléb se slaninouChlebové fantazie

NA 1 FORMU

Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 20-30 minut pečení

 200 g hladké pšeničné mouky OO extra
 200 g celozrnné špaldové mouky
 100 g špaldové polohrubé mouky
 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
 1 lžíce třtinového cukru, hnědého
 2 lžičky soli
 1 lžička kmínu
 1 lžička lněného semínka
 300 ml vlažné vody
 100-150 g anglické slaniny
 1 lžíce oleje
 tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

1. V zadělávací míse smícháme všechny druhy mouky, droždí, cukr, sůl, kmín a lněné semínko. Přilijeme vlažnou vodu a hnětačem zpracováváme asi 5 minut při nižší rychlosti a nakonec rychleji prohněteme.

2. Těsto na vále propracujeme, vytvarujeme kouli, poprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Slaninu nakrájíme na kostičky a asi 5 minut opékáme na lžíci rozehřátého oleje a odstavíme z ohně. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vmícháme do něj vychladlou slaninu a znovu ho krátce propracujeme.

3. Formu na bábovku nebo jakoukoliv vhodnou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto přendáme do formy, rovnoměrně urovnáme a necháme znovu pořádně vykynout.

4. Mezitím si předehřejeme troubu na 190-200 stupňů. Na povrchu uděláme ostrým nožem několik zářezů a potřeme vodou. Pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 20-30 minut, podle tvaru formy.

5. Po upečení necháme chvíli vychladnout ve formě a potom vyklopíme na mřížku, kde necháme chléb úplně vychladnout.

 

Chlebová veka s ořechyChlebové fantazie

NA 1 CHLÉB

Příprava: 15 minut + 2 hodiny kynutí + 20 minut pečení

 400 g hladké pšeničné mouky OO extra
 100 g žitné jemně mleté mouky
 1 lžíce cukru krupice
 2 lžičky soli
 1 sáček sušeného droždí
 3 lžíce kvalitního olivového oleje
 280-300 ml vlažné vody
 100 g jader vlašských ořechů, překrájených
 50 g lískových jader, překrájených
 trochu hladké mouky na posypání

1. V zadělávací míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a sušené droždí. Přilijeme olivový olej a vodu teplou přibližně 25 stupňů a hnětačem asi pět minut zpracováváme na nižší rychlost a potom ještě chvíli při vyšší rychlosti.

2. Těsto přendáme na pracovní plochu a rukama je hněteme ještě několik minut, až je úplně hladké a nelepí se.Vytvarujeme bochánek, přendáme zpět do mísy, nařízneme navrchu do kříže, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme do něj ořechy a na vále vytvarujeme podlouhlý chléb jako veku nebo knedlík. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem, nožem utvoříme šikmé zářezy po celé délce chleba, potřeme vodou a posypeme hladkou moukou.

4. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a necháme ještě jednou vykynout. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Upečený chléb necháme před krájením dostatečně vychladnout, nejlépe na mřížce.

 

Cibulový chléb se sýrovou krustouChlebové fantazie

NA 1 BOCHNÍK

Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 35 minut pečení

 500 g hladké pšeničné mouky OO extra
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžička třtinového cukru
 2 lžičky soli
 200 ml kysané smetany
 2 žloutky
 100-150 ml vlažné vody
 1 lžíce másla
 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
 50 g tvrdého sýra, hrubě strouhaného

1. V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl. Přidáme kysanou smetanu, žloutky (asi lžičku žloutku odebereme stranou a smícháme s lžící vody na potření chleba) a vodu a hnětačem zaděláme hladké těsto. Přendáme na pomoučněný vál a znovu propracujeme a vytvarujeme bochánek.

2. Těsto vrátíme zpět do mísy, povrch nařízneme do kříže, poprášíme moukou a necháme kynout zakryté čistou utěrkou, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, dokud nezměkne, a necháme vychladnout.

3. Vykynuté těsto roztáhneme, posypeme osmahnutou cibulí a zapracujeme do těsta. Utvoříme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a pod bochánkem lehce podsypeme hladkou moukou.

4. Chléb nařízneme do kříže asi 1 cm hluboko a necháme ještě jednou nakynout. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakynutý chléb potřeme zbylým žloutkem s vodou a posypeme hrubě strouhaným sýrem. Pečeme asi 35 minut a potom necháme vychladnout na mřížce.

Proč mít domácí pekárnu?

* Můžete snídat čerstvě upečený chleba, který provoní celý byt.
* Například pekárna Panasonic SD-253 má deset pečicích programů včetně funkce pro pečení italského, celozrnného či bezlepkového chleba.
* V přístroji si můžete připravit i těsto na rohlíky, pizzu nebo bagetu. Cena 4995 Kč.

 

Autoři:






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.