Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Petr Havlíček: Vitaminy přijímám z ovoce, vařené zelenině se vyhýbám

  10:00aktualizováno  10:00
Mnoha lidem chybí vitaminy, dokonce i těm, kteří se snaží jíst zdravě. Jaké potraviny si na doplnění potřebných vitaminů vybírá výživový specialista Petr Havlíček, prozradil v rozhovoru v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Výživový poradce Petr Havlíček | foto: Archiv Petra Havlíčka

Musíte si hlídat přísun vitaminů?
Svoje stravování považuji za poměrně kvalitní, a tedy i živinově po všech stránkách plnohodnotné. Ale přiznám se, že k čerstvému ovoci mám o něco blíž než k čerstvé zelenině. A zeleninu tepelně opracovanou obcházím opravdu velkým obloukem, tu nemám rád. Takže ovoce a ovocné šťávy jsou běžnou součástí mého dennodenního jídelníčku, u zeleniny se snažím, ale občas to nevyjde. Ale na kvalitním zeleninovém salátu si také dokážu pochutnat, zvláště v letních měsících.

Čtěte v magazínu Rodina DNES

Velké téma o vitaminech a jejich nedostatku v naší stravě si přečtete v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Titulka Rodina DNES č. 27

Jakým vitaminům dáváte přednost?
Nejlépe těm zcela přirozeným. Všechny vitaminy jsou stejně potřebné a pro tělo stejně důležité. Daleko vhodnější jsou ale ty, které získáváme přirozenou cestou ze stravy, než ty, které zakoupíme jako doplňky stravy v lékárnách či jiných specializovaných prodejnách. Otázkou ale zůstává, jaké množství vitaminů a nejen jich v daných potravinách, především v ovoci či zelenině, skutečně je. Zvláště u produktů sklizených před plnou zralostí a dovážených v ochranných atmosférách z dalekých zemí. Ale jednomu konkrétnímu vitaminu přednost přeci jen dávám, tím je vitamín D3. Tento vitamin je u řady z nás deficitní, neboť se málo pohybujeme na sluníčku a nekonzumujeme ani dostatečné množství jeho přirozených potravinových zdrojů.

Je podle vás lepší dát si jablko z českého stromu než exotické ovoce z druhého konce světa?
Rozhodně vhodnější variantou je čerstvé ovoce vypěstované přirozeným způsobem. Nevadí mi ale ani ovoce exotické. Máme globální životní styl, a tím pádem i globalizovanou stravu. Naši předkové nepotřebovali v zimních měsících tolik ovoce a zeleniny, neboť to bylo období spíše klidu a příprav, tedy menší zátěže. My dnes v původně klidovém zimním období jedeme stále na sto procent, tedy stejně jako v létě, a dny si prodlužujeme svícením. Tudíž se vystavujeme daleko větší zátěži, a logicky tedy potřebujeme mít i v těchto měsících stále pestrou a živinově vyváženou stravu. Proto musíme sáhnout i po potravinách, které pro nás v tomto období v minulosti nebyly zcela běžné. Ale od jara do podzimu doporučuji preferovat ovoce a zeleninu přirozeně vyprodukovanou v našich zeměpisných končinách. A když bude jejich původ tuzemský, tím lépe. Z více důvodů.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.