Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Vepřová, telecí i jehněčí. Ty nejlepší nedělní pečeně

  3:56aktualizováno  3:56
Pořádný kus masa a dost času. To vám stačí na to, abyste zaplnili žaludky celé rodiny a ještě sklidili chválu za své kuchařské umění. Podzim je navíc pro taková sytá jídla ideální dobou. Zahřejí zevnitř a zlepší náladu.

Telecí roláda s kroupovým rizotem | foto: Profimedia.cz

Telecí roláda s kroupovým rizotem

Doba přípravy: 20 minut + 90 minut vaření a pečení
Množství: pro 6-8 osob

  • 1 kg telecí kýty
  • 200 g mražených špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • zelená nať z jarní cibulky
  • kousek mrkve, petržele, případně hrášek, pokrájené fazolky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 hrnek krup
  • 100 ml bílého vína
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petržele

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso rozřízneme příčně na plochý plát. Jemně naklepeme, nejlépe přes plastovou fólii.

2. Z rozmrazených špenátových listů vymačkáme vodu. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Nať jarní cibulky pokrájíme. Zeleninu nadrobno pokrájíme. Plát masa osolíme opepříme, potřeme většinou česneku a poklademe špenátovými listy. Maso stočíme do rolády, spíchneme nebo svážeme kuchyňským provázkem.

3. Na velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, roládu ze všech stran opečeme. Přesuneme ji do pekáče, podlijeme 1/4 l vývaru a dáme přiklopenou péct na 60 minut. Po hodině odklopíme a necháme asi 15 minut péct dozlatova, přeléváme výpekem.

4. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, kroupy na něm 3-4 minuty opékáme, přesuneme do mísy. Na zbylém tuku opečeme cibuli, přihodíme postupně pokrájenou zeleninu, česnek, jarní cibulku a společně opečeme.

5. Vsypeme zpět kroupy, přilijeme víno a necháme je vsáknout, postupně přiléváme za stálého míchání horký vývar. Vaříme asi 20 minut, dokud nejsou kroupy měkké. Rizoto dochutíme solí, citronovou kůrou a nasekanou petrželkou.

6. Roládu necháme 15 minut odležet, nakrájíme ji na plátky a podáváme s kroupovým rizotem.

Tip: Roládu můžete vyložit i plátky šunky nebo slaniny a naplnit směsí míchaných vajec s cibulkou a hráškem.

Pečené vepřové s křupavou kůžičkou

Pečené vepřové s křupavou kůžičkou

Doba přípravy: 20 minut + 110-140 minut vaření a pečení
Množství: pro 6-8 osob

  • 1,5-2 kg vepřového masa s vrstvou tuku
  • sůl
  • 1 menší cibule
  • 200 g anglické slaniny
  • 8 housek
  • 2 lžíce sádla
  • 250 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 1 žloutek
  • pepř
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3-4 lžíce hrubé mouky

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kůži a tuk omyté a osušené masa nařežeme ostrým nožem šikmo v tenčích pruzích nebo kosočtvercích. Do kůže vetřeme sůl.

2. Maso uložíme na pekáč na mřížku, podlijeme trochou vody a dáme péct, po dvaceti minutách teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 90 až 120 minut. Na každé půlkilo masa počítáme s půlhodinou pečení.

3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu pokrájíme. Housky nakrájíme na kostičky. Na sádle opečeme cibuli, přihodíme slaninu, přidáme housky a společně opečeme. Necháme zchladnout.

4. V mléce rozšleháme vejce a žloutek, přidáme sůl, pepř a petržel. Směsí mléka a vajec přelijeme opečené housky se slaninou a cibulí a necháme 30 minut odležet. Těsto na knedlíky zahustíme strouhankou a hrubou moukou.

5. Vytvarujeme knedlíky a vaříme je podle velikosti ve vroucí osolené vodě asi 6-10 minut.

6. Pečené vepřové maso necháme před naporcováním 15-20 minut odležet v teple. Podáváme s knedlíky.

Tip: Aby bylo maso co nejkřupavější na povrchu, omyjte ho, osušte a nezakryté ho uložte přes noc do ledničky.

Jehněčí s pistáciovou krustou

Jehněčí s pistáciovou krustou

Doba přípravy: 30 minut + 2,5 hodiny pečení
Množství: pro 6 osob

  • 1 jehněčí kýta o váze 1,5 kg
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 palice česneku
  • 70 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • hrst strouhanky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Olivový olej smícháme s tymiánem, solí a pepřem a potřeme jím jehněčí kýtu. Palici česneku svrchu seřízneme, zabalíme do alobalu.

2. Omytou a osušenou kýtu zabalíme do alobalu, vložíme péct do trouby a po 20 minutách stáhneme teplotu na 180 °C.

3. Do trouby přidáme péct i česnek. Pečeme další hodinu.

4. Pistácie a petržel nasekáme. Po hodině pečení vyjmeme z trouby česnek, vyjmeme z alobalu a vymáčkneme dužinu. Utřeme v hmoždíři s pistáciemi a petrželkou na pastu. Přimícháme strouhanku.

5. Kýtu vybalíme z alobalu, natřeme ji připravenou pastou a dáme péct na dalších 30 minut.

6. Před porcováním necháme kýtu alespoň 20 minut odpočinout.

Tip: Přidejte k pistáciím najemno nasekanou čerstvou mátu, vynechte česnek a přidejte 1 lžičku citronové šťávy.

Kuře s houbami a rajčaty

Kuře s houbami a rajčaty

Doba přípravy: 15 minut + 80 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kuře o váze asi 1,5 kg
  • 150 g másla
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvých hub
  • 1/2 malé cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • snítka rozmarýnu

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře položíme prsíčky dolů, vystřihneme nebo vyřízneme páteř, nastřihneme kost u prsou, obrátíme je a do pekáče položíme naplocho kůží nahoru.

2. Dvě třetiny másla rozpustíme, smícháme se solí a kořením. Stroužky česneku ve slupce jen rozmáčkneme rukou nebo nožem. Houby očistíme, větší pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.

3. Kuře potřeme máslem s kořením, dáme na dvacet minut zapéct při vyšší teplotě, pak teplotu stáhneme na 180 °C, podlijeme vodou a pečeme asi 30 minut. Na pánvičce rozehřejeme zbylé máslo, orestujeme na něm cibuli, přisypeme houby a společně opečeme.

4. Opečené houby s cibulí přisypeme do pekáče ke kuřeti, přidáme česnek, rajčata, rozmarýn a společně pečeme dalších 30 minut.

5. Hotové kuře necháme před porcováním 15 minut odležet.

Tip: Pokud nemáte možnost sehnat čerstvé houby, kupte pěstovanou hlívu ústřičnou nebo hnědé krémové žampiony.

Telecí panenka v mangoldu a slanině

Telecí panenka v mangoldu a slanině

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření a pečení
Množství: pro 6 osob

  • 700 g telecí panenka
  • olej
  • 500 g mangoldu
  • 1 malá cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 8 plátků slaniny

1. Telecí panenku očistíme, omyjeme a osušíme, potřeme olejem. Troubu předehřejeme na 220 °C.  Na obdélník mikrotenové fólie rozložíme plátky slaniny. Listy mangoldu spaříme v horké vodě.

2. Z několika listů vyřežeme tvrdší řapíky, listy rozložíme na slaninu. Zbylé listy a řapíky pokrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.

3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, panenku ze všech stran opečeme a položíme ji na slaninu a mangold. Osolíme ji, opepříme a zavineme.

4. Zabalenou panenku pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě mírně podlitou vodou. Do pánve přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, zbylý mangold a společně podusíme.

5. Upečenou panenku necháme v teple 10 minut odpočinout, pak ji nakrájíme na plátky a servírujeme s podušeným mangoldem.

Tip: Mangold se dá nahradit čerstvými špenátovými listy.

Pečená mladá krůta

Pečená mladá krůta

Doba přípravy: 20 minut + 3- 3,5 hodin
Množství: pro 8 osob

  • 1 krůta (asi 4 kg)
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 1 velká cibule
  • směs kořenové zeleniny

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Krůtu očistíme, vyjmeme droby, odřízneme krk, odstřihneme konce křídel. Omytou krůtu osušíme zvenčí i zevnitř. Kůži u dutiny krůty nařízneme, rukou opatrně uvolníme většinu kůže na prsíčkách.

2. Krůtí maso pod uvolněnou kůží potřeme polovinou másla, vetřeme část koření. Zbylé máslo rozpustíme, vmícháme do něj zbytek koření. Cibuli oloupeme, polovinu nakrájíme na silnější kolečka, zbytek nahrubo pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kousky.

3. Pekáč vyložíme plátky cibule. Kousky cibule vložíme do dutiny. Krůtí stehna svážeme kuchyňským provázkem, křídla stáhneme dolů pod záda.

4. Takto připravenou krůtu potřeme rozpuštěným máslem s bylinkami a necháme zapéct ve vyhřáté troubě nepřikrytou 20 minut. Teplotu stáhneme na 120 °C, přisypeme zeleninu, krůtu přikryjeme poklopem pekáče nebo zakryjeme dvojitým alobalem a pečeme podlitou vodou asi 2,5 hodiny.

5. Pak zvýšíme teplotu na 180 °C, poklademe slaninou a dopečeme bez poklopu dozlatova asi 20-30 minut.

6. Tenkou grilovací jehlou píchneme do stehna, pokud vytéká čirá šťáva, krůta je propečená.

7. Hotovou krůtu necháme odpočinout pod alobalem 20 minut a teprve poté ji naporcujeme.

Tip: Při pečení větších kusů drůbeže nebo masa se vyplatí zakoupit teploměr na maso. Krůtu můžete také péct na mřížce nebo plátcích brambor, aby se nepřichytila.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.