Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pirohy a tvarohový dezert vám zachutnají, i když nemáte polskou krev

  0:33aktualizováno  0:33
Zaměstnanci Polského institutu zalovili v rodinných kuchařkách a podělili se s námi o své osvědčené recepty na oblíbená národní jídla. Pokud vás zajímá, jak chutnají přímo od Poláků, můžete se zastavit na Dnech polské kuchyně a kultury v Praze. Pokud jste nedočkaví, můžete se do nich pustit sami.

Pirohy se zelím a houbami zdobené smaženou cibulkou | foto: Profimedia.cz

Pirohy s kysaným zelím a houbami

Dny polské kuchyně a kultury

Pokud navštívíte 26. a 27. září náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete se pokochat kulinářskou show šéfkuchaře Zbygniewa Kozlika, ochutnat i nakoupit polské delikatesy a dozvědět se o zajímavostech Polska. Hodování budou doprovázet polské lidové písně i jazzové rytmy. Více zde.

Letní menu z Polska

Náplň:

  • 1 kg kysaného zelí
  • 100g sušených hub
  • 100 g cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Sušené hřiby namočíme na několik hodin, pak vyměníme vodu a vaříme v lehce osolené vodě až houby změknou. Po vychladnutí zbavíme přebytečné vody krájíme na menší kousky.
  2. Zelí vaříme s bobkovým listem a novým kořením. Uvařené zelí zbavíme přebytečné vody a nakrájíme stejně jako houby.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Všechny ingredience spojíme a okořeníme. Z hotové náplně vytvoříme kuličky, které budeme dávat do hotového těsta. 

Těsto:

  • 3 skleničky mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 až 2/3 skleničky vody
  • špetka soli

Způsob přípravy:

  1. Všechny ingredience nasypeme do misky, smícháme a uhněteme těsto. Těsto by mělo být elastické a hladké.
  2. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu kolečka vložíme kuličky náplně, přehneme a těsto na okraji spojíme trochou vody a pomačkáním.
  3. Slepené pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3 až 6 minut od chvíle, kdy se začne voda znovu vařit.

Polská polévka Żurek

Ingredience:

Žurek
  • 200 g slezské klobásy
  • 200 g bůčku
  • 150 g žampionů
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 50 g křenu
  • 100 ml smetany
  • chlebový kvásek
  • 100 g pšeničné mouky
  • 80 ml oleje
  • 1 l  vývaru z uzeného masa
  • sůl, pepř
  • bobkový list, nové koření, majoránka.

Příprava:

  1. Bůček, klobásu a žampiony nakrájíme na proužky, cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Do rozehřátého hrnce nalijeme olej a v něm smažíme bůček s klobásou do růžova. Pak přidáme cibuli a žampiony a nakonec česnek a křen.
  2. Následně obsah zalijeme hotovým vývarem z uzeného masa. Asi po 15 minutách přilijeme do vařící se směsi chlebový kvásek, zahustíme a  okořeníme.

Slezské noky (Kluski śląskie)

Ingredience:

Slezské noky
  • 1 kg uvařených brambor
  • bramborový škrob
  • 2–3 vejce
  • 1–2 lžíce másla
  • sůl

Příprava:

  1. Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem a smícháme je s máslem. Vše v míse vyhněteme dohladka.
  2. Poté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Jednu z nich vyndáme a uvolněné místo dosypeme bramborovým škrobem. Takto dosáhneme ideálního poměru. Přidáme zbytek těsta a uhněteme, postupně přidáváme vejce. Dochutíme solí.
  3. Vytváříme malé kuličky, do každé palcem vymáčkneme typickou prohlubeň uprostřed.
  4. Kluzky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Podáváme je polité máslem, s osmaženou slaninou nebo se smaženou cibulkou. 

Tvarohový dezert (Sernik)

Ingredience:

Tvarohový dezert sernik ozdobený citronovou kůrou
  • 1 kg tvarohu
  • 200 g másla
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • 2–3 lžíce škrobu
  • vanilkový lusk
  • čajové sušenky
  • rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra (podle chuti)

Příprava:

  1. Tvaroh rozmícháme. Ve velké míse utřeme do pěny změklé máslo, cukr a žloutky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábneme zrníčka, která smícháme s hmotou.
  2. Přidáme tvaroh a do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Jemně smícháme. Lze přidat rozinky nebo pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru.
  3. Na dno dortové formy poklademe čajové sušenky a zalijeme je tvarohovou hmotou. Pečeme při 170 stupních přibližně 60 minut.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.