Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Perníkoví zajíčci, tartaletky, madlenky a další velikonoční cukroví

  10:04aktualizováno  10:04
Velikonoční hosté už hlásí příchod a vy je chcete uctít ještě něčím jiným než beránkem nebo mazancem? Pusťte se na poslední chvíli do velikonočních pochoutek, které se budou hodit ke kafíčku nejen o svátcích, ale kdykoliv, když máte chuť na něco malého a sladkého...

Perníkoví zajíčci | foto: Isifa.com

Perníkoví zajíčci

Doba přípravy: 30 minut + pečení 10 minut
Množství: na 2 až 3 plechy

  • 360 g hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 210 g moučkového cukru
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme do mísy s kakaem a práškem do perníku.

2. Promícháme s moučkovým cukrem, medem, celým vejcem a dvěma žloutky. Bílky použijeme na ozdobení perníčků.

3. Vypracujeme těsto, rozválíme je na pomoučněném vále a vykrajujeme z něj zajíčky.

4. Vykrájené zajíčky přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

5. Upečené zajíčky necháme vychladnout a ozdobíme je polevou.

Tip: Polevu vyrobte z jednoho bílku, lžičky citronové šťávy a hrnku moučkového cukru, dobře utřete a promíchejte. Část oddělte a obarvěte potravinářskou barvou.

Linecké s barevnými sklíčky

Linecké s barevnými sklíčky

Doba přípravy: 40 minut + odležení 12 hodin + pečení 7 - 9 minut

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 balíček tvrdých barevných bonbonů

1. Z prosáté mouky, promíchané s moučkovým cukrem, pokrájeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto.

2. Z těsta vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladu odležet nejlépe přes noc.

3. Bonbony vybalíme z obalů, rozdělíme je podle barev a v hmoždíři postupně nadrtíme. Z papíru si připravíme malé kornoutky. Kornoutky naplníme drtí z bonbonů.

4. Troubu předehřejeme na 180°C, plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na o něco vyšší plát než při pečení lineckého cukroví a vykrajujeme tvary – kolečka, kosočtverce, obdélníky. Z vykrojených tvarů ještě vykrojíme středy a přeneseme cukroví nožem na plech.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 – 6 minut (cukroví by mělo být ještě hodně světlé), vytáhneme plech z trouby a středy cukroví vyplníme opatrně drtí z bonbonů. Dopečeme další 2 až 3 minuty.

6. Cukroví stáhneme z plechu i s pečicím papírem a necháme je úplně vychladnout, teprve pak je opatrně sundaváme z papíru.

Tip: Vykrajujte větší tvary, čím menší výplň, tím hůř se plní. Neplňte drtí ve vysoké vrstvě, přetekla by na okraje cukroví. Do okrajů sušenek můžete zapíchnout kousek špejle, po upečení otvorem protáhnout mašli a pověsit je jako ozdoby.

Sušenky s růžovou vodou

Sušenky s růžovou vodou

Doba přípravy: 15 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10 minut

  • 125 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 ml růžové vody

1. Hladkou mouku prosijeme se škrobem, přidáme pokrájené máslo a moučkový cukr, růžovou vodu.

2. Ze zpracovaného těsta uděláme malý váleček, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme odpočinout do chladu na dvě hodiny.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na placku, vykrájíme z něj kolečka a nožem je přeneseme na plech. Kolečka pečeme asi 9 – 10 minut. Po vychladnutí je poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: V chladu, ve skleněné či plechové nádobě vydrží poměrně dlouho.

Rychlé tartaletky

Rychlé tartaletky

Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut

  • 1 sklenička džemu - meruňkového, šípkového, pomerančového
  • 400 g listového těsta
  • hladká mouka
  • 1 vejce

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. V menším hrnku zahřejeme džem, naředíme trochou vody, dobře rozmícháme.

3. Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto na vyšší plát, vykrojíme z něj tvořítkem kolečka. Kolečka přeneseme na plech.

4. Úzkou skleničkou nebo prsty vytlačíme do těsta důlek, naplníme ho lžičkou rozehřátého džemu.

5. Okraje tartaletky potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby.

Tip: Ozdobte před upečením tartaletky na nudličky pokrájenými loupanými mandlemi.

Dvojbarevné čokoládové madlenky

Dvojbarevné čokoládové madlenky

Doba přípravy: 30 minut + odležení 2 hodiny + pečení 12 minut

  • 250 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 260 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čokoládový krém, nutela

1. Máslo rozpustíme a necháme je zchladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu.

2. Mouku prosejeme, promícháme se solí a práškem do pečiva.

3. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přišleháme vanilkový extrakt. Pak postupně už jen vařečkou přimícháme mouku a nakonec rozpuštěné zchladlé máslo. Polovinu směsi oddělíme a přimícháme čokoládu.

4. Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu.

5. Troubu předehřejeme na 190 °C. Formičky na madlenky, ořechy nebo pracny vymažeme máslem, vysypeme moukou a naplníme lžičkou těstem.

6. Pečeme podle velikosti formiček drobnější tvary asi 7–9 minut, větší 11–13 minut.

7. Upečené a vychladlé madlenky seřízneme, potřeme čokoládovým krémem a slepujeme vždy tmavou a světlou madlenku k sobě.

Tip: Na čokoládový krém přiveďte k varu 150 ml smetany na šlehání, stáhněte z plamene a rozpusťte v ní nalámaných 200 g čokolády na vaření. Dobře rozmíchejte a nechte zchladnout.

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.