Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ostré kuře ze Senegalu

  7:51aktualizováno  7:51
Kuře na yasse je patrně nejznámější senegalské jídlo. Jméno dostalo podle způsobu přípravy na velikánském množství cibule, která však dušením zesládne. Kombinace chutí je velmi zajímavá, jídlo je zároveň jemné i ostré.

Ostré kuře ze Senegalu | foto: Apetit


NA 4 PORCE

Příprava: 30 minut

* 1 kuře o váze kolem 1,5 kg
* 1 kg cibule
* šťávu ze 4 citronů
* 2 lžičky chilli
* 5 lžic oleje, například arašídového
* 5 lžic hořčice, nejlépe dijonské
* 1 stroužek česneku
* 1 velkou zelenou papriku
* 2 středně velké mrkve
* sůl a pepř na dochucení
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 kg dlouhozrnné rýže (asi vám nějaká zbude, ale v Senegalu se vaří velkoryse)

1. Naporcujte kuře Kuře pečlivě omyjte a rozdělte na kousky. Nevykosťujte je, s kostí si totiž kuře zachová víc chuti. Samozřejmě můžete sáhnout po naporcovaném kuřeti, ale to v Senegalu není úplnou samozřejmostí. Ado zvládá porcování bleskově. 

2. Prošlehejte přísady Šťávu z citronů vymačkejte do misky a prošlehejte s pepřem. Tvoří základ pikantní marinády a budoucí chuti celého pokrmu.

3. Bude se marinovat K masu přidejte hořčici a pořádně ho v ní obalte. V marinádě nechte kuře aspoň dvacet minut, ale není na škodu marinovat ho i výrazně déle (klidně přes noc). Pak maso poklaďte na plech a pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C, v horkovzdušné na 180 °C.

4. Nakrájejte zeleninu Papriku – ta dodá jídlu barvu – nakrájejte na tenčí kroužky stejně jako cibuli a mrkev. Ado dává přednost zelené paprice, připadá mu nejšťavnatější a chuťově výrazná, ale můžete použít jakoukoli.

5. Nakládání podruhé Do zbylé marinády nasypte všechnu jemně nakrájenou zeleninu a pořádně ji v husté hořčičné směsi obalte.

6. Poduste zeleninu Ve větším kastrolu rozehřejte olej a vsypte do něj celou tu hromadu cibule (právě ona dává pokrmu jméno a specifickou chuť) a ostatní zeleniny. Pokud zbyla nějaká marináda, neváhejte ji ke směsi přilít. Kastrol přikryjte a čtvrt hodiny směs duste.

7. Teď tu rýži Asi litr a půl vody dejte vařit ve velkém hrnci. Propláchnutou rýži vsypte do cedníku a ten na deset minut zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Poté rýži vsypte do hrnce a případně dolijte vodu, aby byla ponořená. Vařte půl hodiny.

8. Všechno smíchejte Do husté zeleninové omáčky přidejte opečené kousky kuřete a všechno ještě lehce provařte, aby se šťáva a chuť promísily. Kuře na yasse je díky marinádě jemné a křehké, zároveň ale pikantní; podušená zelenina je skvělá i samotná. Podávejte s rýží.

Tip Apetitu: Opékání masa V Dakaru by Ado vyběhl s kuřetem na dvorek a ogriloval by je na dřevěném uhlí. To můžete samozřejmě udělat taky, ale nemáte-li gril nebo nepřeje-li počasí, upečte kousky masa v troubě, případně je opečte na pánvi, mírně podlijte a poduste.

Koření Trocha chilli, které je v Senegalu velmi oblíbené, je do marinády nezbytná – zajistí masu ten správný pikantní nádech. Pokud nejste na chilli zvyklí nebo máte rádi jemnější chutě, můžete dávku koření samozřejmě snížit.

Barevná zelenina Kolečka karotky dodají směsi dušené zeleniny barvu a zjemní chuť. Pokud byste měli jen starší a tužší mrkev, raději ji krátce předvařte v osolené vodě.

Paření "Předpaření" rýže před vlastním vařením pro nás bylo novinkou. V Senegalu existují speciální "pařicí" cedníčky, ale rýže se povedla i na běžném – byla krásně vláčná, a přitom sypká.

TIP APETITU: Podzemnice olejná, arašídy nebo burské oříšky – plodina, kterou jsme si zvykli pojídat nejčastěji v osolené "televizní" podobě, se v Senegalu pěstuje nejen k přímé konzumaci. Vyrábějí z ní olej, který se pochopitelně nejčastěji používá na vaření a smažení. My jsme arašídový olej koupili v prodejně kulinářských specialit Later Market v pražské Jindřišské ulici, 1 litr stojí rovných 100 Kč; občas se objevuje i v supermarketech a větších samoobsluhách.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Pikantní marocké kuře na kuskusuPikantní marocké kuře na kuskusu
            Čínská kukuřičná polévka s kuřetemČínská kukuřičná polévka s kuřetem
            Kuřecí prsíčka se sladkokyselou omáčkouKuřecí prsíčka se sladkokyselou omáčkou

           

Autoři:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.