kulatá cuketa o váze cca 1kg
italská klobáska – salsiccia
rajče
stroužek česneku
šalotka
100g strouhaného parmazánu
olivový olej
sůl
hrst čerstvých bylinek (oregano, tymián, bazalka)
Omytou a usušenou cuketu vydlabejte. Dužinu nevyhazujte, bude třeba k přípravě náplně. Na rozehřátém oleji nechte rozvonět česnek (stroužek jen rozmáčkněte), přidejte šalotku nakrájenou nadrobno, bylinky a klobásku. Krátce orestujte a přimíchejte na kousky nakrájenou dužinu a rajče. Nechte prohřát a nakonec přisypte parmazán. Vzniklou směsí naplňte cuketu, případnou přebytečnou tekutinu z náplně slijte (já směs nabírám děrovanou lžící a tím odkape). Otvor v cuketě přiklopte a dejte zapéct asi na 45min na 180°.