Chléb s olivami, ořechy a rajčaty
NA 1 FORMU 25 X 10 CM
250 g hladké pšeničné mouky, typ OO, nejlépe bio
250 g polohrubé špaldové mouky
1 sáček sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
1,5-2 lžičky soli
trochu čerstvě mletého pepře
1 lžička sušené bazalky
250 ml vlažné vody
150 g oliv bez pecek
1 lžíce sušených rajčat
hrst jader vlašských ořechů
1 lžíce olivového oleje
1 žloutek + 1 lžíce vody na potření chleba
1. V míse smícháme mouky, droždí, cukr, sůl a koření a zalijeme vlažnou vodou. Hnětačem zaděláváme asi 5 minut na nižší rychlost a potom dále při vyšší rychlosti na hladké těsto.
2. Přendáme na vál, krátce propracujeme a vytvarujeme kouli.
Tu v míse poprášíme moukou, navrchu nařízneme do kříže, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
3. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakrájíme rajčata a olivy. S ořechy je zapracujeme do těsta. Těsto přendáme do formy vymazané olejem a necháme na teple znovu vykynout. Povrch pak nařízneme uprostřed a po stranách šikmými zářezy asi 1 cm hlubokými a potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou.
4. Pečeme asi 30-35 minut ve spodní části předehřáté trouby. Peče-li se povrch těsta příliš rychle, můžeme ke konci snížit teplotu o 20 stupňů. Chléb necháme vychladnout na mřížce ve formě, potom ho vyklopíme a krájíme úplně vychlazený.
Bulky s bylinkami a semínky
NA 12 BULEK
Příprava: 30 min. + 2 hod. kynutí + 15 min. pečení
250 g hladké pšeničné mouky OO extra
100 g polohrubé špaldové mouky
150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžičky soli
1 lžíce hnědého cukru
1 sáček sušeného droždí
1 lžíce sekaných bylin
3 lžíce slunečnicového oleje
280 ml vlažné vody
1,5 lžíce sezamových semínek
1,5 lžíce máku
1,5 lžíce kmínu
1 lžíce sekané bazalky
1 lžíce sušených rajčat
1 lžíce neloupaných dýňových semínek
1. V míse smícháme mouky, slunečnicová semínka, sůl, cukr, droždí a sekané bylinky. Přilijeme olej a vodu a hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Přendáme na vál, ještě chvíli hněteme a necháme v teple přikryté vykynout.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a do každé části zapracujeme příslušné přísady. Do první části půl lžíce sezamového semínka, do druhé půl lžíce máku, do třetí půl lžíce kmínu a do poslední bazalku, půl lžíce dýňových semen a sušená rajčata a těsto dobře propracujeme. Každou část těsta rozdělíme ještě na 3 stejné dílky a z každého vypracujeme malý bochánek.
3. Bulky narovnáme na plech potřený olejem, ostrým nožem nařízneme na povrchu v polovině nebo do kříže asi 1 cm hluboko a necháme přikryté čistou utěrkou ještě jednou nakynout. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté bochánky potřeme vodou a povrch posypeme zbylou příslušnou surovinou. Pečeme v předehřáté troubě ve spodní části asi 15 minut.
4. Upečené bulky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Celozrnný chléb se slaninou
NA 1 FORMU
Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 20-30 minut pečení
200 g hladké pšeničné mouky OO extra
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g špaldové polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
1 lžíce třtinového cukru, hnědého
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 lžička lněného semínka
300 ml vlažné vody
100-150 g anglické slaniny
1 lžíce oleje
tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
1. V zadělávací míse smícháme všechny druhy mouky, droždí, cukr, sůl, kmín a lněné semínko. Přilijeme vlažnou vodu a hnětačem zpracováváme asi 5 minut při nižší rychlosti a nakonec rychleji prohněteme.
2. Těsto na vále propracujeme, vytvarujeme kouli, poprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Slaninu nakrájíme na kostičky a asi 5 minut opékáme na lžíci rozehřátého oleje a odstavíme z ohně. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vmícháme do něj vychladlou slaninu a znovu ho krátce propracujeme.
3. Formu na bábovku nebo jakoukoliv vhodnou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto přendáme do formy, rovnoměrně urovnáme a necháme znovu pořádně vykynout.
4. Mezitím si předehřejeme troubu na 190-200 stupňů. Na povrchu uděláme ostrým nožem několik zářezů a potřeme vodou. Pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 20-30 minut, podle tvaru formy.
5. Po upečení necháme chvíli vychladnout ve formě a potom vyklopíme na mřížku, kde necháme chléb úplně vychladnout.
Chlebová veka s ořechy
NA 1 CHLÉB
Příprava: 15 minut + 2 hodiny kynutí + 20 minut pečení
400 g hladké pšeničné mouky OO extra
100 g žitné jemně mleté mouky
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky soli
1 sáček sušeného droždí
3 lžíce kvalitního olivového oleje
280-300 ml vlažné vody
100 g jader vlašských ořechů, překrájených
50 g lískových jader, překrájených
trochu hladké mouky na posypání
1. V zadělávací míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a sušené droždí. Přilijeme olivový olej a vodu teplou přibližně 25 stupňů a hnětačem asi pět minut zpracováváme na nižší rychlost a potom ještě chvíli při vyšší rychlosti.
2. Těsto přendáme na pracovní plochu a rukama je hněteme ještě několik minut, až je úplně hladké a nelepí se.Vytvarujeme bochánek, přendáme zpět do mísy, nařízneme navrchu do kříže, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, zapracujeme do něj ořechy a na vále vytvarujeme podlouhlý chléb jako veku nebo knedlík. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem, nožem utvoříme šikmé zářezy po celé délce chleba, potřeme vodou a posypeme hladkou moukou.
4. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a necháme ještě jednou vykynout. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Upečený chléb necháme před krájením dostatečně vychladnout, nejlépe na mřížce.
Cibulový chléb se sýrovou krustou
NA 1 BOCHNÍK
Příprava: 20 minut + 2 hodiny kynutí + 35 minut pečení
500 g hladké pšeničné mouky OO extra
1 sáček sušeného droždí
1 lžička třtinového cukru
2 lžičky soli
200 ml kysané smetany
2 žloutky
100-150 ml vlažné vody
1 lžíce másla
1 větší cibule, nakrájená nadrobno
50 g tvrdého sýra, hrubě strouhaného
1. V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl. Přidáme kysanou smetanu, žloutky (asi lžičku žloutku odebereme stranou a smícháme s lžící vody na potření chleba) a vodu a hnětačem zaděláme hladké těsto. Přendáme na pomoučněný vál a znovu propracujeme a vytvarujeme bochánek.
2. Těsto vrátíme zpět do mísy, povrch nařízneme do kříže, poprášíme moukou a necháme kynout zakryté čistou utěrkou, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, dokud nezměkne, a necháme vychladnout.
3. Vykynuté těsto roztáhneme, posypeme osmahnutou cibulí a zapracujeme do těsta. Utvoříme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečicím papírem a pod bochánkem lehce podsypeme hladkou moukou.
4. Chléb nařízneme do kříže asi 1 cm hluboko a necháme ještě jednou nakynout. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a nakynutý chléb potřeme zbylým žloutkem s vodou a posypeme hrubě strouhaným sýrem. Pečeme asi 35 minut a potom necháme vychladnout na mřížce.
Proč mít domácí pekárnu? |