Navíc konzumace ovoce a zeleniny zlepšuje trávení a v neposlední řadě díky nízkému množství kalorií pomáhá udržení štíhlé linie.
"Lidem, kteří je jedí pětkrát denně, hrozí infarkt myokardu a mrtvice o polovinu méně než těm, kdo je jedí málo nebo vůbec," vysvětluje Rudolf Poledne, předseda Fóra zdravé výživy.
Zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny nově doporučuje i odborná společnost sdružující odborníky na srdeční choroby, American Heart Association.
V Česku nedávno vznikl pro propagaci této myšlenky projekt Zdravá Pětka. Podle Poledneho by měl každý dospělý sníst denně nejméně 400 gramů ovoce a zeleniny.
Děti raději ovoce
Problémy s konzumací dostatečného množství ovoce a zeleniny nemají jen dospělí, ale i děti. Dotazníkový průzkum Fóra zdravé výživy v roce 2004 ukázal, že o to, aby jich jedly dost, dbá jen polovina rodičů.
Ovoce podle průzkumu denně jí 82 procent dětí, avšak zeleninu, která je pro zdraví důležitější, jen 54 procent z nich. Neoblíbenějším ovocem jsou u dětí jahody, následované jablky, ze zeleniny jim nejvíce chutnají rajčata.
Zdravý jídelníček
Bojíte se, že pět porcí ovoce a zeleniny je nad vaše síly? Není nutné jíst pouze je - stačí zdravé potraviny zakomponovat do vašeho běžného jídelníčku. Cílem v tomto případě není hubnutí, ale zdravější strava, prospívající srdci.
• sklenice stoprocentní ovocné šťávy k snídani, k níž si jinak dopřejete celozrnný chléb s rostlinnou pomazánkou
• snídani doplňte rajčetem
• před obědem si dejte misku zeleninového salátu
• k obědu si k hlavnímu chodu zvolte jako přílohu zeleninu
• k odpolední svačině si dejte jablko