Padělání se netrestá

  23:22
- Suroviny podřadné,ale konečný výsledek skvost! S touto pochybnou vidinou se v Saturninovi manžel tety Kateřiny pokoušel vyrobit mýdlo, ale můžeme se s ní poměrně často setkat i v gastronomii. Ani tady není náhrada drahého originálu levnější napodobeninou ničím výjimečným.
I slepice

I slepice - I slepice se může tvářit jako husa. | foto: MAFA - Nguyen Phuong Thao

V regálech supermarketů kupující bezostyšně lákají plátky uzeného lososa, které jsou ve skutečnosti jen obarveným masem aljašské tresky,či válečky krabího masa, které kdysi, ještě pod mořskou hladinou, zahlédlo kraba jen z hodně velké dálky. A v restauracích najdeme dokonce příklad tichého srozumění obou stran - personálu i hostů -, že na talíři nebude to, co inzeruje jídelní lístek. Objednáváte-li si svíčkovou na smetaně,samozřejmě počítáte s tím, že ve smetanové omáčce najdete kus zadního hovězího, a nikoliv plátky onoho jedinečného svalu, který původně dal tomuto pokrm u jméno.
Představa, že náhražka může chutnat stejně jako originál, pokud postupujeme dostatečně šikovně, je stejně scestná jako snaha alchymistů proměnit olovo ve zlato. Pokud v »nepravé dršťkové polévce« nahradíte dršťky podušeným a pokrájeným kotrčem kadeřavým, připravíte výborné jídlo, ale dršťkovka to nebude ani omylem. Není to však důvod při domácím vaření napodobeniny zatratit. I z levnějších a dostupnějších surovin může vzniknout jídlo, které chuťové buňky sice nerozjásá, ale potěší. Problém, a to zcela zbytečný,je jen v pojmu »nepravý«, který se v recepturách často objevuje. Klidně si na chlebíčky udělejte pomazánku z rybího filé. Povařte je mírným varem asi 12 minut v osolené a octem lehce okyselené vodě, nechte okapat a vychladnout, nožem co nejjemněji nakrájejte či spíše rozmělněte, přidejte syrovou mrkev a celer nastrouhané na jemné nudličky, spojte vše majonézou ochucenou hořčicí, bílým pepřem, vorčesterskou omáčkou a citronem a nechte rozležet. Proč však výsledný produkt nazývat »nepravou humrovou pomazánkou«, když »nepravá« lehce zavání podfukem a »humrová« připomíná, že s naditější šrajtoflí byste si pochutnali ještě lépe? Decentnějším, ale stejně nadbytečným přiznáním napodobeniny je výraz »a` la«. Kuře a` la bažant, prošpikované slaninou a upečené s jalovcem, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem chutná skvěle. Ale klidně je můžete nazvat kuře na divoko. Bažant to stejně není, zato k němu vedle červeného zelí můžete podávat bramborový knedlík, což by u originálu bylo trochu barbarské. Vyskytnou se i zapeklitější situace. Umelete-li jemně točený salám, vytvoříte z něj bochánek, do jehož důlku vyklepnete žloutek, a obložíte jej hromádkami soli, pepře,papriky,hořčice a cibule,je výsledná podoba natolik sugestivní, že nezapře inspiraci tatarským biftekem. Co teď? Nejlépe suroviny rovnou promíchat, namazat na očesnekované topinky a nazvat je třeba »husarské toasty«. I mezi jinak chvályhodnými recepturami napodobenin se ovšem najdou sporné případy. Několik kuchařských knih uvádí například nepravou želví polévku. Připravuje se z telecí hlavy, která se vaří v osolené vodě s majoránkou, tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, cibulí a zelenou petrželkou. Maso z hlavy se pak pokrájí a vloží do bujonu společně s nepravými želvími vajíčky (z vařených žloutků, syrového žloutku a mouky), podušenými žampiony, lanýžem a kapkou sherry. Tenhle recept má dva háčky - telecí hlava se vyskytuje v běžném řeznictví stejně často jako želvy,a kdo má na lanýže a na sherry,m ůže si nechat želvu přivézt i z Galapág. Takže raději něco praktičtějšího - slepici upravenou na způsob pečené husy. Očištěnou a omytou slepici rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Čtvrtky vyjměte, lehce osolte, vydatně okmínujte a na pekáči obložte plátky slaniny. Podlévejte pivem a pečte v troubě do měkka a do zlatova. S houskovými knedlíky a podušeným kysaným zelím chutná skvěle. Ale jak ji nazvat? Nejjednodušší a nejpřesnější by byla »pečená slepice«, ale ta okamžitě vyvolává představu legendární pochoutky z romské kuchyně - slepice obalená jílem a pečená i s peřím ve žhavém popelu. Ale koneckonců vaření je hlavně věcí inspirace a nápadů - něco si zkrátka vymyslete!


Autor:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...