Doporučujeme

Pizza Margherita

Pizza Margherita | foto: Apetit

Pizza Margherita

  • 4
Pizza, kterou si upečete sami, chutná dvojnásob dobře!

NA 2 PIZZY

Příprava: 15 minut + 20 minut pečení

* 750 g zralých rajčat, oloupaných a nakrájených na čtvrtiny, nebo 1 konzerva loupaných rajčat
* 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
* 1 lžička krupicového cukru
* těsto podle základního předpisu nebo 2 mražené či chlazené korpusy na pizzu
* sůl
* 300 g mozzarelly, nakrájené na plátky
* 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
* asi 14 lístků bazalky

1. V pánvi rozpalte olej a vsypte na něj rajčata – ať čerstvá nebo konzervovaná. Pod pokličkou je asi dvě minuty duste; odklopte, přidejte cukr a rajčata vařte ještě šest až sedm minut, aby se zbavila vody.

2. Těsto potřete rajčaty, pokapejte olejem a osolte. Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny. Pak pizzy poklaďte plátky mozzarelly, posypte parmazánem a vraťte na dalších pět minut do trouby. Posypte bazalkou a hned podávejte.

Těsto: 30 g droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte 1 lžičku cukru, asi 2 lžíce hladké mouky a zamíchejte. Po čtvrthodině přilijte 1 lžíci olivového oleje, přibližně 200 ml vlažné vody, ½ lžíce soli a postupně přisypávejte 500 g hladké mouky tak, abyste získali měkké, nelepkavé těsto. Deset minut ho hněťte a pak jej vložte do misky vymazané olivovým olejem. Zakryjte ji fólií a nechte těsto kynout (nejlépe přes noc v lednici) na dvojnásobný objem. Pak ho rozválejte – buď na dvě pizzy o průměru asi 30 cm, nebo na velikost pečicího plechu. Poklaďte surovinami a pečte asi dvacet minut při 200/180 °C.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Ostrá pizza s uzeninou a chilli
Ostrá pizza s uzeninou a chilli
Pizza kapsy
Pizza kapsy
Pizza s klobáskou a rajčaty
Pizza s klobáskou a rajčaty


  • Vybrali jsme pro Vás