Reklama

Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

  • 8
Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo sušenkami ze samoobsluhy. Autorka Outdoorové kuchařky Petra Pospěchová ví, jak i na náročné expedici snadno uvařit a dobře si pochutnat.

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z lučních rostlin. | foto: David Turecký, z knihy Outdoorová kuchařka, Smart Press

Jako kulinární novinářka na volné noze má pro jídlo slabost a zdaleka se to netýká jen „meníček“ luxusních restaurací, ale také třeba hodování na cestách. Ona sama, když zrovna nevaří nebo nepíše o jídle, hrozně ráda chodí na túry a leze po horách.

Fotogalerie

Nejradši má slovenské hřebeny a Balkán. Své zkušenosti z cest zúročila ve své Outdoorové kuchařce, ze které jsou i následující tři recepty.

Není ovšem zdaleka zaměřená jen na náročné sportovce, překonávající hranice svých možností, ale najdete v ní i recepty na rodinné výlety do přírody.

Reklama

Zkušeností s vařením na cestách a ve skutečně polních podmínkách má autorka mnoho. A jak sama říká, ani na túře bychom se neměli odbývat.

Má také další osvědčené triky, jako třeba odvážit si ingredience pro jednu porci už doma. Některé energetické povzbuzovače – jako třeba müsli tyčinky – si zase můžete připravit už dopředu.

Když kulinární novinářka Petra Pospěchová zrovna nepíše nebo nevaří, chodí a...

Když kulinární novinářka Petra Pospěchová zrovna nepíše nebo nevaří, chodí a leze po horách.

„Představa, že outdoorové jídlo musí být nějaká instantní zpotvořenina, je celkem rozšířená,“ říká Petra Pospěchová.

„Někteří horalové jsou dokonce názoru, že by strava do kopců měla být nedobrá, aby na ni neměli moc velkou chuť,“ dodává autorka, pro kterou je naopak horské jídlo královskou disciplínou, protože s sebou nese spoustu omezení, která je nutné respektovat.

Ovesné karbanátky

Ingredience na 2 porce:

Ovesné karbanátky
  • 4 hrsti jemných ovesných vloček
  • 1 hrst slunečnicového semínka
  • 1 hrst pohankové lámanky
  • půl lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce sušené smažené cibulky
  • 1 lžíce sušené mrkve
  • sůl
  • 4 lžíce oleje

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs.
  2. Potom ji zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale ani ne úplně řídké.
  3. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.

Soba nudle se sušenými houbami

Ingredience na 2 porce:

Soba nudle se sušenými houbami
  • 200 g pohankových nudlí soba
  • hrst sušených hub
  • kousek zázvoru
  • listy maliníku
  • 2 chilli papričky
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Houby namočíme do vlažné vody a necháme asi pět minut stát. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, zázvor rozsekáme na kaši, chilli papričky nasekáme na malá kolečka.
  2. Dáme vařit vodu na nudle, osolíme, a když začne vřít, přidáme nudle a houby a necháme probublávat 6–8 minut.
  3. Zatím na víčku ešusu na oleji orestujeme cibuli, když zesklovatí, přidáme zázvor a chilli papričky.
  4. Pak přihodíme natrhané malinové lístky. Necháme chvilku opékat na nízkém plameni. Nudle slijeme, přimícháme směs z víčka a podáváme.

Domácí müsli tyčinky

Ingredience na 12 müsli tyčinek:

Domácí müsli tyčinky
  • 100 g másla
  • 100 g pšeničných vloček
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g sezamových semínek
  • 50 g nasekaných jader lískových ořechů
  • 3 lžíce medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek

Pracovní postup:

  1. Troubu dáme předehřát na 160 °C a přichystáme si formu o rozměrech 18 x 25 cm, kterou vyložíme papírem na pečení. Nasypeme do ní vločky, oříšky a slunečnicová semínka, promísíme je a dáme péct na 5, nejvýše 10 minut, aby zezlátly.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, pak přidáme med, cukr a rozinky, přisypeme opečené oříšky, důkladně promícháme a celou směs vlijeme zpět do formy.
  3. Uhladíme a dáme na půl hodiny péct.
  4. Necháme vychladnout, a když je směs vlažná, rozkrájíme na 12 müsli tyčinek.
Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

8 příspěvků v diskusi

Reklama