Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dáte si panna cottu, tiramisu, ovocný dezert nebo raději milkshake?

  2:00aktualizováno  2:00
Zahrajte si doma na mléčný bar a připravte si báječné mléčné dezerty s ovocem, tvarohem i jogurtem. Nezklame vás ani vitaminová bomba jménem smoothie nebo domácí jogurtová zmrzlina. Přípravou klasického zákusku tiramisu vás pak provede krok za krokem ten nejpovolanější - italský cukrář.

Čokoládový dezert | foto: Pixmac

Čokoládový dezert

Na 2 porce:

  • 250 g zakysané smetany light
  • 1 sáček šlehačky v prášku
  • 50 g roztavené hořké čokolády
  • směs ovoce (banán, mandarinka, ananas nebo směs lesního ovoce)
  • hoblinky čokolády na ozdobení

  1. Zakysanou smetanu vyšleháme spolu se šlehačkou. Polovinu směsi dáme stranou. Do druhé poloviny postupně přidáváme čokoládu. 
  2. Do misek nebo pohárů dáme vrstvu tmavé směsi, vrstvu ovoce a zakončíme vrstvou směsi bez čokolády. Hotový dezert posypeme čokoládovými hoblinkami a ozdobíme lístky máty. Na závěr můžeme přidat kopeček čokoládové zmrzliny.

Panna Cotta s lesním ovocem

Panna cotta s lesním ovocem

Na 4 porce:

  •  2 lžičky želatiny
  • 500 ml čerstvé 33% smetany
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky atp.)

  1.  Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina nabobtnala.
  2. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte cukr, vanilková semínka i rozkrojený lusk a zahřívejte na středním plamenu. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.
  3. Z hrnce vyndejte lusk a směs vlijte do formiček (skleničky, hrnečky). Dejte na 4–6 hodin do ledničky, aby panna cotta zatuhla.
  4. Vyndejte z lednice a podávejte s čerstvým ovocem.

TIP: „Místo čerstvého ovoce vyzkoušejte jablečné pyré se skořicí či jahodovou dřeň. Nebo poté, co smetanu se želatinou dovaříte, do ní opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. A pokud pořádáte večírek, nebojte se do panna cotty předtím, než ji vlijete do formiček, vmíchat alkohol (výborně se mi osvědčilo Amaretto či vodka),“ radí šéfcukrářka pasticcerie v Tržnici Wine Food Market. 

Tiramisu

Připravte si pravé tiramisu podle italského cukráře:

Tvarohový pohár s pudinkem

Tvarohový pohár s pudinkem
  • 250 g tvarohu
  • sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 250 ml mléka
  • 2-3 lžíce cukru
  • maliny

  1. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. 
  2. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme na ni horké maliny (dle chuti ocukrujeme), pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.

 

Krém s lesním ovocem

Dezert s lesním ovocem
  • 250 g ricotty
  • 0,5 l mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 3 lžíce cukru
  • hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
  • šlehačka

  1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. 
  2. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce, může být i pokrájené nebo rozmačkané. 

Jahodové osvěžení

Jahodový mls

Pro 3 osoby:

  • 200 g jahod
  • 0,4 l mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

  1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky. Mixujeme spolu s mlékem a cukrem asi minutu. Pak přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme. 
  2. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených jahod. Můžeme posypat nasekanými ořechy, mandlemi nebo műsli.

Ananasový mléčný koktejl

Ananasový koktejl
  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny
  • 1 malá plechovka kompotovaného ananasu
  • šťáva z citronu
  • moučkový cukr na dochucení
  • led

  1. Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citronovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme.  
  2. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešní nebo mátou.

 

Papájo-zázvorové smoothie

Smoothie s papájou a zázvorem
  • 2,5 hrnku papáji nakrájené na kousky
  • 1 hrnek ledu
  • 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 2 citronů
  • lístky čerstvé máty

Všechny ingredience kromě máty společně rozmixujeme. Dozdobíme lístky máty a plátkem papáji.

Jogurtová zmrzlina

zmrzlina, ilustrace
  • 1 velké balení bílého jogurtu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 400 g ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz)
  • 1 vanilkový cukr

  1. Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. 
  2. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky.

 

Nepochválili vás doma za dobré italské tiramisu?

Co patří mezi vaše trumfy? Božské tiramisu? Nebo jemná panna cotta?
Fotky dezertů sdílejte na Labuznik.cz a čtěte ódy na vaše kuchařské umění. 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Další z rubriky

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.