Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Škodí nám sladké limonády? Nikdo to neprokázal, tvrdí český dietolog

  4:34aktualizováno  4:34
Nedávno obletěla svět zpráva, v níž americký vědec tvrdil, že už jedna slazená limonáda denně ničí náš mozek. Podle Pavla Suchánka z Institutu dietologie a výživy to však nikdo neprokázal. „Laboratorní studie jsou provedeny jen na laboratorních krysách,“ říká Suchánek.
„Příjem jednoduchých cukrů ze slazených limonád a džusů v době dospívání vede ke zvýšenému počtu zánětů v hipokampu, což je mozkové centrum, které ovládá učení a paměť,“ tvrdí americký vědec.

„Příjem jednoduchých cukrů ze slazených limonád a džusů v době dospívání vede ke zvýšenému počtu zánětů v hipokampu, což je mozkové centrum, které ovládá učení a paměť,“ tvrdí americký vědec. | foto: Profimedia.cz

Doktor Scott Kanoski z Univerzity v Los Angeles informoval veřejnost prostřednictvím článku v Daily Mail. Upozorňoval, že se v laboratořích ukázalo, že příjem jednoduchých cukrů ze slazených limonád a džusů v době dospívání vede ke zvýšenému počtu zánětů v hipokampu, což je mozkové centrum, které ovládá učení a paměť. „Hipokampus je nezbytně důležitým centrem pro správnou funkci paměti,“ vysvětloval doktor Kanoski.

Problém je spíš škrob

„Kromě USA neplatí v žádném státě úměra mezi výskytem obezity a konzumací cukrem slazených limonád. Třeba ve Velké Británii cukrem slazené limonády dodávají jen 2,5 % celkové energie. V Evropě je podle současných poznatků spíše problémem nadměrná konzumace škrobu, tedy cereálií na všechny způsoby, ale i pečiva a pekárenských výrobků. Ty tvoří více než čtvrtinu veškeré zkonzumované energie.“
RNDr. Pavel Suchánek

„Jak prokážete zhoršenou paměť a schopnost učit se u dospívajících laboratorních krys?“ zpochybňuje jeho závěry Pavel Suchánek a upozorňuje, že je nutné také vzít v úvahu, že množství podávaného slazeného nápoje krysám není srovnatelné s množstvím, které vypije nepoměrně hmotnější člověk.

Podle Suchánka nám cukr v limonádách nijak neškodí. Říká, že v Evropě je cukr v limonádách v podstatě stejný jako běžný cukr. Naproti tomu v USA se ke slazení používají kukuřičné sirupy, které obsahují výrazně více fruktózy. „Fruktóza ve větším množství zvyšuje hladinu triglyceridů a podle některých studií podporuje ukládání tuku okolo jater (vnitrobřišní tuk) a může být z hlediska obezity rizikovější než klasický bílý cukr, kde je glukóza a fruktóza zhruba v poměru 1:1,“ argumentuje Pavel Suchánek.

„Nicméně v limonádě není cukr tak vidět, jako když si dáte kostky cukru do čaje nebo kávy. Pravda je také to, že sladká chuť může být mírně potlačena, pokud potravinu nebo nápoj podchladíte, ale to neplatí jen pro limonády, ale i pro zmrzliny, shaky, ledové tříště, ale třeba i v Česku oblíbené mojito,“ upozorňuje odborník.

Limonádu můžete, podle toho, jak se hýbete

Krevní cukr je pro lidský mozek základním zdrojem energie a podle Suchánka zatím nikdo neprokázal, že by byl rozdíl mezi glukózou, která se do krve uvolní z cukru, a mezi glukózou, která se uvolní třeba z chleba. „Jediný rozdíl je v rychlosti vzestupu hladiny krevní glukózy, ale o odlišnosti jednotlivých glukóz podle požití různých potravin, o tom nikdo nikde nepsal. Tedy můžete mít odlišný glykemický index, ale glukózu nikoliv.“

Stanovit tedy obecně zdravé a škodlivé množství vypitých limonád denně je podle českého dietologa nesmysl. Vychází z toho, že dobrá, či špatná potravina nebo nápoj neexistují. Je jen dobrý, či špatný životní styl a stravovací návyky.

„Základem je pohybová aktivita. Velmi jednoduché měřítko je, že pokud nejsem nijak výrazně aktivní, tak jedna až dvě sklenice jakékoli slazené limonády nebude problém, pokud si tím nahradím nějakou sladkost,“ vysvětluje Pavel Suchánek. „Na druhou stranu, pokud jedu na výlet na kole, tak si v restauraci určitě dám cukrem slazenou limonádu, abych dodal energii pro další cestu, a v tomto případě podle mě není problém klidně vypít i více limonád.“

Pijete limonády?

celkem hlasů: 1597

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. srpna 2014. Anketa je uzavřena.

Výjimečně ano 635
Ano, proč by ne? 467
Ne, nechutnají mi. 317
Ne, protože škodí zdraví. 178
Autor:




Nejčtenější

Céline Dion si na Oscary 1999 vzala smoking od Diora.
Předběhla jsem dobu, říká o svém výstředním modelu Céline Dion

Céline Dion (49) se nebojí vyrazit na červený koberec i v trochu bláznivých modelech. Podle zpěvačky jsou některé outfity jen nepochopeny. Za takový považuje i...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

(ilustrační snímek)
Zapomeňte na hádky o penězích, najděte si svůj model hospodaření

V životě jsou daleko důležitější věci. Třeba charakter. S tím nelze než souhlasit, pravda je ovšem taky ta, že jsou to právě peníze, kvůli kterým se ve vztahu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žádná dovolená v dohledu? Odpočatý vzhled můžete mít i bez ní

Polehávání na pláži nebo výlety do přírody udělají svoje. Nic nám nevykouzlí tak odpočatý vzhled a rozjasněnou pleť jako pár dnů až týdnů volna. Jenže co když...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Medicína ušitá na míru. Změna písmene DNA „opraví“ pacienta

Číst v lidské DNA jako v otevřené knize? Odborníci ze Středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně to umí. Díky takzvanému sekvenování nové...  celý článek

Britney Spearsová (New York, 28. srpna 2016)
Lupénka trápí i celebrity. S nemocí bojuje Spearsová i Kardashianová

Kožní choroby bývají úporné, léčba vyžaduje hodně trpělivosti a onemocnět jimi může každý. Slavní nejsou výjimkou, jak se dočtete v článku v pátečním magazínu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Chutě zrají s věkem. Jestli jsme na sladké, je dáno i geneticky

Jak se mění naše chutě? Tak především stárnou – víte sami, že v pěti letech chuťovým pohárkům lahodilo něco jiného než v pětadvaceti nebo pětačtyřiceti. Pak...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Krém, olej, nebo mléko na opalování?
Krém, olej, nebo mléko na opalování?

Na dovolenou u moře se vyzbrojte nejen skvěle padnoucími plavkami, ale také kvalitním přípravkem na opalování. Na pultech drogerií najdete opalovací krémy, mlék... celý článek

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
VEDOUCÍ ODDĚLENÍ 4PL PROJEKTU

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 45 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.