Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nemůžete se dočkat dovolené? Udělejte super paellu a ceviche jako na jihu

aktualizováno 
Už se vidíte na pláži ve Španělsku nebo snad dokonce v Jižní Americe, ale dovolená je ještě daleko? Zkuste připravit dobroty jako od moře u sebe doma nebo na zahradě, s radami zkušeného kuchaře Michala Endrise to nebude problém.

Paella Valenciana

Paella Valenciana z restaurace El Barrio de Angél

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
  • kuřecí stehna s kostí 100 g
  • králičí maso 50 g

Recepty připravil Michal Endris, šéfkuchař restaurace El Barrio de Ángel, která se specializuje na jihoamerickou kuchyni včetně jejích španělských kořenů. Kromě restaurace nabízí prostor na pražském Andělu i rychlé občerstvení a obchod s jižanskými delikatesami.

Šéfkuchař Michal Endris

Šéfkuchař Michal Endris

  • šneci vaření 50 g
  • červené a bílé vařené fazole 75 g
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

  1. Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
  2. Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
  3. Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.

Paella Mariscos

Paella mariscos

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • rybí vývar 0,2 l
  • kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • stroužek česneku
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • drcená rajčata 50 g
  • mušle slávky 6 ks
  • mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
  • krevety velké 3-5 ks
  • bílé víno 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • lžička sladké papriky
  • olivový olej 1 polévková lžíce

  1. Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
  2. Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
  3. Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
  4. Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.

Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Suroviny porce pro 4 osoby:

Ceviche z lososa, chobotnice a mušlí svatého Jakuba podle restaurace El Barrio de Angél
  • čerstvý losos 100 g
  • čerstvý mořský vlk 100 g
  • mušle sv. Jakuba 100 g
  • vařená chobotnice 100 g
  • citron 2 ks
  • limeta 2 ks
  • pomeranč 1 ks
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička 1 ks
  • zázvor 10 g
  • česnek 2 stroužky
  • batáta (sladká brambora) 1 ks

  1. Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
  3. Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem. 

TIP šéfkuchaře:

Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv.  tygřím mléku.

Autor: pro iDNES.cz




Přidejte zkušenost se svou porodnicí na eMimino.cz
Přidejte zkušenost se svou porodnicí na eMimino.cz

pomůžete tak jiným maminkám, které mají porod před sebou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.