Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si originální taštičky podle vítěze kulinářské soutěže

  3:17aktualizováno  3:17
Petr Jachnin je známým prodejcem oblečení z druhé ruky, nejvíc o sobě dal ovšem vědět, když se stal vítězem jedné z kategorií v soutěži Recept na bohatství, která je společným dílem televizí Barrandov a JOJ. Porotu nadchly taštičky, které jsou jeho specialitou - už více jak dvacet let sbírá recepty a připravuje taštičky z celého světa. Vyzkoušejte je také!

Taštičky s lososem | foto: Archiv Petra Jachnina

Jak vás to vůbec nepadlo, vzít taštičku a jít s ní do televizní soutěže?
Měl jsem kritické připomínky k jakémusi kulinářskému televiznímu pořadu a manželka mi řekla, že z křesla se moc pěkně kritizuje. A já jsem tehdy prohlásil onu osudovou větu: Vsaď se, že tam taky půjdu. Tak jsem šel, přihlásil jsem se na konkurz a najednou mě to začalo bavit.

Petr Jachnin

Petr Jachnin (15. 9. 1958) a sebe upozornil už před více jak dvaceti lety, když přinesl do bývalého Československa jako nové odvětví second-handy a vybudoval síť padesáti kamenných obchodů. Působí jako soudní znalec v oboru falšování textilu, natočil a produkoval 16 dokumentárních filmů, je autorem tří knih. Má čtyři děti.

Většinou lidé vymýšlejí při pořadech o vaření složitá jídla, vy jste si vybral poměrně jednoduché taštičky. Proč právě je?
Taštička je vlastně tajemství. V ní může být schované cokoliv - povidla nebo biftek, to se nikdy neví předem. Každý má jiné chutě a taštičky jsou schopné uspokojit kohokoliv. To je to, co mě na nich baví. Do malého prostoru se dá uzavřít velké chuťové překvapení.

Pro vás ale soutěží vaše taštičková anabáze nekončí.
Napsal jsem knihu Jachninovy taštičky a chystám další. Vytvořil jsem vlastně celý taštičkový program a doufám, že se mi povede dotáhnout jej do konce. Mým cílem je, aby se v obchodech objevily taštičky pro každou příležitost, velmi jednoduché k přípravě. Buď se hodí do vroucí vody, nebo do horkého oleje a během pár minut se můžeme předvést jako skvělí hostitelé. Vždyť i karbanátek v housce nebyl ničím světoborným a jakého dosáhl úspěchu. Takže proč by i taštičky neměly mít svoji síť obchodů, proč by se neměly nabízet pod jednou - a to českou - značkou?

Řecké taštičky Manti

Řecké taštičky

Na těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • sůl
  • trochu vody dle potřeby
  • 2 žloutky na potření těsta

Na náplň :

  • 30 dkg mletého mladého hovězího masa (možné použít i maso kuřecí krájené na velmi drobno)
  • 1 cibule drobně krájená
  • sůl, pepř
  • trochu olivového oleje, ochucené máslo (budeme potřebovat na konec) a čerstvé změklé máslo
  • kmín, pálivá paprika
  • 1 tučný čerstvý jogurt
  • rozetřený česnek

1. Z mouky, soli a trochu vody vypracujeme těsto, až bude vláčné, necháme ho odpočinout nejméně půl hodiny překryté utěrkou.

2. Připravíme náplň smícháním masa, trochy olivového oleje, soli, pepře, cibule.

3. Těsto rozdělíme na dva díly. Za pomoci válečku vyválíme na co nejslabší pláty, můžeme trochu mouky nebo škrobu použít při válení.

4. První vyválené těsto potřeme rozkverlaným žloutkem, lžičkou rozmístíme náplň v přiměřené vzdálenosti od sebe (půl lžičky na každý kousek těsta). Přikryjeme druhým plátem těsta a za pomoci kulaté formičky vykrajujeme taštičky, jejichž okraje pečlivě přimáčkneme.

5. Házíme je do vařící osolené vody (přidáme do ní nepatrně oleje ), když vyplavou na povrch (2 - 3 minuty), sítem je vyjmeme a polijeme rozpuštěným máslem.

6. Na každý talíř dáme jogurt smíchaný s česnekem, na něj navršíme taštičky a na ně dáme kousek ochuceného pikantního másla.

Taštičky s lososem, zakápnuté citronem

Taštičky s lososem
  • listové těsto podle návodu v tabulce pod receptem
  • 400 g lososa
  • olivový olej
  •  ½ citronu
  • 100 g černých oliv
  • 1 žloutek
  • strouhaný parmazán k podávání

1. Orestujeme si plátky lososa zlehka na pánvi a rozdělíme na malé kousky. Zakápneme citronem a pokapeme troškou olivového oleje. Přidáme nadrobno nakrájené černé olivy.

2. Listové těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce o velikosti 8 x 8 centimetrů. Doprostřed každého čtverce dáme lžičku směsi a protilehlé rohy spojíme k sobě.

3. Taštičky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným žloutkem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Podáváme je zakápnuté olivovým olejem a posypané parmazánem.

Základní listové těsto

Těsto 1:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

Těsto 2:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička octa

1. Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, důkladně propracujeme a tím nám vznikne první těsto.

2. Na druhé těsto prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce, vodu, ocet a vypracujeme hladké těsto.

3. Druhé těsto na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho první těsto a balíček zabalený ve folii vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Opět zabalíme do folie a vložíme do lednice. Postup po 15 minutách ještě dvakrát zopakujeme.

Taštičky s medem

Taštičky s fetou a medem
  • 1 listové těsto
  • 200 g sýru feta
  • 1 bílek na potření
  • olej na vymazání plechu
  • med

1. Těsto vyválíme na placku a vykrájíme si sedmicentimetrová kolečka. Do středu každého kolečka vložíme kousek fety, přehneme, vytvoříme taštičku.

2. Vložíme na vymazaný pekáč, potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při teplotě 180 °C 20 - 30 minut dozlatova. Podáváme teplé, pokapané medem.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.