Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Po stopách starých Keltů

aktualizováno 
- K nepsaným velikonočním tradicím patří i zvyk nabídnout dospělým koledníkům něco ostřejšího "pro zahřátí" - však první jarní dny umějí být ještě studené! Výběr mezi několika osvědčenými tuzemskými značkami může tentokrát zpestřit nápoj věru stylový - medovina.

Staří Keltové a po nich i Češi považovali medovinu za vysloveně slavnostní, posilující nápoj. Postup výroby byl jednoduchý, záleželo především na kvalitě medu. Ten se nechával kvasit s vodou v takovém poměru, aby v ní plavalo vejce. Ke světlé medovině, která se v peci jen rozpouštěla a nepřecházela varem, se přidával chmel, k tmavé, která se vařila, zase různé koření a mandle.
Podobně postupují i dnešní výrobci, takže můžete vybírat mezi medovinou světlou, hořkou, kořeněnou nebo mandlovou. Pije se většinou jen po jednom deci, zato k ní můžete přikápnout trochu citronu. Mrzne-li, až praští, nezapomeňte ji ještě přihřát, ale pozor, aby nepřešla varem! Zkuste ji také přidat do čaje místo rumu - zvlášť zajímavou chuť vytvoří s čajem šípkovým. Když ho před pitím necháte trochu zchladnout, získá na voňavosti.

K meči patří číše
Starý nápoj zvaný korma objevil Miroslav Valha z českokrumlovské krčmy Barbakán: "Jako fanoušek historického šermu se zajímám o všechno, co je spojeno s Rožmberky. A v jedné renesanční kuchařce jsem se dočetl, jak si pochutnávali na vydatném nápoji z mladého piva a medoviny. S kamarády jsme začali zkoušet správný poměr a správné suroviny, až bych řekl, že jsme uspěli. Medovina na kormu musí být bylinná - ořechové nebo skořicové jsou příliš voňavé - a pivo zase černé. Obojí smícháte do půllitru v poměru 2:3 ve prospěch piva. Nenechte se odradit nezvyklou vůní a nezapomeňte, že korma je podstatně silnější než samotné pivo, a to i tehdy, vyzkoušíte-li "levnější" poměr 1:2."

Domácí medová alchymie
Výrobní tajemství medoviny se dříve dědilo z otce na syna. Naštěstí se zachoval český překlad Knihy Janšovy, vydaný v Praze roku 1777, který je poměrně jednoduchý, takže si můžete troufnout ho sami vyzkoušet.
"Na jeden díl medu dáte šest dílů vody a vaříte tak dlouho, až se zpění. Pěna se musí odebírat. Když žádná nezbude, zavěsíte do roztoku pytlíček s kořením - skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým květem a ořechem, trochou šafránu, zázvoru a pepře. Svařenou tekutinu přecedíte, necháte vychladnout a vlijete do větší nádoby. Po třech až pěti nedělích se koření odstraní a je dobrá k pití."
Na vesnici se medovina často používala i jako lék, zvlášť při problémech s trávením. Z pomezí Moravy a Slovenska pochází tradiční recept na Záhorskou medovinu, která vyniká vůní tokajského vína. Šťáva z dvakrát vylisovaného bílého rybízu se smíchá se stejným množstvím medu a vody. Až začne sama kvasit, měli byste se o ni starat stejně jako o domácí víno.

 

Už Šárka věděla, jak nachytat Ctirada: stačil dívčí půvab a džbán medoviny. Zatímco zájem o krásné ženy mužům zůstal, na druhý český trumf v rukávu se trochu pozapomnělo.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.