Piškotoví šneci

  0:12
Jsou rychlé a snadné a přitom lehké jako sen a sladké jako první polibek. Překvapte návštěvu jednou z variací na roládu.

Kakaová roláda s višněmi | foto: Isifa


Kakaová roláda s višněmi

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 12 minut pečení

* 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 20 g kakaa, holandského typu + trochu na poprášení plátu
* 1 lžička škrobové moučky
* 40 g hrubé mouky
* trochu másla na potření pečicího papíru
* 500 ml smetany na šlehání 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1-2 lžíce cukru moučka
* asi 30 višní nebo třešní, kompotovaných
* čokoládové hoblinky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme omaštěným pečicím papírem. Ovoce scedíme a necháme v cedníku okapat a oschnout. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, dokud nezdvojnásobí objem. Přidáme kakao a škrobovou moučku, ještě chvíli prošleháme a zlehka vmícháme tuhý sníh a hrubou mouku.

2. Těsto vlijeme na připravený plech. V rozpálené troubě rychle upečeme, trvá to asi 10-12 minut. Plát těsta poprášíme kakaem, překlopíme na čistou utěrku, povrch poprášíme kakaem a srolujeme.
Necháme vychladnout.

3. Smetanu ušleháme se ztužovačem a moučkovým cukrem. Roládu opatrně rozbalíme a plát naplníme 2/3 ušlehané smetany. Poklademe osušeným ovocem a zatočíme. Povrch potřeme šlehačkou a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Aby se roláda povedla

1. Plech vyložíme pečicím papírem a zlehka potřeme máslem.
2. Na vymazaný pečicí papír nalijeme připravené piškotové těsto a uhladíme stěrkou.
3. Po upečení (pozor, abychom roládu nepřesušili, špatně by se zavinovala!) těsto poprášíme moukou nebo kakaem, zakryjeme čistou utěrkou a plát vyklopíme.
4. Ihned odstraníme pečicí papír a ještě horký plát těsta zavineme s utěrkou. Necháme vychladnout a teprve pak dále zpracováváme.

Mandlová roláda s meruňkami

NA 1 ROLÁDU - 1 KLASICKÝ PEČICÍ PLECH

Příprava: 20 minut + 12 minut pečení

* 150 g moučkového cukru
* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 160 g mletých loupaných mandlí + trochu sekaných
* hladká mouka na posypání plátu
* trochu másla
* 2-3 lžíce džemu
* 1 lžíce meruňkovice nebo ovocného likéru
* 300 ml smetany 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 4 meruňky
* pár lístků meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 160-170 stupňů. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do bílé pěny. Bílky ušleháme v suché a odmaštěné nádobě na tuhý sníh. K žloutkové směsi přisypeme mleté mandle, promícháme a zlehka vmícháme sníh z bílků.

2. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a rovnoměrně uhladíme stěrkou. Pomalu pečeme ve střední části trouby dorůžova, přibližně 12 minut. Plát těsta i s papírem překlopíme na pomoučenou čistou utěrku, papír stáhneme a povrch opět poprášíme moukou. Ihned pomocí utěrky srolujeme a takto necháme úplně vychladnout.

3. Meruňkový džem promícháme s alkoholem a vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem šlehačky. Meruňky osušíme a nakrájíme na dílky. Vychladlý plát opatrně rozvineme, podle potřeby zarovnáme nožem okraje, potřeme džemem a částí ušlehané smetany a opět srolujeme.

4. Konce rolády seřízneme a povrch potřeme a ozdobíme zbylou šlehačkou, meruňkami, lístky meduňky a posypeme sekanými mandlemi.

Piškotové trojhránky s jahodami

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 50 g hrubé mouky
* 1 vanilkový cukr
* trochu másla na potření pečicího papíru
* trochu hladké mouky na poprášení plátu
* 250 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
* 250-300 g čerstvých jahod

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Žloutky s cukrem vyšleháme do husté bílé pěny a z bílků a vanilkového cukru připravíme tuhý sníh.
Metly a miska při šlehání bílků musí být suché a odmaštěné, jinak by se sníh neušlehal dotuha.

2. Obě hmoty smícháme společně s prosátou moukou a rozetřeme na připravený plech. Rovnoměrně uhladíme a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut do růžova. Upečený plát poprášíme hladkou moukou a ihned překlopíme na utěrku nebo plátěný ubrousek, stáhneme pečicí papír, který necháme ležet na těstě, a necháme vychladnout. Jahody omyjeme, osušíme a větší kousky překrájíme.

3. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme společně se ztužovačem. Plát potřeme lehce šlehačkou a přendáme do trojúhelníkové terinkové formy. Těsto vytvarujeme podle formy, naplníme jahodami a okraje přehneme přes jahody a přetáhneme fólií. Necháme chvíli v chladu odpočinout, aby piškot získal požadovaný tvar. Před podáváním vyklopíme z formy a ozdobíme šlehačkou a zbylými jahodami.

Kávová roláda s kakaem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 30 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky + trochu na poprášení
* trochu másla Na krém:
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 50 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 150 g másla
* 1 lžíce kávového likéru
* 1 lžíce rozpustné kávy
* trochu kakaa na poprášení rolády * šlehačka a kávová zrna v čokoládě na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. V části mléka rozmícháme pudink a smícháme se zbylým mlékem. Za stálého míchání uvedeme k varu a dvě minuty povaříme. Před dovařením osladíme a necháme vychladnout. Občas promícháme.

2. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme tuhý sníh, vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut.

3. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku a stáhneme pečicí papír. Chladný pudink rozšleháme elektrickým šlehačem a zašleháme do něj po kapkách kávový likér, ve kterém jsme ještě rozpustili kávu s pár kapkami vody, a postupně zašleháváme změklé máslo. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

4. Plát na roládu potřeme krémem, srolujeme z kratší strany a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním seřízneme okraje, roládu poprášíme přes sítko kakaem a ozdobíme šlehačkou a kávovými zrny v čokoládě.

Čokoládová roláda se smetanovým krémem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 10 minut + 10 minut pečení

* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 120 g cukru moučka
* 50 g čokolády na vaření + na hoblinky
* 15 g kakaa
* 50 g hrubé mouky
* trochu tuku
* trochu hladké mouky nebo kakaa
* 250 ml smetany na šlehání 33% či 40%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1 vanilkový cukr
* cukr moučka na dochucení smetany
* 250 ml zakysané lahůdkové smetany

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Žloutky a cukr šleháme do bílé pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme nebo krátce prošleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s prosátou moukou postupně zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou.

2. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a rychle upečeme v předehřáté troubě, 8-10 minut. Upečený plát poprášíme hladkou moukou nebo kakaem, překlopíme na čistou utěrku, pečicí papír sloupneme a roládu srolujeme pomocí utěrky.

3. Smetanu s oběma cukry a ztužovačem ušleháme v pevnou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou. Roládu rozvineme, potřeme po celé ploše dvěma třetinami krému a opět pomocí papíru nebo utěrky stočíme. Povrch potřeme zbylým smetanovým krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Necháme v ledničce ztuhnout a potom krájíme na jednotlivé plátky.

  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...