Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pivo vám nechutná a po víně vás bolí hlava? Tak vyzkoušejte cider

  3:59aktualizováno  3:59
Jestli je nějaký alkoholický nápoj doslova předurčen k tomu, aby se stal exkluzivním partnerem dámských dýchánků, pak je to určitě cider. Už proto, že je méně opojný než víno, méně hořký než pivo a méně sladký než limonády.
Cider

Cider | foto: Ilustrační foto

Ve světě se tenhle lahodný jemně perlivý a mírně alkoholický nápoj na bázi fermentovaného jablečného moštu pije už stovky let, Češi se s ním ale teprve opatrně seznamují. Nejvíc doma je v Anglii a ve Francii, ale oblíbili si jej třeba i obyvatelé Skandinávie nebo Španělé.

Cider, nebo cidre?

Jen v samotné Anglii se každoročně vypije okolo 500 milionů litrů cideru. A přitom není cider jako cider. Ten anglický se svým charakterem blíží spíše pivu – má nižší obsah cukrů, obsahuje více alkoholu a více tříslovin. Naproti tomu tradiční francouzský cidre disponuje bohatou šumivostí a vyšším obsahem ovocných cukrů. Připomíná tak nejvíce šampaňské, čemuž dopomáhá i shodný typ používaných lahví. Cider se ve Francii používá i k výrobě světoznámé brandy Calvados či k přípravě oblíbeného aperitivu jménem pommeau.

Docela dobrý nápad

Našinec, který si lahodný jablečný nápoj zamiloval při svých cestách po světě, měl donedávna velmi omezené možnosti jej popíjet i doma. Dovážený cider jste ve zdejších restauracích i prodejnách potkávali asi tak často jako jeptišku na diskotéce, a tak se pár nadšenců z Moravy sebralo a převedlo do praxe úsloví "Pokud něco nemůžeš sehnat, vyrob si to sám!" Výsledkem je Mad Apple, historicky první český cider, kterého se jen za první půlrok vypilo přes 20 tisíc litrů. A není to žádná prachsprostá napodobenina, nýbrž 100% přírodní jemně perlivý nápoj z kvalitních českých jablek, který obsahuje 6 % alkoholu a žádné přidané konzervační látky, barviva či ochucovadla.

Na začátku bylo jablko

"První pokusy probíhaly na jaře 2008 v improvizovaných podmínkách naší zahrady a byly spíše úsměvné," vzpomíná Lenka Beranová z první české firmy, která se rozhodla cider vyrábět. "Postupem času jsme ale pomocí experimentů s nejrůznějšími odrůdami jablek, stupni filtrace a dalšími kroky výroby vychytali všechny mouchy a dosáhli tak osvěžující a plnohodnotné chuti."

"Výrobní postupy vzešly ze zahraniční spolupráce s malými anglickými producenty cideru, kteří ještě stále dodržují klasické metody přípravy," přibližuje pozadí přípravy Václav Beran z výrobního a technologického oddělení firmy Mad Apple. Po řízené fermentaci jablečného moštu v nerezových nádobách je nápoj filtrován a následně stáčen do lahví, které jsou připraveny k šetrné pasterizaci. "Filtrace, která způsobuje ztrátu části chuťové složky, je nezbytným zlem. Bez ní by totiž nápoj nebyl dostatečně vizuálně estetický a v českém prostředí bez dostatečné tradice cideru by si jen těžko hledal své zastánce. Správná filtrace tak představuje docílení dokonalé rovnováhy, která lahodí současně zraku i chuti," dodává Beran.

cider a dějiny

* Věčný spor Anglie a Francie bublá i v láhvi cideru. Obě země se přou o autorství jablečného moku. Odborníci se obvykle přiklání na stranu Anglie, čemuž napomáhá i fakt, že první písemně podložený doklad o postupu jeho výroby pochází z Norfolku roku 1205.
* Ve středověku byla výroba cideru soustředěna zejména za zdi klášterů a opatství.
* Cider byl dokonce svého času tak populární, že sloužil jako část výplaty dělníků.
* V období námořních výprav dostávala posádka lodi jednu skleničku cideru denně jako účinnou prevenci proti kurdějím.
* Zmínky o historické existenci nápoje na bázi cideru na našem území neexistují, a to i přesto, že patříme k tradičním producentům jablek.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.