Víno

Víno | foto: MF DNES

Pivo a víno přispívají ke zvýšení tlaku

  • 2
Pivo a víno se těší neustálému zájmu vědců, kteří zkoumají vliv na lidské zdraví. Výsledky přitom bývají někdy poněkud protichůdné. S novými zjištěními, která hovoří proti nadměrné konzumaci alkoholu, nyní přišla doktorka Renate R. Zilkensová ze Západoaustralské univerzity v Perthu.

Spolu se svými kolegy zjistila, že víno i pivo zvyšují krevní tlak u mužů, kteří s ním do té doby problém neměli. Výsledky své studie vědci uveřejnili v dubnovém čísle časopisu Hypertension věnujícího se právě problematice krevního tlaku.

Vědci uvedli, že přestože vztah mezi pitím alkoholu a krevním tlakem je již dlouho znám, informace o účincích konkrétních nápojů jsou stále kontroverzní. Tato studie se zabývala mimo jiné také účinky červeného vína na cévní funkce.

Do této studie bylo zahrnuto celkem 28 zdravých mužů s normálním krevním tlakem, kteří byli rozděleni do několika skupin podle toho, zda abstinovali, pili pivo, červené víno, nebo červené víno bez alkoholu. Pili zhruba 3,5 deci vína nebo dvě piva denně.

Lékaři jim měřili krevní tlak ambulantně. Zatímco pití vína bez alkoholu tlak neovlivnilo, pivo nebo víno s alkoholem způsobily vzestup tlaku.

Vědci uvedli, že denní konzumace alkoholu (vína i piva) zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci.

Nebyly zjištěny žádné pozitivní účinky konzumace červeného vína na funkci cév. Jiná doporučení však přisuzují právě červenému vínu kladný vliv na organismus, protože antioxidanty v něm obsažené zpomalují stárnutí buněk.