Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ovocné dorty pro malé i velké

  0:10aktualizováno  0:10
Léto už se pomalu poroučí a začátek školy je neodvratně tady, ač se ještě před pár týdny zdál nekonečně vzdálený. Oslaďte svým dětem začátek školního roku ovocnými dobrotami.

Tartaletky s ostružinami | foto: Jakub Salvet


Základním předpokladem úspěchu při přípravě dortů a sladkých drobností jsou poctivé suroviny, pečlivé ruční zpracování a vyzkoušené recepty.

Ty svoje vám tentokrát prozradí muž, který s vařečkou a metlami umí zacházet vpravdě mistrovsky, šéfcukrář pražského Café Savoy a člen národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky Lukáš Pohl.


Až podle jeho návodu vytvoříte sladké a voňavé náplasti na dětskou duši, smutnící nad koncem prázdnin, pak možná od svých potomků dostanete řád zlaté vařečky.


TARTALETKY S OSTRUŽINAMI

(30 min. + 20 minut na pečení)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na linecké těsto:
* 200 g hladké mouky
* 150 g másla
* 100 g cukru moučka

Na náplň:
* 250 ml mléka
* 30 g vanilkového pudinku
* 75 g cukru krupice
* 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojený
* 250 ml šlehačky, ušlehané
* 200 g ovoce

1. Nejdříve si připravíme linecké těsto. Všechny přísady zpracujeme v hladkou hmotu a necháme odpočinout v lednici cca 3 hodiny. Potom na hladké mouce rozválíme a vyložíme formičky. Dna propícháme vidličkou a pečeme na 200 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

2. Z mléka, vanilkového lusku, cukru a pudinku uvaříme hustý krém a nejlépe za stálého šlehání necháme vychladnout. Potom ručně vmícháme šlehačku.

Tartaletky plníme krémem a na povrchu zdobíme ovocem.

 

Tipy pro malé ochotné ruce

 

 

* VÁLENÍ TĚSTA zvládne i malé dítě, jen se raději nedívejte na tu spoušť pod stolem.

* MÍCHÁNÍ je hračka, ale dohlédněte, ať míchaný pokrm není příliš horký.

* ZDOBENÍ ovocem jde malým rukám úplně skvěle.

 

 

 

 

 

 

 


Větrníky s malinami

(20 min. + 30 minut na pečení)

NA 8 KUSŮ 

Potřebujete: 

* 400 g hladké mouky
* špetka soli
* 0,5 l vody
* 100 g oleje
* 8 vajec

Vanilkový krém viz tartaletky

Na karamelovou šlehačku:
* 200 g cukru
* 250 ml šlehačky
* 500 ml šlehačky, ušlehané
* ovoce na zdobení

1. Olej, vodu a sůl přivedeme k varu, postupně přisypeme mouku a těsto mícháme na plotně do té doby, než se přestane lepit na dno hrnce. Potom vložíme do mísy a metlami na těsto šleháme do částečného zchladnutí, přidáme polovinu vajec a stále šleháme, poté druhou polovinu vajec a šleháme do hladkého těsta. Dáme do cukrářského sáčku a stříkáme na pergamenový papír do tvaru větrníku. Pečeme na 220 stupňů cca 30 minut.

2. Mezitím si připravíme vanilkový krém (viz recept na tartaletky) a karamelovou šlehačku. Cukr roztavíme na karamel, pak přilijeme 250 ml šlehačky a vaříme do rozpuštění. Dáme vychladit. Potom směs vmícháme do půl litru vyšlehané šlehačky.

3. Větrníky rozkrojíme, nastříkáme vanilkový krém a karamelovou šlehačkou, ozdobíme ovocem, přiklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem nebo potáhneme fondánovou polevou.


Tiramisu s ovocem

(25 min.)

PRO 4 OSOBY 

Potřebujete:

* 8 žloutků
* 100 g medu
* 500 g mascarpone
* 300 g sezonního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody apod.)
* 1 dl kávy

1. Žloutky s medem šleháme nad vodní párou, abychom zajistili dostatečné tepelné zpracování. Potom za stálého šlehání směs odstavíme z páry a šleháme dále až do zchladnutí. Po částech do ní přidáváme mascarpone. Směs potom ještě krátce prošleháme a přendáme do cukrářského sáčku, kterým se lépe plní do sklenic.

2. Sezonní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, jahody...) si předem omyjeme a nakrájíme a po vrstvách jím plníme připravené sklenice. Nejprve dáme na dno trochu krému, potom piškoty namočené v kávě, pak ovoce a opět krém. Takto pokračujeme až do naplnění sklenice.

TIP:

Do kávy, v níž budete namáčet piškoty, můžete přidat také polévkovou lžíci rumu, která dodá tiramisu chuť i aroma. Pro změnu můžete piškoty také namáčet v kakau nebo ovocné šťávě. Mascarpone lze nahradit obyčejným žervé.

 

 


 

 


Sachrův dort

(15 min. + 45 minut na pečení)

Potřebujete:

* 6 vajec
* 220 g cukru krystal
* 90 g hladké mouky
* 50 g hrubé mouky
* 50 g kakaa holandského typu
* 80 g oleje
* 200 g meruňkové marmelády
* 150 g polevy z hořké čokolády
* 50 g ovoce na zdobení

1. Bílky s cukrem ušleháme v pevný sníh. Žloutky ušleháme v pevnou pěnu a pomalu přilijeme olej. Smícháme mouky s kakaem. Potom promícháme sníh a pěnu ze žloutků a postupně přidáme směs mouky a kakaa. Formu vyložíme pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 až 200 stupňů cca 45 minut.

2. Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme a slepíme marmeládou a pomažeme také navrchu a po stranách. 3. Dáme odpočinout, nejlépe do druhého dne, a poté potáhneme čokoládovou polevou a zdobíme ovocem. 

TIP:

Do meruňkové marmelády můžete přidat dvě polévkové lžíce rumu a lehce ji zahřát, lépe pak prostoupí korpusem. Místo meruňkové marmelády zkuste použít jinou, podle chuti a obliby. Sachrův dort můžete na talířku ozdobit šlehačkou.

 

 

 


 

Müsli dort s jahodami

(30 min.)

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

Na korpus:
* 150 g kukuřičných lupínků
* 100 g mléčné čokolády

Na druhý korpus:
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 120 g hladké mouky
* 20 g kakaa

Na náplň:
* 400 g bílého jogurtu např. activia
* 500 g měkkého tvarohu
* 3 plátky želatiny
* 150 g cukru moučka
* šťáva a kůra z jedné limetky, chemicky neošetřené

Na ozdobení:
* 400 g jahod

1. Lupínky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a rozprostřeme na pečicí papír do dortové formy. Necháme ztuhnout a mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do husta a ručně zlehka promícháme se směsí kakaa a mouky. Hmotu rozetřeme na plech do kola ve velikosti dortové formy a dáme péct na 200 stupňů do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 10 minut.

2. Namočíme želatinu do studené vody a vedle v míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr, kůru a šťávu z limetky a pak promícháme s rozpuštěnou a okapanou želatinou.

3. Polovinu krému naneseme na korpus z lupínků a čokolády, zarovnáme a vložíme druhý korpus, který jsme po upečení nechali zchladnout, a naneseme druhou polovinu krému.

4. Zarovnáme a dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.

Po ztuhnutí vykrojíme z formy a zdobíme ovocem.

TIP:

Ke kukuřičným lupínkům můžeme přidat i čokoládové müsli. Skvěle dort chutná také s čerstvými malinami.

 

 

 

RECEPTY: Lukáš Pohl





Nejčtenější

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech. Jak ale sama Paris Jacksonová (19) říká,...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.