Doba přípravy
cca 1 hodina
Množství
1 plech
Těsto:
- 5 vajec
- 200g cukru krupice
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 250g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
1. krém:
- 1l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic cukru
- 2-3 lžíce másla
- 2 zakysané smetany
- trocha moučkového cukru
2. krém:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- drobnější ovoce (jahody, ..)
1. Na těsto ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej, vodu a mouku s práškem
do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozprostřete na vyšší plech
o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C
po dobu 15 až 20 minut.
2. Na první krém uvařte z 1l mléka, 3 pudinků, vanilkového cukru a 6 lžic cukru pudink. Do horkého pudinku vmíchejte mírně změklé máslo a v průběhu následného chladnutí občas promíchejte, abyste zamezili vzniku hrudek. Po úplném vychladnutí zašlehejte 2 zakysané smetany a trochu moučkového cukru dle chuti. Šlehačem vyšlehejte směs do jemného nadýchaného krému a odložte do ledničky.
3. Poslední vrstvu vytvoříte vyšleháním 2 smetan se ztužovačem šlehačky.
4. Korpus pokryjte vámi zvoleným ovocem. Pudinkový krém po vytažení z ledničky krátce promíchejte a navrstvěte na ovoce. Nakonec celé dílo zakryjte připravenou šlehačku. Můžete dozdobit hoblinkami čokolády. Doporučuji připravit večer a nechat zaležet do druhého dne.
5. Dobrou chuť!
Poznámka
Podle ročního období volíme ovoce (klidně i marmeládu), ovšem nejvíce se nám recept osvědčil s kompotovanými jahodami. Proto i v létě čerstvé ovoce krátce povaříme a necháme okapat.
Tento moučník se v naší rodině připravuje již léta a to jen za odměnu, jelikož každého položí na lopatky. Proto i vám přejeme ,,Dobrou chuť!’'