Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pečeme vepřové i srnčí. Moravský vrabec a srnčí kýta na víně

  0:27aktualizováno  0:27
Péct se dá v podstatě každé maso, a pokud k němu přidáte zeleninu, nemůžete nic pokazit. Vepřové maso, kuře i králíka můžete vyzkoušet pečené na kysaném zelí. Hovězí a zvěřinu zase na kořenové zelenině.

Moravský vrabecRecept pro ONU: Moravský vrabec

Autorka: Vlaďka Příhodová (první šéfkuchařka v historii karlovarského Grandhotelu Pupp)

Na 4 porce

* 300 g vepřového bůčku s kostí
* 300 g vepřové plece bez kosti
* 3 stroužky česneku
* 1 větší cibule
* 200 ml vody
* 1,5 lžíce hladké mouky
* sůl, špetka kmínu (celý či drcený)

1. Vepřový bůček a plec opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na 16 stejně velkých kousků.

2. Maso vložíme na pekáč, osolíme je, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přilijeme část vody a dáme péct do horké trouby. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme teplou vodou.

3. Do měkka a dozlatova pečené maso z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a za občasného promíchání dobře provaříme. Nakonec šťávu procedíme přes cedník zpět na maso a společně krátce podusíme.

Krůtí roláda s nádivkouKrůtí roláda s nádivkou

Příprava: 45 minut + asi 15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g krůtích prsou, vcelku
* sůl a mletý pepř
* 100 g listů špenátu, nejlépe čerstvý
* 2 lžíce másla
* 1 cibule (najemno krájená)
* 4 stroužky česneku
* 100 g anglické slaniny (nakrájené na kostičky)
* 150 g žampionů (nakrájených na plátky)
* 300 g vařeného uzeného masa nebo šunky od kosti
* špetka muškátového květu
* 1 lžíce petrželky
* 3-4 vejce
* olej na potření

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu zpěníme na lžíci rozehřátého másla cibulku a sekaný česnek. Přidáme slaninu, osmahneme, vsypeme žampiony, osolíme a dusíme, dokud houby nezměknou. Potom přidáme nakrájené maso, muškátový květ a ještě chvíli opékáme. Nakonec vlijeme rozšlehaná vejce a směs mícháme na mírném ohni, dokud vejce neztuhnou, ale zůstanou vláčná. Směs dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme usekanou petrželku a necháme vychladnout.

2. Maso prokrojíme jako knihu na obdélníkový plát, vložíme mezi dvě fólie a naklepeme, aby bylo rovnoměrně vysoké. Plát osolíme a opepříme.

3. Listy špenátu spaříme vroucí vodou, zchladíme a necháme okapat. Rozložíme je na maso, naplníme nádivkou, srolujeme na roládu a převážeme motouzem. Povrch osolíme a opepříme.

4. Obdélník alobalu potřeme olejem, maso do něj zabalíme a vložíme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut při 180 stupních, potom maso vybalíme z alobalu, potřeme máslem a krátce dopečeme na barvu.

Sekaná pečeněSekaná pečeně

Příprava: 25 minut + 50-55 minut pečení

Pro 4 osoby

* 700 g mletého masa
* 2 tvrdší housky bez kůry
* trocha vody
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 60 g slaniny, na kostičky
* 1 malá cibule, najemno
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* 1 sardelka
* 1 lžička citronové kůry
* 1 karotka
* 1-2 lžíce strouhanky

1. Housky namočíme do vody, vymačkáme a semeleme. Karotku uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme ji na kostičky.

2. Na lžíci sádla rozškvaříme většinu slaniny, vsypeme cibulku a zpěníme ji.

3. Maso osolíme, opepříme, přidáme žemle, slaninu s cibulkou, mrkev, vejce, prolisovaný česnek, utřenou sardelku, citronovou kůru a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky nebo vody.

4. Z hmoty vytvarujeme mokrýma rukama šišku. V pekáči rozpálíme zbylé sádlo, vložíme sekanou a povrch přelijeme horkým sádlem z pekáče.

5. Povrch sekané poklademe zbylou slaninou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 50-55 minut. Během pečení sekanou podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

Tip
Vypečenou šťávu můžete zaprášit moukou a provařit s trochou vývaru na "omáčku". Sardelku z receptu můžete nahradit sardelovou pastou.

Jemná vepřová pečeněJemná vepřová pečeně

Příprava: 10 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřové pečeně (kotlet vcelku bez kosti)
* 1 l mléka
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce drceného kmínu
* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 250 ml světlého piva nebo vody
* petrželka k podávání
* vařené brambory a naložené cibulky k podávání

1. Vepřovou pečeni omyjeme, osušíme, vložíme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme mlékem, aby byla pokud možno potopená. Přikryjeme a necháme v chladu do druhého dne odležet.

2. Maso během odležení alespoň jednou otočíme. Potom maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a do masa vetřeme drcený kmín.

3. V pekáči rozpálíme lžíci sádla, vložíme připravenou pečeni, opečeme ji ze všech stran, podlijeme trochou horké vody, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

4. Pečeme při 180 stupních doměkka, trvá to asi 1-1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme, podléváme pivem nebo vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

5. Nakonec šťávu podle chuti přisolíme, maso necháme chvíli odpočinout a potom krájíme na plátky. Podáváme s bramborem a naloženými cibulkami a petrželkou.

Srnčí kýta pečená na víně se žampionySrnčí kýta pečená na víně se žampiony

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g srnčí kýty
* 1 lžíce jalovčinek
* 2 lžíce sádla nebo másla
* 150 g celeru, nadrobno
* 1 velká cibule, najemno
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého zázvoru
* 150 g slaniny, plátky
* 150 g malých žampionů
* 250 ml vývaru
* 250 ml červeného vína
* 4 lžíce višňové nebo rybízové zavařeniny

1. Odblaněnou srnčí kýtu bez kosti osolíme a do masa vetřeme podrcené jalovčinky. Necháme odležet aspoň do druhého dne.

2. V pekáči rozpálíme tuk, vsypeme nakrájený celer a cibuli a osmahneme.

3. Maso poprášíme zázvorem a moukou a vložíme do základu, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom zeleninu posypeme lžící cukru a necháme ji lehce zkaramelizovat.

4. Podlijeme trochou vývaru a vínem, odmícháme ode dna, kýtu poklademe plátky slaniny, přidáme oloupané přepůlené žampiony a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud není maso měkké.

5. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vínem a vývarem.

6. Měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odležet a nakrájíme přes vlákno na plátky.

Pečený bůčekPečený bůček

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřového bůčku s kůží (bez kosti)
* sůl
* 500 ml světlého piva
* 600 g oloupaných brambor
* 150 g mrkve
* 150 g celeru
* 1 hlavička česneku
* 2 velké cibule

1. Maso omyjeme, osušíme a kůži nakrájíme ostrým nožem do kosočtverečků nebo čtverečků. Lepší je však kůži nakrájet až po rozpaření během pečení, nejlépe po otočení masa. Do kůže a masa vetřeme důkladně sůl.

2. Bůček položíme kůží dolů do pekáče, podlijeme pivem a trochou vody, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Během pečení maso podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.

3. Po hodině pečení maso obrátíme, přidáme nahrubo překrájenou cibuli, oloupané, na větší kusy překrájené brambory, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a celé oloupané stroužky česneku. Potom vše opět podlijeme a pečeme za občasného obracení a přelévání šťávou doměkka a dozlatova. Nakonec dopečeme bez poklice kůží nahoru tak, aby se vypekla do křupava.

4. Měkké maso, zeleninu a brambory vyjmeme, šťávu přecedíme a sebereme nadbytečný tuk a podáváme s bůčkem nakrájeným na plátky.

Tip
Bůček pečte pouze se solí, kmínem a cibulí. Šťávu po slití přebytečného tuku můžete zaprášit trochou hladké mouky. Výborný je také pečený bůček naplněný do kapsy houskovou nádivkou, která vsákne tuk z vypékajícího se masa.

Autoři:




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.