Ona

Recepty pro zdravé kosti: S osteoporózou můžete bojovat i v kuchyni

  • 15
Víte, že kvalitu vašich kostí neovlivňuje jen genetická výbava a váš věk, ale také to, co máte na talíři? Pokud bude mít v jídelníčku pravidelné místo vápník a vitamin D, máte našlápnuto na úspěch. Zkuste třeba tohle zdravé menu připravené ve spolupráci s výživáři, které bude chutnat dětem i dospělým.

Řídnutí kostí sice nejčastěji postihuje ženy ve vyšším věku po menopauze, ale hrozí i mladším lidem bez ohledu na pohlaví. Záleží přitom především na jejich životním stylu. Osteoporóza tak může potkat zejména ty, kdo kouří, nesportují, nadměrně pijí alkohol a podceňují zdravou výživu.

"Ztráta pevnosti kostí je s přibývajícím věkem zcela přirozený proces," vysvětluje Alexandra Béresová, mistryně světa ve fitness, která spolu s šéfkuchařem Lázárem Kovácsem moderuje seriál Ať vám FITráví, který je věnovaný zdravé výživě a vysílá ho TV Paprika.

"Pokud mluvíme o prevenci, denně bychom měli tělu dodat 1 000 až 1 200 miligramů vápníku. V případě, kdy už bylo diagnostikováno řídnutí kostí, by to mělo být až o 500 miligramů více," dodává.

Pacientům trpícím řídnutím kostí se doporučují taková jídla, v nichž je obsaženo vysoké množství vitaminu D a vápníku. "Naopak vyvarovat by se měli konzumace pokrmů s vysokým obsahem tuku a fosforu," upozorňuje šéfkuchař Lázár Kovács.

Podle něj a jeho kolegyně bychom si, pokud chceme mít zdravé kosti, měli hojně dopřávat nejen mléčné výrobky, ale i další potraviny. Třeba vejce, jež obsahují hodně vitaminu D, který je prospěšný při léčbě řídnutí kostí, nebo jablka, která jsou bohatým zdrojem bóru - minerální látky důležité při prevenci řídnutí kostí.

Salát s jogurtem, třemi druhy sýrů a vejcem

Salát s jogurtem, sýrem a vejci

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 5 dkg tvarohu
  • 5 dkg brynzy
  • 5 dkg brynzy kořeněné bylinkami (koprem)
  • 2 vejce
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 dl jogurtu
  • 1 dl majonézy
  • 2 polévkové lžíce akátového medu
  • 1 polovina jablka
  • 2 ks salátu (endivia)
  • 5 dkg drcených vlašských ořechů
  • cibule
  • 1 lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • olivový olej

1. Sýry a jablka nakrájíme na kostičky a smícháme je s majonézou, strouhaným vajíčkem uvařeným natvrdo, se zakysanou smetanou, s jogurtem, solí, pepřem, několika kapkami olivového oleje a přidáme k tomu i akátový med.

2. Salát rozdělíme na dílky, na které nalijeme zálivku a navrch dáme také několik rozpůlených vajíček uvařených natvrdo.

3. Nakonec vše ještě posypeme restovanou cibulkou a drcenými vlašskými ořechy.

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 30 dkg mletého telecího masa
  • 0,5 l rajské omáčky
  • 10 dkg strouhaného tvrdého sýra (typu eidam)
  • 4-5 polévkových lžic oleje z hroznových jadérek
  • půlka cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 3 větvičky libečku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 ks skořice v celku
  • 1  lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • těstoviny (např. penne)
  • 1 lžička soli (do vody na vaření těstovin)

1. Těstoviny uvaříme v osolené, bublající horké vodě a přecedíme.

2. Cibuli nakrájíme na drobno a restujeme ji v horké pánvi na oleji z hroznových jadérek. Přidáme skořici a celou paličku utřeného česneku. Přisypeme mleté telecí maso, zalijeme rajskou omáčkou, osolíme, opepříme a nakonec posypeme na drobno nakrájeným libečkem.

3. Celé společně několik minut povaříme, nalijeme na předem uvařené durum těstoviny, smícháme s omáčkou a podáváme. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Ricottový krém s kompotem ze zelených jablek s estragonem

Cukrářka Angela Baracskaiová s ricottovým krémem a jablečným kompotem s

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 20 minut

  • 180 g zelených jablek
  • 1  lžička másla
  • 20-25 g březového cukru
  • 1 svazeček estragonu
  • 2 dl moštu ze zelených jablek
  • 1 g pektinu
  • zelené přírodní potravinové barvivo
  • 2 dl smetany
  • strouhaná kůra z ½ limetky
  • 250 g ricotty
  • špetka soli

1. Na ricottový krém rozšleháme smetanu s 20 g březového cukru. Rozmačkanou ricottu ochutíme špetkou soli, limetkou a březovým cukrem. Přilijeme k tomu rozšlehanou smetanu a celé necháme vychladit.

2. Ke kompotu ze zelených jablek s estragonem si rozpustíme velkou kávovou lžičku másla. Přidáme kus zeleného jablka nakrájeného na kostičky, kterým uděláme nad vysokým plamenem tenkou opečenou krustu. Až s tím budeme hotovi, zalijeme moštem ze zelených jablek a dále hřejeme. Ještě než přijde směs k varu, vsypeme do ni špetku pektinu, přírodním potravinovým barvivem jí dodáme pěknou zelenou barvu a přivedeme k varu.

3. Nakonec stáhneme z plotny, přisypeme nadrobno nasekaný estragon a podáváme ve sklenicích spolu s ricottovým krémem. Vršek před podáváním ozdobíme zelenými jablky, estragonem a limetkovou kůrou.