Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Plněné cukroví pro labužníky

  8:41aktualizováno  8:41
Závěrečná dávka cukroví z vašich rodinných kuchařek potěší toho, kdo miluje krémy a náplně. Obdivujeme české hospodyňky, které se nebojí času stráveného při jeho přípravě – upéct sušenkový základ, umíchat krém, nazdobit a výsledek dotáhnout malou ozdobou. Jenže odměna stojí za to.

(ilustrační snímek) | foto: Martin Faltus

Čtěte také:
Nejlepší recepty na vánoční cukroví od našich čtenářů
Nebojte se experimentů a zkuste upéct cukroví pro mírně pokročilé

Piškotové dortíčky

* 4 žloutky * 200 g pískového cukru * 1/2 prášku do pečiva * šťáva a kůra z jednoho citronu * 140 g solamylu * 60 g hrubé mouky * 4 bílky na sníh * kokos a loupané mandle na ozdobení

Náplň:
* 150 g másla * 100 g práškového cukru * 1 žloutek * 1 lžička instantní kávy * hotová krémová náplň

1. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu mícháme 20 minut v misce. Přidáme solamyl promíchaný s práškem do pečiva, mouku a tuhý sníh z bílků.

2. Na vymazaný a vysypaný plech natřeme těsto asi 8 mm silné a ihned pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Z vychladlého těsta vykrajujeme kolečka těsně vedle sebe.

3. Utřeme náplň ze změklého másla, cukru, žloutku a Nescafé. Kolečka spojíme a potřeme horní stranu a boky náplní. Nakonec je obalíme v kokosu, navrch ozdobíme mandličkou a uložíme v chladu. Kolečka můžeme potřít také hotovou krémovou náplní (prodává např. Dr. Oetker).

Recept zaslala Iva Jirásková, Praha

Milé čtenářky a milí čtenáři,

Věžičky

* 200 g hladké mouky * 120 g másla + na vymazání * 100 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 50 g vlašských ořechů * 1 žloutek * čokoládová poleva na zdobení

Náplň:
* 100 g hrozinek * 50 g kandovaného ovoce * rum * 1 balíček piškotů * 50 g vlašských ořechů * 100 g másla nebo rostlinného tuku * citronová šťáva

1. Z hladké mouky, tuku, moučkového a vanilkového cukru, nastrouhaných vlašských ořechů a žloutku vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát asi 4 mm silný a formičkou vykrajujeme kolečka. Přeneseme na vymazaný plech a pečeme zvolna v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova.

2. Na náplň propláchneme rozinky, kandované ovoce pokrájíme a vše zalijeme rumem. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme rozehřátý tuk, hrozinky, kandované ovoce i s rumem, citronovou šťávou a promícháme. Vždy tři vychladlá kolečka spojíme pořádnou porcí náplně a necháme ztuhnout. Vrchní kolečko ozdobíme čokoládovou polevou.

Recept zaslala Nela Javůrková, Praha

Srdíčka z kakaa

* 500 g polohrubé mouky * 300 g hery * 150 g moučkového cukru * 2 žloutky * 1 vanilkový cukr * 1 kávová lžička citronové kůry * na špičku nože mletý muškátový oříšek * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce oleje

Krém:
* 50 g másla * 1 vanilkový cukr

Zpracujeme těsto z mouky, hery, moučkového a vanilkového cukru, žloutků a přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek, kakao a olej. Vyválíme na pomoučněném vále asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme krém z másla a vanilkového cukru. Srdíčka k sobě slepíme a uložíme v chladu.

Recept zaslala Soňa Harasimová, Opava

Kokosové kytičky

* 140 g hladké mouky * 3/4 kávové lžičky prášku do pečiva * 60 g moučkového cukru * 1/2 vanilkového cukru * 1 malé vejce * 100 g másla * 70 g kokosu * citronová kůra

Náplň:
* 100 g čokolády * 3 polévkové lžíce smetany * 1 kávová lžička rumu * 1 polévková lžíce kokosu * marmeláda

1. Připravíme těsto z mouky, prášku do pečiva, cukru, vanilkového cukru, vejce, másla, kokosu a citronové kůry. Necháme v chladu odpočinout. Těsto vyválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme kolečka na spodní část a kytičky s dírkou na horní část. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 10 minut dorůžova.

2. Slepíme kolečka s kytičkami nádivkou vytvořenou z čokolády, smetany, rumu a kokosu. Horní kytičku potřeme marmeládou a namočíme v kokosu. Do vnitřního otvoru potom přidáme čokoládu nebo kandované ovoce. Uložíme v chladu.

Recept zaslala Iveta Seidlová, Všechovice

Žabí hubky

* 250 g másla * 250 g hladké mouky * 1 vejce * 1 lžíce vody * vanilkový a moučkový cukr na obalení

Náplň:
* 150 g moučkového cukru * 150 g mletých ořechů * 2 malá vejce * citronová kůra

Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody. Uložíme ho na 24 hodin do chladu. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 2 až 3 mm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed kolečka vložíme náplň z vajec a ořechů, cukru a citronové kůry, přeložíme napůl, okraje mírně přimáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Po upečení ještě teplé hubky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Recept zaslala Jana Musílková

Dortíčky

* 150 g hladké mouky * 120 g másla * 60 g mletých vlašských ořechů * 40 g moučkového cukru

Krém:
* 1 mandlový pudink * 250 g másla * 50 g moučkového cukru

Poleva:
* 3 žloutky * 100 g moučkového cukru

Vypracujeme těsto z mouky, másla, ořechů a moučkového cukru, vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 10 minut. Na krém utřeme máslo s cukrem a vychladlým mandlovým pudinkem. Polevu utřeme ze žloutků a moučkového cukru. Nakonec slepíme kolečka krémem, pomažeme i po stranách a obalíme v kokosu. Povrch potřeme žloutkovou polevou, ozdobíme lískovým oříškem a uložíme v chladu.

Recept zaslala Ivana Černohouzová, Ústí nad Labem

Mšecké řezy

* 100 g moučkového cukru * 50 g hery * 1 polévková lžíce medu * 1 celé vejce * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * vejce na potření * půlky jader vlašských ořechů na ozdobu

Náplň:
* 100 g moučkového cukru * 60 g másla

Promícháme cukr, tuk, med a vejce. Přidáme mouku, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto, které rozválíme na 5 mm plát. Vykrajujeme tvary, potřeme vejcem a na polovinu přidáme půlky jader vlašských ořechů.

Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 140 °C asi 15 minut dorůžova. Řezy necháme alespoň 3 týdny uležet v chladu. Až před svátky utřeme v misce náplň z cukru a másla a slepíme ořechem navrch.

Recept zaslala Marie Miškovská, Mladá Boleslav

Išlsky

* 150 g celozrnné mouky * 100 g pohankové mouky * 70 g mletých ovesných vloček * 100 g hladké mouky (místo směsi můžete použit celých 420 g hladké mouky) * 140 g moučkového cukru * 300 g hery * 80 g směsi mletých vlašských ořechů (nebo různých semínek) * 4 polévkové lžíce kakaa (nebo karobu) * skořice

Krém:
* 250 g hery * 3 polévkové lžíce hrubé mouky * 1/4l vody nebo mléka * 2 polévkové lžíce moučkového cukru * 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů

Čokoláda:
* 160 g hery * 120 g moučkového cukru * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce solamylu * 2 polévkové lžíce vody * půlky vlašských ořechů na ozdobu

1. Všechny suroviny na těsto smícháme na vále a zpracujeme. Necháme jej do druhého dne odpočinout. Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme na 5mm placku a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Vykrájená kolečka položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 až 15 minut.

2. Na krém si nejprve připravíme kaši z mouky a vody (stále mícháme) a necháme ji zchladnout. Změklou heru vyšleháme s vychladlou kaší, cukrem a oříšky dohladka. Vytvoříme krém, kterým slepujeme kolečka po dvou, a necháme je ztuhnout.

3. Na čokoládovou polevu prosejeme moučkový cukr, kakao a škrob a vše vmícháme do rozpuštěné hery. Přidáme dvě polévkové lžíce vlažné vody a vymícháme dohladka. V teplé čokoládě namáčíme vrchní stranu slepených koleček a zdobíme půlkou vlašského ořechu.

Recept zaslala Hana Dědková, Kladno

Autor:




Nejčtenější

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.