Pečeme vepřové i srnčí. Moravský vrabec a srnčí kýta na víně

  0:27
Péct se dá v podstatě každé maso, a pokud k němu přidáte zeleninu, nemůžete nic pokazit. Vepřové maso, kuře i králíka můžete vyzkoušet pečené na kysaném zelí. Hovězí a zvěřinu zase na kořenové zelenině.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Moravský vrabecRecept pro ONU: Moravský vrabec

Autorka: Vlaďka Příhodová (první šéfkuchařka v historii karlovarského Grandhotelu Pupp)

Na 4 porce

* 300 g vepřového bůčku s kostí
* 300 g vepřové plece bez kosti
* 3 stroužky česneku
* 1 větší cibule
* 200 ml vody
* 1,5 lžíce hladké mouky
* sůl, špetka kmínu (celý či drcený)

1. Vepřový bůček a plec opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na 16 stejně velkých kousků.

2. Maso vložíme na pekáč, osolíme je, okmínujeme, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přilijeme část vody a dáme péct do horké trouby. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme teplou vodou.

3. Do měkka a dozlatova pečené maso z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a za občasného promíchání dobře provaříme. Nakonec šťávu procedíme přes cedník zpět na maso a společně krátce podusíme.

Krůtí roláda s nádivkouKrůtí roláda s nádivkou

Příprava: 45 minut + asi 15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g krůtích prsou, vcelku
* sůl a mletý pepř
* 100 g listů špenátu, nejlépe čerstvý
* 2 lžíce másla
* 1 cibule (najemno krájená)
* 4 stroužky česneku
* 100 g anglické slaniny (nakrájené na kostičky)
* 150 g žampionů (nakrájených na plátky)
* 300 g vařeného uzeného masa nebo šunky od kosti
* špetka muškátového květu
* 1 lžíce petrželky
* 3-4 vejce
* olej na potření

1. V hlubší pánvi nebo kastrolu zpěníme na lžíci rozehřátého másla cibulku a sekaný česnek. Přidáme slaninu, osmahneme, vsypeme žampiony, osolíme a dusíme, dokud houby nezměknou. Potom přidáme nakrájené maso, muškátový květ a ještě chvíli opékáme. Nakonec vlijeme rozšlehaná vejce a směs mícháme na mírném ohni, dokud vejce neztuhnou, ale zůstanou vláčná. Směs dochutíme solí a mletým pepřem, vmícháme usekanou petrželku a necháme vychladnout.

2. Maso prokrojíme jako knihu na obdélníkový plát, vložíme mezi dvě fólie a naklepeme, aby bylo rovnoměrně vysoké. Plát osolíme a opepříme.

3. Listy špenátu spaříme vroucí vodou, zchladíme a necháme okapat. Rozložíme je na maso, naplníme nádivkou, srolujeme na roládu a převážeme motouzem. Povrch osolíme a opepříme.

4. Obdélník alobalu potřeme olejem, maso do něj zabalíme a vložíme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut při 180 stupních, potom maso vybalíme z alobalu, potřeme máslem a krátce dopečeme na barvu.

Sekaná pečeněSekaná pečeně

Příprava: 25 minut + 50-55 minut pečení

Pro 4 osoby

* 700 g mletého masa
* 2 tvrdší housky bez kůry
* trocha vody
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 60 g slaniny, na kostičky
* 1 malá cibule, najemno
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* 1 sardelka
* 1 lžička citronové kůry
* 1 karotka
* 1-2 lžíce strouhanky

1. Housky namočíme do vody, vymačkáme a semeleme. Karotku uvaříme v osolené vodě doměkka a nakrájíme ji na kostičky.

2. Na lžíci sádla rozškvaříme většinu slaniny, vsypeme cibulku a zpěníme ji.

3. Maso osolíme, opepříme, přidáme žemle, slaninu s cibulkou, mrkev, vejce, prolisovaný česnek, utřenou sardelku, citronovou kůru a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky nebo vody.

4. Z hmoty vytvarujeme mokrýma rukama šišku. V pekáči rozpálíme zbylé sádlo, vložíme sekanou a povrch přelijeme horkým sádlem z pekáče.

5. Povrch sekané poklademe zbylou slaninou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 50-55 minut. Během pečení sekanou podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

Tip
Vypečenou šťávu můžete zaprášit moukou a provařit s trochou vývaru na "omáčku". Sardelku z receptu můžete nahradit sardelovou pastou.

Jemná vepřová pečeněJemná vepřová pečeně

Příprava: 10 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřové pečeně (kotlet vcelku bez kosti)
* 1 l mléka
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce drceného kmínu
* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 250 ml světlého piva nebo vody
* petrželka k podávání
* vařené brambory a naložené cibulky k podávání

1. Vepřovou pečeni omyjeme, osušíme, vložíme do přiměřeně velké nádoby a zalijeme mlékem, aby byla pokud možno potopená. Přikryjeme a necháme v chladu do druhého dne odležet.

2. Maso během odležení alespoň jednou otočíme. Potom maso vyjmeme, osušíme, osolíme, opepříme a do masa vetřeme drcený kmín.

3. V pekáči rozpálíme lžíci sádla, vložíme připravenou pečeni, opečeme ji ze všech stran, podlijeme trochou horké vody, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

4. Pečeme při 180 stupních doměkka, trvá to asi 1-1,5 hodiny. Během pečení maso obracíme, podléváme pivem nebo vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

5. Nakonec šťávu podle chuti přisolíme, maso necháme chvíli odpočinout a potom krájíme na plátky. Podáváme s bramborem a naloženými cibulkami a petrželkou.

Srnčí kýta pečená na víně se žampionySrnčí kýta pečená na víně se žampiony

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g srnčí kýty
* 1 lžíce jalovčinek
* 2 lžíce sádla nebo másla
* 150 g celeru, nadrobno
* 1 velká cibule, najemno
* 1 lžíce hladké mouky
* 1 lžička mletého zázvoru
* 150 g slaniny, plátky
* 150 g malých žampionů
* 250 ml vývaru
* 250 ml červeného vína
* 4 lžíce višňové nebo rybízové zavařeniny

1. Odblaněnou srnčí kýtu bez kosti osolíme a do masa vetřeme podrcené jalovčinky. Necháme odležet aspoň do druhého dne.

2. V pekáči rozpálíme tuk, vsypeme nakrájený celer a cibuli a osmahneme.

3. Maso poprášíme zázvorem a moukou a vložíme do základu, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Potom zeleninu posypeme lžící cukru a necháme ji lehce zkaramelizovat.

4. Podlijeme trochou vývaru a vínem, odmícháme ode dna, kýtu poklademe plátky slaniny, přidáme oloupané přepůlené žampiony a pečeme pod poklicí v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud není maso měkké.

5. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou, podléváme vínem a vývarem.

6. Měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odležet a nakrájíme přes vlákno na plátky.

Pečený bůčekPečený bůček

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 600-800 g vepřového bůčku s kůží (bez kosti)
* sůl
* 500 ml světlého piva
* 600 g oloupaných brambor
* 150 g mrkve
* 150 g celeru
* 1 hlavička česneku
* 2 velké cibule

1. Maso omyjeme, osušíme a kůži nakrájíme ostrým nožem do kosočtverečků nebo čtverečků. Lepší je však kůži nakrájet až po rozpaření během pečení, nejlépe po otočení masa. Do kůže a masa vetřeme důkladně sůl.

2. Bůček položíme kůží dolů do pekáče, podlijeme pivem a trochou vody, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Během pečení maso podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.

3. Po hodině pečení maso obrátíme, přidáme nahrubo překrájenou cibuli, oloupané, na větší kusy překrájené brambory, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a celé oloupané stroužky česneku. Potom vše opět podlijeme a pečeme za občasného obracení a přelévání šťávou doměkka a dozlatova. Nakonec dopečeme bez poklice kůží nahoru tak, aby se vypekla do křupava.

4. Měkké maso, zeleninu a brambory vyjmeme, šťávu přecedíme a sebereme nadbytečný tuk a podáváme s bůčkem nakrájeným na plátky.

Tip
Bůček pečte pouze se solí, kmínem a cibulí. Šťávu po slití přebytečného tuku můžete zaprášit trochou hladké mouky. Výborný je také pečený bůček naplněný do kapsy houskovou nádivkou, která vsákne tuk z vypékajícího se masa.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...