Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Plevely skrývají netušené možnosti

  10:19aktualizováno  10:19
- Plevely v sobě skrývají podle argentinských vědců netušené nutriční bohatství a mohou sehrát klíčovou roli při řešení problému hladu. Vědecký tým laboratoře Ecotono při Národní radě pro vědecký a technický výzkum (CONICET) z argentinské Patagonie, téměř deset let zkoumá plevely a dosud nevychází z údivu nejen nad jejich schopnostmi, ale také nad pohrdáním, jež vůči nim projevují lidé již po staletí.

"Ze 300 druhů býlí, jejichž přítomnost vědci z Ecotono zjistili na patagonském severozápadě, je jich 90 jedlých," upozornil ředitel laboratoře Eduardo Rapaport. "Jsou velmi dobré," tvrdí badatel, jenž se svým týmem všechny vyzkoušel v salátech nebo vařené, zpočátku poněkud s obavami a strachem, ale nakonec sepsal dokonce i receptář.

Podle jeho názoru je to právě strach, který lidem brání, aby zkusili věci, které neznají, ač je mají na dosah ruky, a to i ve chvíli, když nemají co do úst a žaludek se jim svírá hlady.
"Co by se stalo s lidstvem, kdyby nebylo jedinců, kteří inovovali jídelníček?" ptá se badatel a prohlašuje za génia toho, koho jednou napadlo upražit pár semínek bez nějaké chuti a vytvořit z nich tekutinu dnes známou káva.

Mnohé z plevelů a bylin, jež laboratoř Ecotono zkoumala, byly považovány za jedlé již před staletími a jsou i takové, které například ve Španělsku znamenají lahůdku.

"V žaludcích mumifikovaných mrtvol objevených v jednom dánském rašeliništi a

"Co by se stalo s lidstvem, kdyby nebylo jedinců, kteří inovovali jídelníček?" ptá se badatel a prohlašuje za génia toho, koho jednou napadlo upražit pár semínek bez nějaké chuti a vytvořit z nich tekutinu dnes známou káva.

pocházejících z období paleolitu bylo nalezeno na 66 rostlin, z nichž většina je dnes považována za plevel," upozornil Rapaport.

Kromě toho, že jsou často nutričně mnohem hodnotnější než hlávkový salát, mají jitrocel, řebříček obecný, kvinoa bílá (z čeledi merlíkovitých), brutnák lékařský, bodlák, jetel červený a další plevely tu výhodu, že se nemusí pěstovat. Rostou samy a sklízet je lze několikrát do roka.

Ecotono, která nedávno získala cenu argentinské Nadace Bunge a Born za práci v oblasti "nepokojné ekologie", zjistila, že průměrný roční výnos patagonských jedlých plevelů představuje 1300 kilogramů na hektar. "Jsou dokonce druhy, u nichž je to 7000 kilogramů, takže zcela oprávněně lze hovořit o nevyužitém bohatství," prohlašuje Rapaport.

Cena Nadace, zahrnující i obnos 100 tisíc dolarů, je pro laboratoř velmi významná. Ecotono je zvyklá pracovat se skromnými prostředky a její práci nepovažují za prioritní ani argentinské ani mezinárodní organizace včetně Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

"Jediné, co chceme, je, aby nám pomohli pokračovat v tomto výzkumu a šířit jeho poznatky." S pomocí Národní university v Comahue a radnice v Bariloche laboratoř vydala v nákladu 3000 výtisků knížečku, v níž se vysvětlují dobré vlastnosti takzvaných plevelných rostlin. Je určena pro veřejné školy v Patagonii, aby si je děti odnesly domů a jejich rodiče si uvědomili, že není nutné trpět hladem, když je obklopují rostliny, které i přesto, že se svět snaží je vyhubit, představují potravu a obsahují vitamíny a minerály.

Pro ilustraci významu jedlých plevelů Rapaport upozornil, že ve svých ročenkách o produkci potravin ve světě FAO zmiňuje pouze 110 druhů, zatímco jen v Patagonii je 90 druhů jedlých plevelů.

"S dnešními znalostmi můžeme jít do starší doby kamenné," říká Rapaport s poukazem na nálezy v žaludcích dánských mumií.

Autor:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.