Džuveč s jehněčím masem
Ingredience pro 4 osoby:
- 600 g jehněčího masa
- olivový olej
- 300 g rajčat
- 3 velké cibule
- 1 lilek
- 2 cukety
- 2 zelené papriky
- 2 žluté papriky
- 100 g zelených fazolek
- 100 g rýže
- sůl a čerstvě mletý pepř
- plocholistá petrželka
Pracovní postup:
- Jehněčí maso nakrájíme na menší kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistíme a nakrájíme. Fazolky opláchneme a očistíme. Petrželku nasekáme nahrubo.
- Všechnu zeleninu včetně petrželky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a zalijeme několika lžícemi olivového oleje. Promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme trochu připravené zeleniny, na ní nasypeme trochu masa a část rýže a na ní zase navrstvíme zeleninu. Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Skončíme zeleninovou směsí.
- Vložíme do trouby a pečeme asi dvě hodiny na 170 °C.
- Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.
Tip: Do směsi můžete přidat také nasekaný česnek nebo džuveč před dopečením posypat nastrouhaným ovčím sýrem. Místo jehněčího masa lze použít také vepřové nebo hovězí.
Bosenské kuře se zeleninou a bramborami
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší kuře (nebo 4 stehýnka či 8 paliček)
- 2 cibule
- 4 papriky
- 2-3 rajčata
- 400 g brambor
- olivový olej
- mletý zázvor
- mletá kurkuma
- sůl a čerstvě mletý pepř
- vývar z kuřecího masa
- čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn, tymián aj.)
Pracovní postup:
- Kuře naporcujeme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- Do velkého kastrolu nebo zapékací misky dáme trochu oleje a orestujeme na něm nasekanou cibuli.
- Pak přidáme zeleninu a opečené kousky kuřete, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou i zázvorem a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Dusíme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut vaříme. Pak je scedíme a přidáme do pekáče k masu a zelenině společně s bylinkami.
- Nyní už nezakrýváme. Pečeme ještě asi 30 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.
Srbská omáčka ajvar
Ingredience na 8-10 porcí:
- 4 červené kapie
- 4 kulaté zelené papriky
- 2 žluté papriky
- 1 lilek
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nať z petrželky
Pracovní postup:
- Do pekáče, ke kterému máme i pokličku, dáme na 50 minut při 180 °C péct papriky a lilek (ten na několika místech propícháme vidličkou).
- Když paprikám ztmavne povrch, vyjmeme pekáč z trouby a zakryjeme ho pokličkou, aby se zelenina zapařila. Pak ji oloupeme a odstraníme stopky a u papriky také jadérka.
- Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, menší skleničku oleje a citronovou šťávu. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme k masu nebo grilované zelenině.
- Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Tip: Ajvar si můžete schovat i na příště – stačí ho nalít do vyvařené skleničky, zavíčkovat a skladovat v chladničce.