Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

  0:01
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když se necháme trochu inspirovat.

Srbský ajvar | foto: Profimedia.cz

Džuveč s jehněčím masem

Ingredience pro 4 osoby:

Džuveč s jehněčím masem
  • 600 g jehněčího masa
  • olivový olej
  • 300 g rajčat
  • 3 velké cibule
  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g rýže
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plocholistá petrželka

Pracovní postup:

  1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistíme a nakrájíme. Fazolky opláchneme a očistíme. Petrželku nasekáme nahrubo.
  3. Všechnu zeleninu včetně petrželky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a zalijeme několika lžícemi olivového oleje. Promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme trochu připravené zeleniny, na ní nasypeme trochu masa a část rýže a na ní zase navrstvíme zeleninu. Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Skončíme zeleninovou směsí.
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi dvě hodiny na 170 °C.
  6. Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do směsi můžete přidat také nasekaný česnek nebo džuveč před dopečením posypat nastrouhaným ovčím sýrem. Místo jehněčího masa lze použít také vepřové nebo hovězí.

Bosenské kuře se zeleninou a bramborami

Ingredience na 4 porce:

Bosenské kuře se zeleninou
  • 1 menší kuře (nebo 4 stehýnka či 8 paliček)
  • 2 cibule
  • 4 papriky
  • 2-3 rajčata
  • 400 g brambor
  • olivový olej
  • mletý zázvor
  • mletá kurkuma
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • vývar z kuřecího masa
  • čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn, tymián aj.)

Pracovní postup:

  1. Kuře naporcujeme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do velkého kastrolu nebo zapékací misky dáme trochu oleje a orestujeme na něm nasekanou cibuli.
  3. Pak přidáme zeleninu a opečené kousky kuřete, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou i zázvorem a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Dusíme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  4. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut vaříme. Pak je scedíme a přidáme do pekáče k masu a zelenině společně s bylinkami.
  5. Nyní už nezakrýváme. Pečeme ještě asi 30 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.

Srbská omáčka ajvar

Ingredience na 8-10 porcí:

Srbský ajvar
  • 4 červené kapie
  • 4 kulaté zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 lilek
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nať z petrželky

Pracovní postup:

  1. Do pekáče, ke kterému máme i pokličku, dáme na 50 minut při 180 °C péct papriky a lilek (ten na několika místech propícháme vidličkou).
  2. Když paprikám ztmavne povrch, vyjmeme pekáč z trouby a zakryjeme ho pokličkou, aby se zelenina zapařila. Pak ji oloupeme a odstraníme stopky a u papriky také jadérka.
  3. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, menší skleničku oleje a citronovou šťávu. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme k masu nebo grilované zelenině.
  4. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Tip: Ajvar si můžete schovat i na příště – stačí ho nalít do vyvařené skleničky, zavíčkovat a skladovat v chladničce.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...