Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pět nových receptů na sváteční pečeně

aktualizováno 
Zkuste letos změnu a o svátcích připravte trochu jinou pečínku než každý rok. Máme pro vás pět nových receptů.

Svíčková v listovém těstě | foto: Isifa

Pečený jehněčí hřbet s rozmarýnemPečený jehněčí hřbet s rozmarýnem

Příprava: 60 minut

Pro 4-6 osob

* 800-1 000 g jehněčího hřbetu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce jemné francouzské hořčice
* svazek čerstvého rozmarýnu
* 1 lžíce másla
* čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobu, nemusí být

1. V misce promícháme většinu olivového oleje, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hořčici. Jehněčí hřbet odblaníme, odřízneme lůj a očistíme vršky žeberních kostí. Maso osolíme, opepříme, potřeme připravenou směsí a povrch obalíme v nahrubo posekaném rozmarýnu a necháme asi půl hodiny odležet.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C. Maso vložíme do pekáče se zbylým olejem a zprudka v troubě zapečeme. Snížíme teplotu na 180 °C, podlijeme trochou vody, přiklopíme poklicí a pečeme asi hodinu. Během pečení podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Když je maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu.

3. Měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a šťávu zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem. Při podávání maso porcujeme po dvou žebírkách a podáváme se šťávou, různě upravenými bramborami, popřípadě ozdobíme ovocem.

Co dělat, když pečínku připálíte

 Naše babičky uměly pečínku zachránit - zkuste to jako ony. Z připáleného masa okrájejte všechny černé části, maso přendejte do čistého pekáčku, podlijte vodou a přidejte trošku jedlé sody. Pak můžete maso dopéci. Pachuť spáleniny by měla zmizet.

Pokud maso spálíte na poslední chvíli, nezkoušejte zachránit šťávu naředěním vodou, protože by zhořkla. Připálené části okrájejte, maso podlijte a přidejte vývar v kostce.

Spálené části nikdy nejezte. Obsahují vysoké koncentrace karcinogenních látek.

Husí stehna s kaštanyHusí stehna s kaštany

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby 

* 4 husí stehna
* mletý zázvor
* 50 cl hruškovice
* 2 snítky rozmarýnu
* 1 snítka tymiánu
* 1-2 lžičky maizeny
* citronová šťáva
* 500 g jedlých kaštanů
* 4 půlky hrušek + trochu nálevu
* 4 lžíce brusinek

1. Kaštany nařízneme a pečeme v předehřáté troubě, dokud nezačnou praskat, nebo je vaříme ve vodě doměkka cca 20 minut. Ihned (ještě horké) je oloupeme i z vnitřní plstnaté slupky.

2. Husí stehna posypeme mletým zázvorem a osmahneme je v pekáčku na oleji. Přidáme lístky tymiánu, snítky rozmarýnu, zastříkneme hruškovicí a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Podlijeme a pod poklicí pečeme asi 1,5 hodiny. Během pečení stehna obracíme a podle potřeby doléváme vodou. Nakonec dopečeme kůží nahoru dozlatova.

3. Měkká stehna dáme stranou, z výpeku sebereme tuk a zalijeme škrobovou moučkou rozmíchanou ve 150 ml kompotové šťávy a s kaštany 2 minuty povaříme. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme s kompotovanou hruškou naplněnou brusinkami.

Tip
Kůži na stehnech propíchejte při pečení vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat. Jako přílohu podávejte brambory, kaši nebo bramborovo-zeleninové pyré.

Šunka v chlebové krustěŠunka v chlebové krustě

Příprava: 50 minut + 10-15 minut pečení

Pro 4-6 osob

* 800-1 000 g vepřové šunky v celku
* 4 lžíce medu
* 100-150 ml tmavého piva
* 1 lžíce másla
* 2 kuličky nového koření
* 2 hřebíčky
* 6-8 plátků světlého chleba
* 50 g perníku
* citronová kůra
* 500 g ochuceného kysaného červeného zelí

1. Šunku vložíme na pařák, který postavíme do kastrolu s vodou, přikryjeme a vaříme v páře doměkka asi 45 minut. V robotu rozmixujeme nové koření a hřebíček (můžeme je rozdrtit i v hmoždíři) a smícháme se špetkou mleté skořice. Přidáme střídku chleba a perník a rozmixujeme na strouhanku.

2. Strouhanku s kořením přendáme do mísy, přelijeme rozpuštěným máslem, zvlhčíme pivem, spojíme s polovinou medu, lžičkou citronové kůry, lehce osolíme a promícháme. Uvařenou teplou šunku potřeme zbylým medem, povrch pokryjeme chlebovou směsí a šunku položíme na mřížku do pekáčku.

3. Pečeme v předehřáté troubě nebo pod rozpáleným grilem, dokud se neupeče zlatá chlebová krusta. Červené zelí prohřejeme na mírném plameni a podáváme s plátky pečené šunky.

Tip
Pokud neseženete ochucené zelí, můžete použít obyčejné, podušené na lžíci sádla s 2 bobkovými listy a lžící červeného vinného octa.

Svíčková v listovém těstěSvíčková v listovém těstě

Příprava: 20 minut + 20-25 minut pečení

* 1 kg hovězí svíčkové
* 3 lžíce olivového oleje
* listové těsto '
* 2 šalotky
* 400 g hub
* 1/2 červené papriky
* hrst bylinek (rozmarýn, saturejka, tymián)
* hrst čerstvé petrželky
* 2 lžíce strouhanky
* 1 vejce na potření

1. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Maso odblaníme, omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, potřeme lžící oleje a necháme chvíli v chladu odležet. V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje zesklovatíme cibulku.

2. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené houby, papriku, osolíme, opepříme, osmahneme a dusíme, dokud se neodpaří voda. Nakonec vmícháme usekané bylinky a petrželku, stáhneme z ohně a odložíme stranou. Svíčkovou zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji a necháme zchladnout. Z těsta odkrojíme proužek, ze kterého vykrájíme tvary na ozdobu. Plát těsta posypeme strouhankou, do středu po celé délce navršíme polovinu houbové směsi, na ni položíme maso a pokryjeme zbytkem hub.

3. Vše zabalíme do těsta jako závin, poklademe hvězdičkami z těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut dozlatova.

Tip
Jako přílohu podávejte krátce povařenou karotku prohřátou na másle s trochou cukru, soli a citronové šťávy.

Pečená kachna s jablkyPečená kachna s jablky

Příprava: 25 minut + 1 hodina pečení

Pro 4-6 osob

* 2 mladé divoké kachny
* 6 jablek
* 1/2 citronu
* 100 g marcipánu
* 50 g mandlí
* 3 snítky šalvěje
* 5 jalovčinek
* 1 cibule
* 100 g slaniny
* 150-200 ml bílého vína
* 2 lžíce medu
* 1-2 lžíce jablečného octa
* dušené zelí

1. Kachny zevnitř i zvenku osolíme, opepříme a okořeníme drcenými jalovčinkami. Cibuli nakrájíme na osminky. Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince a potřeme citronovou šťávou. Marcipán smícháme s mandlemi a směsí naplníme jablka.

2. Do každé kachny dáme jedno jablko, snítku šalvěje a kousek cibule. Pekáč vyložíme polovinou plátků slaniny, položíme na ni kachny prsíčky vzhůru, poklademe zbylou slaninou a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Zprudka zapečeme a přidáme lžíci másla a zbytek cibule. Teplotu zmírníme na 180 stupňů a podlijeme vínem a trochou vody. Hodinu pečeme za stálého podlévání.

3. V polovině pečení přidáme zbylá plněná jablka a kachny dopečeme na barvu. Ke konci pečení stáhneme z prsíček slaninu a kůži potřeme směsí medu s octem a pečeme ještě pár minut dozlatova. Kachny podáváme s pečenými jablíčky, šťávou a sladkokyselým dušeným červeným zelím.

Tip
Místo divokých kachen můžete upéct obyčejnou kachnu.

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.