S moukou, mlékem a vejcem se toho dá v kuchyni vykouzlit opravdu mnoho. Můžete si pohrát s různými typy mouky nebo místo části přidat třeba mleté oříšky, kapku likéru či světlého piva nebo vylepšit těsto kvalitním kakaem. Jak připravují proslavené tenounké palačinky francouzští Crepe Masteři, se dočtete zde.
Vyřadit se můžete i na samotném způsobu podávání - klasikou je zatočená rulička nebo kornout, ale můžete z palačinky skládat i plněné čtverečky, trojúhelníčky, balíčky anebo rovnou celý dort. Pokud byste si raději dopřáli něco méně svátečního, ale nutričně vyváženějšího, vyzkoušejte následující tři recepty.
Tuňákové ovesné palačinky
podle Ivy Veselé, výživové poradkyně
Ingredience pro 4 osoby:
- 140 g mletých ovesných vloček
- 250 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- sůl
- rostlinný olej
Náplň:
- 160 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 ledový salát
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 menší cibule
- 1⁄2 sklenice sterilované kukuřice
- 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce sušených brusinek
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
- zeleninové koření nebo koření na ryby
- pepř
Postup:
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu.
V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.
Tip: Ovesné vločky jsou použity namísto mouky, protože snižují glykemický index palačinek, bílou mouku můžete také nahradit její celozrnnou variantou.
Chia palačinka
podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka
Ingredience:
- 400 g mouky
- 250 ml mléka
- 150 g řeckého jogurtu
- 100 g malin
- 50 g másla + máslo na pečení
- 40 g medu + 50 g na potření
- 3 vejce
- 3 g soli, chia semínka, vlašské ořechy
Postup:
Do misky dejte mouku, vejce, máslo, med, sůl a ingredience smíchejte v husté těsto. Následně rozřeďte mlékem na lité těsto. Tím zajistíte, že nebude mít hrudky. Na rozpálenou pánvičku dejte máslo, vhoďte hrst chia semínek a zalijte těstem.
Opečte palačinku z obou stran dozlatova. Následně palačinku potřete medem, jogurtem, dejte na ni maliny a posypte mletými či drcenými ořechy. Palačinky servírujte přeložené a doplněné o pomerančovou kůru nebo zmrzlinu.
Raw banánové palačinky s citronovým krémem
Podle receptu libereckého vitariánského bistRAWveg
Ingredience na 12 palačinek:
- 9 ks banánů
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička skořice
Ingredience na krém:
- 2 hrnky kešu natural
- 5 lžic agáve sirupu
- 5 lžic citrónové šťávy
- 50 ml vody
Postup:
V mixéru rozmixujte všechny suroviny. Směs (250 ml) stejnoměrně rozetřete na celý plát sušičky se sušící vložkou. Sušte na 115 °F/ 46°C po dobu pěti a půl hodin. Po vychladnutí rozřízněte plát rádýlkem na 4 stejně velké čtverce (porce). Maximální doba skladování je 7 dní proložené fólií a v suchu.
Citrónový krém:
Na hodinu namočte kešu ořechy do vody, posléze je vyjměte a opláchněte studenou vodou. Vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka s ostatními surovinami. V poslední fázi naneste krém na palačinky.