Ga kari
"Poprvé jsem toto jídlo vařil před sedmi lety, když jsem byl prvně ve Vietnamu. Hned jsem si ho zamiloval, to je také důvod, proč ho stále vaříme v naší restauraci," říká Šahaf Šabtaj. "Pusťte si vietnamskou hudbu a otevřete okna, aby všichni vaši sousedé žárlili, co to vaříte."
1. krok:
- 5 lžic oleje
- 3 chilli papričky
- 1 stonek citronové trávy
- 1 lžíce kari
- 1 lžička koření five spice
- 1 kuře
2. krok:
- 100 ml vody
- 4 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 litr kokosového mléka
3. krok:
- 3 lžíce sezamového oleje
1. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme citronovou trávu. Chilli papričky podle chuti rozpůlíme nebo nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Přisypeme kari a koření five spice. Přidáme kuře, nakrájené na kusy, a restujeme ještě zhruba 10 až 15 minut. Pokud se bude jídlo připalovat, tak ho jen seškrabujeme, ale nepřidáváme vodu. Jen tak vynikne chuť kari.
Osm chutí Asie |
2. Poté přidáme do hrnce kokosové mléko, vodu, ústřicovou a rybí omáčku. Necháme vařit 90 minut na mírném ohni.
3. Poté přidáme sezamový olej a vaříme další 2 minuty, ne však déle. Jídlo je pak už hotové. Omáčku stačí slít a podávat s kuřetem. Jídlo je možné také podávat například s bramborami nebo batáty. Společně s ga kari lze také servírovat například čerstvou mátu a skleněné nudle zabalené v ledovém salátu nebo v rýžovém papíru zabalené avokádo, které můžete namáčet v omáčce.
Tip: Pokud nespěcháte, připravte omáčku 4 až 5 hodin předem a nechejte ji i se všemi ingrediencemi odpočívat a až poté ji slijte. Chuť pak bude ještě lepší.
Polévka pho bo
"Pho je výborná vietnamská polévka, kterou zná každý, proto nesmí chybět v žádné asijské restauraci ani kuchařce," říká Šahaf Šabtaj. "Pokud pojedete do Vietnamu, ujistěte se, že se její název naučíte dobře vyslovovat. Je totiž k dostání všude a nikdy neuděláte chybu, když si ji dáte."
1. krok:
- 2 l vody
- 500 g hovězí kosti
- 2 cibule
- 2 šalotky
- 5 stroužků česneku
- 5 cm oddenku zázvoru
- 1 ananas
- 2 celé skořice
- 2 kardamomy
- 2 hvězdičky anýzu
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
2. krok:
- 400 g hovězí svíčkové
3. krok:
- 10 listů máty
- 10 listů bazalky
- 10 listů koriandru
- 250 g rýžových nudlí
- 1 citron
- 2 thajské chilli papričky
1. Nejprve nakrájíme cibuli, šalotku, česnek, zázvor a ananas. Omyjeme hovězí kosti a dáme je vařit společně s nakrájenou cibulí, šalotkou, česnekem, zázvorem a ananasem. Přidáme skořici, kardamom, anýz, sůl a cukr. Necháme vařit dvě hodiny a v případě potřeby doléváme vodou. Potom vývar scedíme do druhého hrnce.
2. Hovězí svíčkovou dáme v kuse vařit do polévky na další půlhodinu. Poté uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.
3. Nakonec přidáme rýžové nudle, listy máty, bazalky a koriandr. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, trvá to jen pár minut. Potom nudle pomocí cedníku vyndáme a rozdělíme je do čtyř polévkových misek. Polévku scedíme do jednotlivých misek a přendáme do ní hovězí maso. Do mističky vedle připravíme citron nakrájený na čtvrtky a thajské chilli, nakrájené na kolečka. Každý si pak polévku dochutí podle chuti.
Tip: Tajemstvím dobré pho jsou jakékoliv čerstvé bylinky a v tomto případě také ananas. Doporučuji přidat navrch čerstvý koriandr, bazalku nebo kousek ananasu.
Rendang
"Toto jídlo je poměrně komplikované a jeho příprava je zdlouhavá, ale snaha se vyplatí. Po ochutnání vás donutí přemýšlet o tom, že byste zaběhli na letiště a koupili si letenku do Asie," tvrdí Šahaf Šabtaj, šéfkuchař a spoluzakladatel vyhlášené pražské restaurace SaSaZu.
1. krok:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce droždí
- 100 ml mléka
- 4 lžíce jogurtu
- 2 lžíce ghí nebo másla
2. krok:
- 5 cm oddenku galangalu
- 1 šalotka
- 2 cm čerstvé kurkumy
- 5 stroužků česneku
- 10 čínských chilli papriček
- 1 lžíce listů koriandru
- 1 lžíce kmínu
- 150 ml ananasového džusu
- 100 ml kokosového mléka
- 150 ml kokosové vody
4. krok:
- 1/2 kg hovězího masa (podle chuti, nejlepší je svíčková)
- 4 limetkové listy
- 4 citronové trávy
- 20 g palmového cukru
- 1/2 ananasu
- 1/2 l kokosového mléka
- 150 ml rybí omáčky
- 30 g nesolených arašídů
- 4 rýžové papíry
- 1 ledový salát
- 1 snítka máty
1. Nejprve si předem připravíme těsto na placky. Smícháme mouku, cukr, droždí, mléko, jogurt a ghí nebo obyčejné máslo. Necháme těsto odpočívat alespoň 2 hodiny.
Vizitka:Šahaf Šabtaj se narodil 8. června 1975 v Izraeli, jeho otec jee z Iráku a matka má polské a německé kořeny. Po 4,5 letech u elitní námořní jednotky vystudoval prestižní kuchařskou školu Grégoire-Ferrandi v Paříži. Zkušenosti sbíral v restauraci Odeon v New Yorku a Vakzuid v Amsterdamu, byl šéfkuchařem v indické restauraci Zenzi v Bombaji. V Izraeli otevřel restauraci Minna Tomei, podílel se na konceptu tří restaurací v Srbsku. Je spoluautorem konceptu a šéfkuchařem restaurace SaSaZu v Praze 7, která byla pod jeho vedením tři roky po sobě ohodnocena cenou Bib Michelin. Je ženatý, má manželku Emmu a dceru Romy. Jeho rodina žije ve Velké Británii. |
2. Těsně před servírováním z těsta připravíme placky: rukama vyválíme placky a osmažíme je na pánvi dokřupava. Pokud je budeme plnit, po osmažení je ještě dáme na 5 minut do trouby dopéct při 200 °C.
3. V mixéru rozmixujeme galangal, šalotku, kurkumu, česnek, čínské chilli, koriandr, kmín a ananasový džus, až vznikne hladká pasta. Smícháme v hrnci kokosové mléko s kokosovou vodou a přidáme připravenou pastu. Přivedeme k varu a necháme redukovat 5 až 7 minut. Vznikne omáčka, na kterou při servírování umístíme masové rolky.
4. Poté nakrájíme hovězí maso na malé kousky a společně s masem do hrnce přidáme limetkové listy, citronovou trávu, palmový cukr, ananas, kokosové mléko, rybí omáčku a arašídy. Vaříme v závislosti na velikosti kousků masa 1 až 3 hodiny, při velikosti 2 krát 2 centimetry to bude trvat asi hodinu a půl. Přitom si dáváme pozor, aby se neodpařila všechna tekutina. Pokud ano, přidáme trochu vody a zakryjeme. Na namočený rýžový papír položíme lístky čerstvé máty a ledový salát, přidáme připravené hovězí maso s trochou omáčky. Rolku zabalíme a nakrájíme na kousky. Servírujeme s omáčkou a plackami.
Tip: Placky jsou dobré také plněné například mátou, sýrem, jogurtem nebo čímkoliv, co vás napadne. My je naplnili hráškovou kaší. Rendang je také výborný s rýží. Do rolek můžete přidat i rýžové nudle.