Pivo pomáhá proti rakovině

  • 5
Denní umírněná konzumace piva může podle belgických vědců působit preventivně proti rakovině a řídnutí kostí. Po prokázaném blahodárném účinku vína a piva proti kardiovaskulárním potížím je to další dobrá zpráva pro milovníky těchto nápojů.

Práce týmu lutyšského profesora Vincenta Castronova ukazuje, že polyfenoly
obsažené ve chmelu mají preventivní účinky proti rakovině. Nejen že narušují reprodukci rakovinotvorných buněk, ale přispívají i k odumírání buněk, které se v lidském těle chovají nenormálně.

Přítomnost vitamínů B6, B9 a B12 v pivu také může kompenzovat zjištěný nedostatek těchto látek u obyvatelstva. Navíc fytoestrogeny v pivu mají nejspíš příznivý vliv na průběh řídnutí kostí u žen v přechodu, na rakovinu prsu u žen a prostaty u mužů.

Jedná se však o předběžné výsledky, které budou muset teprve prověřit klinické testy.