Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami
Ingredience na asi 12 palačinek:
- 420 ml mléka
- 80 ml světlého piva
- 2 vejce
- špetka soli
- 220 g hladké mouky
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- asi 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti) + na posypání
- 250 g čerstvých jahod
- 100 g hořké čokolády
- olej na smažení
- čerstvá máta na ozdobu
Pracovní postup
- Ve vyšší misce nebo hrnci prošleháme mléko, pivo, vejce a špetku soli. Pak po lžících přidáváme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
- Mezitím si připravíme pribiňáček. Měkký tvaroh v misce promícháme s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Pokud máme domácí nebo farmářský tvaroh, který je hustší, přidáme několik lžic mléka. V případě vaničkového to nebude třeba.
- Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na kousky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
- Palačinky smažíme z obou stran na pánvi lehce vytřené olejem. Vychladlé je natřeme pribiňáčkem, poklademe jahodami, posypeme strouhanou čokoládou a zavineme. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty.
Buřty s paprikou na černém pivě
Ingredience na 4 porce:
- 8 špekáčků
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika (může být pálivá)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 300 ml černého piva
- pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Špekáčky nařízneme podélně a zevnitř natřeme hořčicí. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Část vložíme do nakrojených špekáčků, část rozprostřeme na dno pekáčku nebo zapékací misky, na ně navršíme špekáčky jeden vedle druhého, řezem nahoru.
- Papriky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Část jich vložíme do nakrojených špekáčků a zbylými kousky je posypeme. Nakonec špekáčky zalijeme nakrájenými rajčaty a rovnoměrně přelijeme pivem.
- Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Pak alobal odstraníme a ještě asi 20 minut pečeme odkryté. Podáváme s čerstvým pečivem a zapíjíme pivem.
Tip: Kdo má rád ostré, může použít dijonskou hořčici a špekáčky posypat ještě nasekanou chilli papričkou.
Kuřecí paličky s pivním těstíčku
Ingredience na 4 porce:
- 8 kuřecích paliček
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml světlého piva
- 2 stroužky česneku
- Na těstíčko:
- 2 vejce
- 200 ml světlého piva
- 1 hrnek hladké mouky
- sůl a pepř
- olej na smažení
Pracovní postup:
- Kuřecí paličky zbavíme kůže, osolíme, opepříme a přes noc naložíme do marinády z jogurtu, piva a drceného česneku.
- Druhý den si připravíme těstíčko tak, že ušleháme vejce a postupně do nich zašleháváme pivo a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem.
- Do vzniklého těstíčka namáčíme kuřecí paličky, které jsme vyndali z marinády a osušili papírovou utěrkou. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
- Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem, ale skvělé jsou i s bramborovou kaší nebo nakrájenou bagetou.
Tip: Do těstíčka můžete přidat také trochu strouhaného parmazánu nebo mletou papriku. Zabalte do něj třeba i rybu, zeleninu nebo houby.