Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dáte si panna cottu, tiramisu, ovocný dezert nebo raději milkshake?

  2:00aktualizováno  2:00
Zahrajte si doma na mléčný bar a připravte si báječné mléčné dezerty s ovocem, tvarohem i jogurtem. Nezklame vás ani vitaminová bomba jménem smoothie nebo domácí jogurtová zmrzlina. Přípravou klasického zákusku tiramisu vás pak provede krok za krokem ten nejpovolanější - italský cukrář.

Čokoládový dezert | foto: Pixmac

Čokoládový dezert

Na 2 porce:

  • 250 g zakysané smetany light
  • 1 sáček šlehačky v prášku
  • 50 g roztavené hořké čokolády
  • směs ovoce (banán, mandarinka, ananas nebo směs lesního ovoce)
  • hoblinky čokolády na ozdobení

  1. Zakysanou smetanu vyšleháme spolu se šlehačkou. Polovinu směsi dáme stranou. Do druhé poloviny postupně přidáváme čokoládu. 
  2. Do misek nebo pohárů dáme vrstvu tmavé směsi, vrstvu ovoce a zakončíme vrstvou směsi bez čokolády. Hotový dezert posypeme čokoládovými hoblinkami a ozdobíme lístky máty. Na závěr můžeme přidat kopeček čokoládové zmrzliny.

Panna Cotta s lesním ovocem

Panna cotta s lesním ovocem

Na 4 porce:

  •  2 lžičky želatiny
  • 500 ml čerstvé 33% smetany
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky atp.)

  1.  Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte pět minut stát, aby želatina nabobtnala.
  2. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte cukr, vanilková semínka i rozkrojený lusk a zahřívejte na středním plamenu. Za občasného promíchání nechte přijít k varu. Přidejte želatinu a minutu až dvě povařte, aby se želatina rozpustila.
  3. Z hrnce vyndejte lusk a směs vlijte do formiček (skleničky, hrnečky). Dejte na 4–6 hodin do ledničky, aby panna cotta zatuhla.
  4. Vyndejte z lednice a podávejte s čerstvým ovocem.

TIP: „Místo čerstvého ovoce vyzkoušejte jablečné pyré se skořicí či jahodovou dřeň. Nebo poté, co smetanu se želatinou dovaříte, do ní opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. A pokud pořádáte večírek, nebojte se do panna cotty předtím, než ji vlijete do formiček, vmíchat alkohol (výborně se mi osvědčilo Amaretto či vodka),“ radí šéfcukrářka pasticcerie v Tržnici Wine Food Market. 

Tiramisu

Připravte si pravé tiramisu podle italského cukráře:

Tvarohový pohár s pudinkem

Tvarohový pohár s pudinkem
  • 250 g tvarohu
  • sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 250 ml mléka
  • 2-3 lžíce cukru
  • maliny

  1. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. 
  2. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme na ni horké maliny (dle chuti ocukrujeme), pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.

 

Krém s lesním ovocem

Dezert s lesním ovocem
  • 250 g ricotty
  • 0,5 l mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 3 lžíce cukru
  • hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
  • šlehačka

  1. V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. 
  2. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce, může být i pokrájené nebo rozmačkané. 

Jahodové osvěžení

Jahodový mls

Pro 3 osoby:

  • 200 g jahod
  • 0,4 l mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

  1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky. Mixujeme spolu s mlékem a cukrem asi minutu. Pak přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme. 
  2. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených jahod. Můžeme posypat nasekanými ořechy, mandlemi nebo műsli.

Ananasový mléčný koktejl

Ananasový koktejl
  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny
  • 1 malá plechovka kompotovaného ananasu
  • šťáva z citronu
  • moučkový cukr na dochucení
  • led

  1. Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citronovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme.  
  2. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešní nebo mátou.

 

Papájo-zázvorové smoothie

Smoothie s papájou a zázvorem
  • 2,5 hrnku papáji nakrájené na kousky
  • 1 hrnek ledu
  • 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 2 citronů
  • lístky čerstvé máty

Všechny ingredience kromě máty společně rozmixujeme. Dozdobíme lístky máty a plátkem papáji.

Jogurtová zmrzlina

zmrzlina, ilustrace
  • 1 velké balení bílého jogurtu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 400 g ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz)
  • 1 vanilkový cukr

  1. Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. 
  2. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky.

 

Nepochválili vás doma za dobré italské tiramisu?

Co patří mezi vaše trumfy? Božské tiramisu? Nebo jemná panna cotta?
Fotky dezertů sdílejte na Labuznik.cz a čtěte ódy na vaše kuchařské umění. 

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.