Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pátrání po gastronomických kořenech v Jedové chýši

  13:04aktualizováno  13:04
Jsme už všeho dostatečně nasycení a nová generace se začíná pídit po svých kořenech, a to i v gastronomii. Ochutnejte pravou staročeskou kuchyni v Jedové chýši.

Restaurant Jedová chýše

Co je to vlastně staročeská kuchyně? Dostanu někde jídlo jako od babičky? Kde umí udělat knedlík a v kuchyni nepoužívají jen instantní směsi?

Je to někdy skoro detektivka. Naštěstí pan rada Vacátko zná odpověď: "Jedová chýše!"

Staropražská krčma, která funguje od dubna 2009 v atriu mezi ulicemi Vodičkova a Jungmannova, oprašuje slavnou tradici české kuchyně. Když mi už několikátý známý řekl, že jen tam je možné dostat dobré české jídlo, musela jsem to zkusit.

Jen co jsem vešla do dveří, všimla jsem si otevřené kuchyně, ve které kraloval kuchař s vysokou červenou čepicí, a vůně z jeho království mě příjemně naladila. Číšník v prvorepublikovém oblečení mě odvedl k volnému stolu a položil přede mě jídelní lístek.

Decentně zelený interiér restaurace má velmi vysoké stropy, ale díky tlumenějšímu osvětlení působí celkem útulně. Vybavení Jedové chýše je ve stylu prvorepublikových krčem, velký výčep, prostorné stoly, oddělené kójemi a na zdech dobové fotografie v rámečkách.

Restaurant Jedová chýše

Otevřela jsem lístek a ponořila se do obsáhlé nabídky. Už jen výpis studených předkrmů mě ujistil, že tady je opravdu staročeská kuchyně, protože kde jinde vám nabídkou jikry a mlíčí, domácí sádlo se škvarky nebo tradiční sulc s octem a cibulí? Venku byla zima, a tak jsem se rozhodla přejít rovnou k něčemu pořádnému, abych se zahřála.

Staročeská kuchyně! Svatojakubský guláš, domácí cmunda s kysaným zelím, pečené koleno, staročeský králík, moravský vrabec se špenátem anebo svíčková na smetaně, řádně špikovaná brusinkami. Dál jsem číst nemusela, odněkud přiběhl číšník, já si objednala svíčkovou a za chvilku byl talíř přede mnou na stole.

Jídlo vypadalo jako z obrázků kuchařek Dobromily Rettigové. Tři plátky masa v husté omáčce, kypré knedlíky a velký terč brusinek a šlehačky. A co teprve ta chuť! Maso bylo křehoučké a šťavnaté, knedlíky domácí výroby a omáčka tak lahodná, že jsem se musela držet, abych nešla za kuchařem v červené čepici a neobjala ho. Svíčkovou jsem si opravdu vychutnala do poslední brusinky…

Restaurace nabízí i speciality z hovězího, vepřového a kuřecího masa, saláty a něco pro vegetariány. Všechna jídla jsou připravována v souladu se staročeskou tradicí a bez použití instantních směsí.

Restaurant Jedová chýše

Jedová chýše má i své originální pivo Pražské bahno. Dostat můžete světlé, silné tmavé nebo řezané a k tomu zakousnout třeba smažené dršťky v těstíčku nebo třeba taliána inspektora Boušeho. Pivo má ideální teplotu a říz a je těžké zůstat jen u jednoho.

Od pondělí do pátku nabízí Jedová chýše obědy, výběr z přibližně dvaceti jídel v ceně kolem 90 korun.

Při mé návštěvě byla pro chladné počasí venkovní zahrádka pustá, ale protože si ji hosté během letních měsíců oblíbili, bude v brzké době zastřešená velkým stanem a zateplená.

Restaurace má také velké prostory v podobném stylu a s vlastním vchodem, barem a kuchyní v přízemí, takže je možné uspořádat zde, například vánoční párty nebo svatbu až pro 220 lidí. V přízemí se nachází i slavností salónek asi pro deset lidí, který mi svou krásou úplně vyrazil dech. Dovedu si představit, že v podobných prostorách se kdysi scházela slavná pražská galerka a v dnešní době zde budou nejspíš probíhat obchodní jednání. Celé přízemí ještě voní novotou, než naplno ožije.

Možná se to může zdát jako šílenství otvírat v současné době další restauraci. Jedová chýše je však něco mnohem víc než jen další restaurace. Je to místo, které už dlouho v pražských uličkách chybělo, protože zde žije staročeská tradice, čepuje se výborné pivo, podává jedinečné jídlo…ale také je to kout, kde lidé nacházejí své kořeny.

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Tak jaké to budou dnes? Barevné ponožky se dají skvěle kombinovat s různými...
Fenomén barevných ponožek. Potrpí si na ně více muži, nebo ženy?

Na ulicích je potkáváme čím dál častěji. Jsou nepřehlédnutelné a i jednolitý outfit promění v zajímavou podívanou. Milují je ženy, ale své místo si spolehlivě...  celý článek

Praha 10. 8. 2017 Manolo Blahnik - výstava v Preciosa
Česká stopa Manolo Blahnika: křišťály, krajka a Formanovy filmy

Obuvnický mág Manolo Blahnik dorazil do Čech zahájit svoji retrospektivní výstavu The Art of Shoes a také uvést nový model střevíčků z české krajky. V budoucnu...  celý článek

Nový kousek prádla je jako stvořený pro horké letní dny.
VIDEO: Konec zpocených prsů, slibuje nový kousek prádla obdařeným ženám

Nový kousek dámského prádla Ta-ta towel vyvolává velkou diskusi. Zatímco ženy s plnějším hrudníkem opěvují jeho praktičnost, další ho přirovnávají k houpací...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.