Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pivo a tvrdý alkohol zvyšují u mužů riziko rakoviny

  • 13
Pravidelné pití piva a tvrdého alkoholu zvyšuje podle jedné kanadské studie u mužů riziko onemocnění některými typy rakoviny.

Studii vypracovala McGillova univerzita v Montrealu. Její pracovníci zkoumali 3 600 mužů ve věku 35 až 70 let a zjistili, že těm, kdo pijí pivo nebo tvrdý alkohol denně, hrozí zvýšené nebezpečí rakoviny například jícnu, žaludku, tlustého střeva, plic, slinivky, jater a prostaty.

Riziko je tím vyšší, čím déle pravidelné pití těchto nápojů trvá, píše agentura Reuters.

Riziko onemocnění například rakovinou jícnu je u mužů, kteří si dopřejí takovou skleničku jedenkrát až šestkrát týdně, o 83 procent vyšší než u těch, kteří nepijí vůbec. U naprosto pravidelných konzumentů je ale trojnásobně vyšší.

Alkohol poškodí mozek už za 6 minut

Reuters připomíná další studie, podle nichž mírná konzumace alkoholu - jedna nebo dvě skleničky denně - může být zdraví prospěšná, zvlášť pokud jde o srdeční onemocnění.

Nynější studie ale naznačuje, že i takové umírněné pití může zvyšovat nebezpečí onemocnění některými druhy rakoviny.

Otázku, zda by umírnění konzumenti měli s popíjením přestat, ale nemůže jedna studie zodpovědět, řekla agentuře Andrea Benedettiová, která se na kanadské studii podílela.

"Pokud jde o vyvážení těchto rizik rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, měl by se člověk poradit se svým lékařem."