Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poddejte se chlebovým fantaziím

  0:04aktualizováno  0:04
Křupavá kůrčička, měkká střída a k tomu ještě spousta neobvyklých ingrediencí. Potřebujete ještě další důvod, proč si upéct domácí chléb?

Chlebové fantazie | foto: MF DNES

Chléb s olivami, ořechy a rajčatyChlebové fantazie

NA 1 FORMU 25 X 10 CM

 250 g hladké pšeničné mouky, typ OO, nejlépe bio
 250 g polohrubé špaldové mouky
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžička cukru krupice
 1,5-2 lžičky soli
 trochu čerstvě mletého pepře
 1 lžička sušené bazalky
 250 ml vlažné vody
 150 g oliv bez pecek
 1 lžíce sušených rajčat
 hrst jader vlašských ořechů
 1 lžíce olivového oleje
 1 žloutek + 1 lžíce vody na potření chleba

1. V míse smícháme mouky, droždí, cukr, sůl a koření a zalijeme vlažnou vodou. Hnětačem zaděláváme asi 5 minut na nižší rychlost a potom dále při vyšší rychlosti na hladké těsto.

2. Přendáme na vál, krátce propracujeme a vytvarujeme kouli.
Tu v míse poprášíme moukou, navrchu nařízneme do kříže, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakrájíme rajčata a olivy. S ořechy je zapracujeme do těsta. Těsto přendáme do formy vymazané olejem a necháme na teple znovu vykynout. Povrch pak nařízneme uprostřed a po stranách šikmými zářezy asi 1 cm hlubokými a potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou.

4. Pečeme asi 30-35 minut ve spodní části předehřáté trouby. Peče-li se povrch těsta příliš rychle, můžeme ke konci snížit teplotu o 20 stupňů. Chléb necháme vychladnout na mřížce ve formě, potom ho vyklopíme a krájíme úplně vychlazený.

 

Bulky s bylinkami a semínkyChlebové fantazie

NA 12 BULEK

Příprava: 30 min. + 2 hod. kynutí + 15 min. pečení

 250 g hladké pšeničné mouky OO extra
 100 g polohrubé špaldové mouky
 150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
 2 lžíce slunečnicových semínek
 2 lžičky soli
 1 lžíce hnědého cukru
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžíce sekaných bylin
 3 lžíce slunečnicového oleje
 280 ml vlažné vody
 1,5 lžíce sezamových semínek
 1,5 lžíce máku
 1,5 lžíce kmínu
 1 lžíce sekané bazalky
 1 lžíce sušených rajčat
 1 lžíce neloupaných dýňových semínek

1. V míse smícháme mouky, slunečnicová semínka, sůl, cukr, droždí a sekané bylinky. Přilijeme olej a vodu a hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Přendáme na vál, ještě chvíli hněteme a necháme v teple přikryté vykynout.

2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a do každé části zapracujeme příslušné přísady. Do první části půl lžíce sezamového semínka, do druhé půl lžíce máku, do třetí půl lžíce kmínu a do poslední bazalku, půl lžíce dýňových semen a sušená rajčata a těsto dobře propracujeme. Každou část těsta rozdělíme ještě na 3 stejné dílky a z každého vypracujeme malý bochánek.

3. Bulky narovnáme na plech potřený olejem, ostrým nožem nařízneme na povrchu v polovině nebo do kříže asi 1 cm hluboko a necháme přikryté čistou utěrkou ještě jednou nakynout. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté bochánky potřeme vodou a povrch posypeme zbylou příslušnou surovinou. Pečeme v předehřáté troubě ve spodní části asi 15 minut.

4. Upečené bulky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Celozrnný chléb se slaninouChlebové fantazie

NA 1 FORMU

Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 20-30 minut pečení

 200 g hladké pšeničné mouky OO extra
 200 g celozrnné špaldové mouky
 100 g špaldové polohrubé mouky
 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
 1 lžíce třtinového cukru, hnědého
 2 lžičky soli
 1 lžička kmínu
 1 lžička lněného semínka
 300 ml vlažné vody
 100-150 g anglické slaniny
 1 lžíce oleje
 tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

1. V zadělávací míse smícháme všechny druhy mouky, droždí, cukr, sůl, kmín a lněné semínko. Přilijeme vlažnou vodu a hnětačem zpracováváme asi 5 minut při nižší rychlosti a nakonec rychleji prohněteme.

2. Těsto na vále propracujeme, vytvarujeme kouli, poprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Slaninu nakrájíme na kostičky a asi 5 minut opékáme na lžíci rozehřátého oleje a odstavíme z ohně. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vmícháme do něj vychladlou slaninu a znovu ho krátce propracujeme.

3. Formu na bábovku nebo jakoukoliv vhodnou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto přendáme do formy, rovnoměrně urovnáme a necháme znovu pořádně vykynout.

4. Mezitím si předehřejeme troubu na 190-200 stupňů. Na povrchu uděláme ostrým nožem několik zářezů a potřeme vodou. Pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 20-30 minut, podle tvaru formy.

5. Po upečení necháme chvíli vychladnout ve formě a potom vyklopíme na mřížku, kde necháme chléb úplně vychladnout.

 

Chlebová veka s ořechyChlebové fantazie

NA 1 CHLÉB

Příprava: 15 minut + 2 hodiny kynutí + 20 minut pečení

 400 g hladké pšeničné mouky OO extra
 100 g žitné jemně mleté mouky
 1 lžíce cukru krupice
 2 lžičky soli
 1 sáček sušeného droždí
 3 lžíce kvalitního olivového oleje
 280-300 ml vlažné vody
 100 g jader vlašských ořechů, překrájených
 50 g lískových jader, překrájených
 trochu hladké mouky na posypání

1. V zadělávací míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a sušené droždí. Přilijeme olivový olej a vodu teplou přibližně 25 stupňů a hnětačem asi pět minut zpracováváme na nižší rychlost a potom ještě chvíli při vyšší rychlosti.

2. Těsto přendáme na pracovní plochu a rukama je hněteme ještě několik minut, až je úplně hladké a nelepí se.Vytvarujeme bochánek, přendáme zpět do mísy, nařízneme navrchu do kříže, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme do něj ořechy a na vále vytvarujeme podlouhlý chléb jako veku nebo knedlík. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem, nožem utvoříme šikmé zářezy po celé délce chleba, potřeme vodou a posypeme hladkou moukou.

4. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a necháme ještě jednou vykynout. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Upečený chléb necháme před krájením dostatečně vychladnout, nejlépe na mřížce.

 

Cibulový chléb se sýrovou krustouChlebové fantazie

NA 1 BOCHNÍK

Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 35 minut pečení

 500 g hladké pšeničné mouky OO extra
 1 sáček sušeného droždí
 1 lžička třtinového cukru
 2 lžičky soli
 200 ml kysané smetany
 2 žloutky
 100-150 ml vlažné vody
 1 lžíce másla
 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
 50 g tvrdého sýra, hrubě strouhaného

1. V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl. Přidáme kysanou smetanu, žloutky (asi lžičku žloutku odebereme stranou a smícháme s lžící vody na potření chleba) a vodu a hnětačem zaděláme hladké těsto. Přendáme na pomoučněný vál a znovu propracujeme a vytvarujeme bochánek.

2. Těsto vrátíme zpět do mísy, povrch nařízneme do kříže, poprášíme moukou a necháme kynout zakryté čistou utěrkou, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, dokud nezměkne, a necháme vychladnout.

3. Vykynuté těsto roztáhneme, posypeme osmahnutou cibulí a zapracujeme do těsta. Utvoříme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a pod bochánkem lehce podsypeme hladkou moukou.

4. Chléb nařízneme do kříže asi 1 cm hluboko a necháme ještě jednou nakynout. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakynutý chléb potřeme zbylým žloutkem s vodou a posypeme hrubě strouhaným sýrem. Pečeme asi 35 minut a potom necháme vychladnout na mřížce.

Proč mít domácí pekárnu?

* Můžete snídat čerstvě upečený chleba, který provoní celý byt.
* Například pekárna Panasonic SD-253 má deset pečicích programů včetně funkce pro pečení italského, celozrnného či bezlepkového chleba.
* V přístroji si můžete připravit i těsto na rohlíky, pizzu nebo bagetu. Cena 4995 Kč.

 

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.