Doba přípravy: 45 minut
Množství: 50 kusů
- 400 g míchaného sušeného ovoce (hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle apod.)
- kůra z 1 citrónu (nebo 2 lžíčky koupené citronové kůry)
- 4 lžíce rumu = 60 ml (nebojte se alkoholu, ten se při pečení vypaří)
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 80 g hladké mouky
- 100 g nahrubo nasekaných ořechů (směs - mandle, lískové, vlašské..)
- čokoláda a loupané madle na ozdobu
1. Sušené ovoce nakrájíme na drobné kostičky a promícháme je s citronovou kůrou a rumem. Vejce a cukr ušleháme do husté pěny, vmícháme mouku, nasekané ořechy a ovocnou směs.
2. Těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem v síle asi 1 až 1,5 cm. Je husté, neroztéká se. Zvolna upečeme do lehkého zrůžovění a ještě teplé rozkrájíme na čtverečky. Vychladlé kostky zdobíme čokoládou a půlkami nebo plátky oloupaných mandlí.
Poznámka: Cukroví je velice chutné a přitom obsahuje minimum řepného (bílého) cukru. Díky ovoci je sladké, ale přitom zdravé. Příprava je velice rychlá, protože se vše peče v jednom plátu a teprve následně se krájí.