Doporučujeme

pro iDnes.cz

pro iDnes.cz | foto: Zuzana Hánovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Pavlova s jahodami

  • 0
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Doba přípravy
2 hodiny

Množství
6

3 bílky
špetka soli
1 vanilkový cukr
145 g krupicového cukru
1/2 lžičky vinného octa
1 lžička škrobu
350 ml smetany ke šlehání
jahody (část nakrájíme na plátky a část rozmixujeme spolu s necelou lžičkou cukru)
lístky máty na ozdobu

Bílky vyšleháme spolu se špetkou soli skoro dotuha. Za stálého šlehání přisypáváme cukr a šleháme, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašleháme ocet a škrob.
Sníh rozdělíme na 3 části a rozetřeme na 3 kruhy (můžeme si je předem namalovat na pečící papír a ten potom otočit) o průměru cca 12 cm.
Pečeme 5 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, poté teplotu snížíme na 130 stupňů a pečeme ještě hodinu. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.
Třetinu jahod dáme do mixéru, přidáme trochu cukru a rozmixujeme na pyré. Zbylé jahody překrájíme na plátky.
Smetanu ušleháme dotuha.
Na talíř dáme 1 upečené sněhové kolo, natřeme na něj třetinu šlehačky, poskládáme třetinu nakrájených jahod a lžičkou nakapeme třetinu jahodového pyré. Zopakujeme se zbylými surovinami. Nakonec ozdobíme lístky máty.


  • Vybrali jsme pro Vás