Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Piknikové pomazánky různých chutí

  0:29aktualizováno  0:29
Jednou z nejradostnějších událostí jara a léta jsou svačinky v trávě. Poradíme vám, co si namazat.

Sardelová pomazánka s olivami | foto: In Images

Sardelová s olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 125 g másla
* 6-8 žloutků uvařených natvrdo
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 plné lžičky sardelové pasty
* mletý pepř
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 100 g černých oliv bez pecek + trochu k podávání
* chléb
* listy salátu

1. Uvaříme si vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme, přepůlíme a vyjmeme žloutky. Scedíme olivy a necháme v sítku okapat a oschnout. Do mísy nakrájíme změklé máslo, prolisujeme k němu žloutky, přidáme hořčici, sardelovou pastu, mletý pepř, worcestrovou omáčku a vyšleháme do pěny.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, prošleháme a vmícháme na tenká kolečka nakrájené olivy, popřípadě dochutíme solí, pepřem a worcestrem.

3. Pomazánkou potíráme krajíce chleba. Můžeme si je také doma předem opéct (nebo je opečeme venku na grilu či ohni). Podáváme s listy salátu a s olivami.

Avokádová s ovčím sýrem a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 2 velká zralá avokáda
* hrst lístků čerstvého koriandru
* šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
* 100 g čerstvého ovčího sýra
* 8 malých rajčátek na obložení
* celozrnný nebo slunečnicový chléb k podávání

1. Avokádo i se slupkou podélně nařízneme kolem dokola až k pecce a kroutivým pohybem proti sobě oddělíme obě poloviny. Pecku odstraníme a dužinu vydlabeme lžičkou do misky.

2. Zakapeme citrusovou šťávou, přidáme jemně usekaný koriandr a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme dohladka. Promícháme s jogurtem nebo smetanou a podle chuti osolíme a ochutíme nejlépe čerstvě mletým černým pepřem.

3. Pomazánku natíráme těsně před podáváním na plátky chleba, posypeme rozdrobeným ovčím sýrem a ozdobíme omytými a přepůlenými rajčátky.

Tip

Místo jogurtu nebo smetany vmíchejte pár kapek olivového oleje. Použijte libovolný ovčí sýr nebo brynzu, vyzkoušejte i kozí čerstvé sýry nebo jakýkoliv sýr dle vaší chuti. Nemáte-li koriandr, přidejte hrst zelené petrželky a 2 stroužky česneku, ostřejší verzi připravíte přidáním usekané nebo rozmixované chilli papričky.

Šunková pěna s kapary a pažitkou

NA 1/2 KG PĚNY

Příprava: 20 minut

* 230 g šunky
* 150 g másla
* 100 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* 4 větší kyselé okurky
* menší svazek pažitky
* 4 lžíce nakládaných kaparů
* pečivo

1. Šunku několikrát jemně semeleme nebo rozmixujeme najemno. Okurky nakrájíme na tenké plátky, pažitku omyjeme a nakrájíme a necháme okapat kapary. Změklé máslo vyšleháme společně s mletým pepřem a paprikou do pěny a postupně zašleháváme smetanu.

2. Do našlehaného másla vmícháme jemně umletou šunku a podle chuti dosolíme a společně krátce prošleháme.

3. Šunkovou pěnu namažeme na plátky jakéhokoliv čerstvého pečiva, ozdobíme tence nakrájenými okurkami a posypeme kapary a usekanou pažitkou.

Tip

Pěnu odlehčíme, když část másla nahradíme lučinou a společně vyšleháme bez přidání smetany.

Sýrová s celerem a ořechy

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 10 minut

* 200 g celeru, oloupaného
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce přírodního cukru
* 250 g čerstvého sýra (lučina, cottagge, žervé apod.)
* 100 g jader ořechů (vlašských nebo lískových)
* toastový chléb

1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Posypeme cukrem, zalijeme olivovým olejem a octem, osolíme, opepříme a promícháme.

2. Ořechy nasucho opražíme na rozpálené pánvi, pozor na připálení, a opražená jádra nasekáme.

3. Do celerové směsi vidličkou rozmačkáme nebo zašleháme čerstvý sýr a dobře promícháme. Podle chuti ještě můžeme přidat sůl, pepř nebo trochu octu a cukr.

4. Toastový chléb potřeme pomazánkou, posypeme posekanými opraženými ořechy a ihned podáváme.


Tip

Zkuste pomazánku připravit z bioceleru (k dostání v prodejnách zdravé výživy) a z měkkého tvarohu. Skvělou chuť dodá vinný ocet balsamico bianco, ale i jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Lososová s paprikami a bazalkou

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 20 minut

* 200 g konzervovaného dušeného lososa nebo uzeného lososa
* 250 g lučiny
* 50 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a mletý bílý pepř
* špetka cukru
* 2 červené papriky
* chléb k podávání
* lístky citronové bazalky

1. Uzeného lososa najemno umeleme, dušeného rozmačkáme a v míse vyšleháme společně s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle potřeby můžeme chuť dotáhnout špetkou cukru.

2. Papriky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Zbavíme je semeníků a nakrájíme na delší proužky. Plátky chleba potřeme pomazánkou a ozdobíme proužky paprik a posypeme nakrájenými lístky bazalky.


Tip

Obdobně připravíme pomazánku třeba z konzervovaného a slitého tuňáka nebo uzené ryby, např. makrely, tuňáka apod. Lučinu zkuste nahradit jemným tvarohem nebo nastavit smetanovým sýrem, smetanu mlékem a podávejte posypané pažitkou nebo pokrájenou natí mladé cibulky.

Domácí chléb

Upečte si domácí chleba Blýskněte se na pikniku s přáteli domácím chlebem. Jestli si na přípravu ,božího daru‘ netroufáte, zkuste hotové směsi, do kterých se přidá už jen voda a droždí. V řadě Piknik Blues značky Vitalco najdete například směs na tmavý vícezrnný či světlý sendvičový chléb. Firma nabízí i směsi v biokvalitě a další speciality. www.vitalco.cz

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.