Doporučujeme

Buřty s paprikou na černém pivu

Buřty s paprikou na černém pivu | foto: Profimedia.cz

Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

  • 3
Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než v předchozím roce. Pokud se vám ho nechce jen popíjet, zkuste s ním čarovat v kuchyni. Dokonce i při výrobě dezertů.

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami

Ingredience na asi 12 palačinek:

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami
  • 420 ml mléka
  • 80 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 220 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • asi 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti) + na posypání
  • 250 g čerstvých jahod
  • 100 g hořké čokolády
  • olej na smažení
  • čerstvá máta na ozdobu

Pracovní postup

  1. Ve vyšší misce nebo hrnci prošleháme mléko, pivo, vejce a špetku soli. Pak po lžících přidáváme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme pribiňáček. Měkký tvaroh v misce promícháme s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Pokud máme domácí nebo farmářský tvaroh, který je hustší, přidáme několik lžic mléka. V případě vaničkového to nebude třeba.
  3. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na kousky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
  4. Palačinky smažíme z obou stran na pánvi lehce vytřené olejem. Vychladlé je natřeme pribiňáčkem, poklademe jahodami, posypeme strouhanou čokoládou a zavineme. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty.

Buřty s paprikou na černém pivě

Ingredience na 4 porce:

Buřty s paprikou na černém pivu
  • 8 špekáčků
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika (může být pálivá)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 300 ml černého piva
  • pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Špekáčky nařízneme podélně a zevnitř natřeme hořčicí. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Část vložíme do nakrojených špekáčků, část rozprostřeme na dno pekáčku nebo zapékací misky, na ně navršíme špekáčky jeden vedle druhého, řezem nahoru.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Část jich vložíme do nakrojených špekáčků a zbylými kousky je posypeme. Nakonec špekáčky zalijeme nakrájenými rajčaty a rovnoměrně přelijeme pivem.
  3. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Pak alobal odstraníme a ještě asi 20 minut pečeme odkryté. Podáváme s čerstvým pečivem a zapíjíme pivem.

Tip: Kdo má rád ostré, může použít dijonskou hořčici a špekáčky posypat ještě nasekanou chilli papričkou.

Kuřecí paličky s pivním těstíčku

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí paličky v pivním těstíčku
  • 8 kuřecích paliček
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml světlého piva
  • 2 stroužky česneku
  • Na těstíčko:
  • 2 vejce
  • 200 ml světlého piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Kuřecí paličky zbavíme kůže, osolíme, opepříme a přes noc naložíme do marinády z jogurtu, piva a drceného česneku.
  2. Druhý den si připravíme těstíčko tak, že ušleháme vejce a postupně do nich zašleháváme pivo a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Do vzniklého těstíčka namáčíme kuřecí paličky, které jsme vyndali z marinády a osušili papírovou utěrkou. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
  4. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem, ale skvělé jsou i s bramborovou kaší nebo nakrájenou bagetou.

Tip: Do těstíčka můžete přidat také trochu strouhaného parmazánu nebo mletou papriku. Zabalte do něj třeba i rybu, zeleninu nebo houby.


  • Vybrali jsme pro Vás