Nemůžete se dočkat dovolené? Udělejte super paellu a ceviche jako na jihu

Už se vidíte na pláži ve Španělsku nebo snad dokonce v Jižní Americe, ale dovolená je ještě daleko? Zkuste připravit dobroty jako od moře u sebe doma nebo na zahradě, s radami zkušeného kuchaře Michala Endrise to nebude problém.
Ceviche

Ceviche | foto:  František Vlček, MAFRA

Paella Valenciana

Paella Valenciana z restaurace El Barrio de Angél

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
  • kuřecí stehna s kostí 100 g
  • králičí maso 50 g

Recepty připravil Michal Endris, šéfkuchař restaurace El Barrio de Ángel, která se specializuje na jihoamerickou kuchyni včetně jejích španělských kořenů. Kromě restaurace nabízí prostor na pražském Andělu i rychlé občerstvení a obchod s jižanskými delikatesami.

Šéfkuchař Michal Endris

  • šneci vaření 50 g
  • červené a bílé vařené fazole 75 g
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

  1. Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
  2. Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
  3. Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.

Paella Mariscos

Paella mariscos

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • rybí vývar 0,2 l
  • kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • stroužek česneku
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • drcená rajčata 50 g
  • mušle slávky 6 ks
  • mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
  • krevety velké 3-5 ks
  • bílé víno 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • lžička sladké papriky
  • olivový olej 1 polévková lžíce

  1. Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
  2. Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
  3. Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
  4. Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.

Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Suroviny porce pro 4 osoby:

Ceviche z lososa, chobotnice a mušlí svatého Jakuba podle restaurace El Barrio...
  • čerstvý losos 100 g
  • čerstvý mořský vlk 100 g
  • mušle sv. Jakuba 100 g
  • vařená chobotnice 100 g
  • citron 2 ks
  • limeta 2 ks
  • pomeranč 1 ks
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička 1 ks
  • zázvor 10 g
  • česnek 2 stroužky
  • batáta (sladká brambora) 1 ks

  1. Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
  3. Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem. 

TIP šéfkuchaře:

Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv.  tygřím mléku.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...