NA 4 PORCE
Příprava: 20 minut + 45-60 minut kynutí + 25 minut pečení
* 500 g hladké mouky
* 1 balíček sušeného droždí
* 1 lžička cukru (na kvásek)
* 2 lžičky soli
* špetka pepře
* 5 lžic olivového oleje
* 250 ml vody
* 3 mladé cibulky s natí, jemně pokrájené
* 4 lžíce jemně nasekaných bylinek (například bazalka, oregano, petrželka, majoránka...)
* 1 vejce na potření
* hrubá sůl na posypání
1. Dejte podle našeho návodu vzejít kvásek a pak ho přilijte ke zbylé mouce a soli. Přidejte pepř, olej, vodu, bylinky, cibuli a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny.
2. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta pleťte malé houstičky (menší děti můžou tvarovat jednoduše bochánky) a ty pak nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
3. Pověřte své pomocníky tím, aby housky i bochánky potřeli rozšlehaným vejcem a posypali solí. Pečte dozlatova; mělo by stačit přibližně pětadvacet minut.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Bramborový chleba |
Chléb se sušenými rajčaty |
Italský chléb focaccia |