Barevné ovoce a zelenina dodávají pleti snědší vzhled a omlazují buňky. (ilustrační foto)

Barevné ovoce a zelenina dodávají pleti snědší vzhled a omlazují buňky. (ilustrační foto)

Po mrkvi a rajčatech budete mnohem atraktivnější, zjistili vědci

  • 21
Barevné ovoce a zelenina obsahují barviva, která se usazují v pleti. A tato barviva výrazně zvyšují atraktivitu, jak ve svém experimentu prokázali skotští vědci, kteří fotili pětatřicet lidí v průběhu několika týdnů.

Na počátku mnozí z testovaných barevnou zeleninu a ovoce sotva snědli, ale po týdnech různě velkých denních dávek se dostavily výrazné změny.

Další skupina hodnotila atraktivitu pokusných jedinců z fotek pořízených v průběhu týdnů. Už po pár dnech začalo hodnocení atraktivity u všech jedinců výrazně růst. Nejvýrazněji u těch, kteří jedli nejvíce rajčat a mrkve, zjistili vědci z University of St. Andrews.

Rajčata a mrkev obsahují barviva lykopen respektive karoten. A červený lykopen i oranžovožlutý karoten se usazují v buňkách pokožky a dodávají jí snědší vzhled, který je navíc pozorovateli vnímám jako velmi atraktivní. Zelenina a ovoce navíc obsahují cenné látky, které omlazují buňky, zabraňují stárnutí a tvorbě vrásek.

Osoby konzumující dvě a více porcí zeleniny a ovoce denně byly hodnoceny jako zdravější, zatímco osoby, které konzumovaly tři a více porcí zeleniny, byly navíc hodnoceny jako atraktivnější.

"Očekávali jsme, že změna barvy bude nejvýraznější u lidí, kteří jedli před pokusem jen velmi málo ovoce a zeleniny, ale změna nastala u všech. Mnoho lidí jedlo téměř pět doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně, ale když si přidali ještě další ovoce a zeleninu, změna byla ještě výraznější," tvrdí doktor Ross Whitehead ze St. Andrews.