Pití čaje snižuje riziko srdečních onemocnění, tvrdí lékaři

- Lidé, kteří každý den pijí čaj, mají podle nejnovější americké lékařské studie větší šanci, že je nepostihne arteroskleróza nebo kornatění cév. Lékařský časopis Archives of Internal Medicine napsal, že ti, kdo pijí jeden nebo dva šálky čaje denně, snižují riziko srdečního onemocnění o 46 procent. Ti, kdo čaje vypijí až čtyři šálky, až o 69 procent.

Čaj je druhý nejrozšířenější nápoj na světě po vodě. A když si do něj přidáte mléko, med, citron nebo cukr, nesnižujete tím jeho pozitivní účinky, tvrdí experti.

"Jestliže se prokáže jasná souvislosti mezi pitím čaje a prevencí srdečních onemocnění, pak se čaj stane velmi důležitou součástí našich dietních rad pro paceienty, kteří mají problémy se srdcem," řekl doktor David Vorchheimer z newyorské lékařské fakulty.
 
Léčivý účinek čaje pravděpodobně spočívá v bioflavanoidech, přírodních součástech, které jsou silnými antioxiadanty a omezují činnost volných radikálů v těle člověka.

"Volné radikály jsou velmi škodlivé a mohou spustit řetězovou reakci," uvedl doktor Michael Gaziano z nemocnice Brigham & Women's. "A tuto reakci zastavíme hned v zárodku," dodal.

Většina studií popisujících léčivé účinky čaje se týká především černého čaje, který se na světě pije nejvíce. Zelený čaj má také antioxidační účinky, ale odborníci říkají, že je zapotřebí dalších analýz.

"Jestliže jedno až dvě procenta populace pije jeden druh čaje a stejně tolik lidí pije další druh, může být velmi těžké určit spojitost mezi těmito dvěma malými skupinami," poznamenal Gaziano.

Odborníci upozorňují, že ještě bude nutné připravit další studie, které by znovu potvrdily, že čaj je přínosem pro zdraví lidí.

"Čaj možná nakonec nemusí mít přímou souvislost s prevencí srdečních onemocnění. Ale může být známkou zdravého životního stylu, lidí, kteří se vyhýbají kofeinu, nekouří a cvičí," dodal Vorchheimer.

Ačkoli čaj také obsahuje trochu kofeinu, většina lékařů říká, že není důvod se bát. Kofein může zrychlit tep srdce a zvýšit krevní tlak, ale jeden nebo dva šálky, které obsahují o polovinu méně kofeinu než káva, nemohou škodit.

Zátiší s keramickou čajovou konvicí a velkým hrnkem sice není typické pro čajomily, ale vyhovuje v tvůrčím pracovním prostředí.