Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Petr Havlíček: Vitaminy přijímám z ovoce, vařené zelenině se vyhýbám

  10:00aktualizováno  10:00
Mnoha lidem chybí vitaminy, dokonce i těm, kteří se snaží jíst zdravě. Jaké potraviny si na doplnění potřebných vitaminů vybírá výživový specialista Petr Havlíček, prozradil v rozhovoru v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Výživový poradce Petr Havlíček | foto: Archiv Petra Havlíčka

Musíte si hlídat přísun vitaminů?
Svoje stravování považuji za poměrně kvalitní, a tedy i živinově po všech stránkách plnohodnotné. Ale přiznám se, že k čerstvému ovoci mám o něco blíž než k čerstvé zelenině. A zeleninu tepelně opracovanou obcházím opravdu velkým obloukem, tu nemám rád. Takže ovoce a ovocné šťávy jsou běžnou součástí mého dennodenního jídelníčku, u zeleniny se snažím, ale občas to nevyjde. Ale na kvalitním zeleninovém salátu si také dokážu pochutnat, zvláště v letních měsících.

Čtěte v magazínu Rodina DNES

Velké téma o vitaminech a jejich nedostatku v naší stravě si přečtete v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Titulka Rodina DNES č. 27

Jakým vitaminům dáváte přednost?
Nejlépe těm zcela přirozeným. Všechny vitaminy jsou stejně potřebné a pro tělo stejně důležité. Daleko vhodnější jsou ale ty, které získáváme přirozenou cestou ze stravy, než ty, které zakoupíme jako doplňky stravy v lékárnách či jiných specializovaných prodejnách. Otázkou ale zůstává, jaké množství vitaminů a nejen jich v daných potravinách, především v ovoci či zelenině, skutečně je. Zvláště u produktů sklizených před plnou zralostí a dovážených v ochranných atmosférách z dalekých zemí. Ale jednomu konkrétnímu vitaminu přednost přeci jen dávám, tím je vitamín D3. Tento vitamin je u řady z nás deficitní, neboť se málo pohybujeme na sluníčku a nekonzumujeme ani dostatečné množství jeho přirozených potravinových zdrojů.

Je podle vás lepší dát si jablko z českého stromu než exotické ovoce z druhého konce světa?
Rozhodně vhodnější variantou je čerstvé ovoce vypěstované přirozeným způsobem. Nevadí mi ale ani ovoce exotické. Máme globální životní styl, a tím pádem i globalizovanou stravu. Naši předkové nepotřebovali v zimních měsících tolik ovoce a zeleniny, neboť to bylo období spíše klidu a příprav, tedy menší zátěže. My dnes v původně klidovém zimním období jedeme stále na sto procent, tedy stejně jako v létě, a dny si prodlužujeme svícením. Tudíž se vystavujeme daleko větší zátěži, a logicky tedy potřebujeme mít i v těchto měsících stále pestrou a živinově vyváženou stravu. Proto musíme sáhnout i po potravinách, které pro nás v tomto období v minulosti nebyly zcela běžné. Ale od jara do podzimu doporučuji preferovat ovoce a zeleninu přirozeně vyprodukovanou v našich zeměpisných končinách. A když bude jejich původ tuzemský, tím lépe. Z více důvodů.

Autor:




Nejčtenější

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.