Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Osvěžující letní pohlazení

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Kamila Smutkovápro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1 hodina

Množství
1 plech

Těsto:
- 5 vajec
- 200g cukru krupice
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 250g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva

1. krém:
- 1l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic cukru
- 2-3 lžíce másla
- 2 zakysané smetany
- trocha moučkového cukru

2. krém:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky

- drobnější ovoce (jahody, ..)

1. Na těsto ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Postupně přilévejte olej, vodu a mouku s práškem
do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto rozprostřete na vyšší plech
o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C
po dobu 15 až 20 minut.
2. Na první krém uvařte z 1l mléka, 3 pudinků, vanilkového cukru a 6 lžic cukru pudink. Do horkého pudinku vmíchejte mírně změklé máslo a v průběhu následného chladnutí občas promíchejte, abyste zamezili vzniku hrudek. Po úplném vychladnutí zašlehejte 2 zakysané smetany a trochu moučkového cukru dle chuti. Šlehačem vyšlehejte směs do jemného nadýchaného krému a odložte do ledničky.
3. Poslední vrstvu vytvoříte vyšleháním 2 smetan se ztužovačem šlehačky.
4. Korpus pokryjte vámi zvoleným ovocem. Pudinkový krém po vytažení z ledničky krátce promíchejte a navrstvěte na ovoce. Nakonec celé dílo zakryjte připravenou šlehačku. Můžete dozdobit hoblinkami čokolády. Doporučuji připravit večer a nechat zaležet do druhého dne.
5. Dobrou chuť! 

Poznámka
Podle ročního období volíme ovoce (klidně i marmeládu), ovšem nejvíce se nám recept osvědčil s kompotovanými jahodami. Proto i v létě čerstvé ovoce krátce povaříme a necháme okapat.

Tento moučník se v naší rodině připravuje již léta a to jen za odměnu, jelikož každého položí na lopatky. Proto i vám přejeme ,,Dobrou chuť!’'

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné
Jak z nevýrazných rtů udělat plné a smyslné

Ač se to možná nezdá, nanést rtěnku tak, aby vypadala opravdu dokonale a vydržela na rtech v perfektním stavu po celý den, je menší věda. Nepodceňujte kvalitu p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.