Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslavte víkend sacherem, mille feuille, Pavlovou nebo koláčem na hlavu

  1:42aktualizováno  1:42
Na třetí květnovou neděli připadá od loňska Světový den pečení. Nechte se inspirovat uměním pekařů a cukrářů z Francie a jejich slavným obráceným koláčem sester Tatinových, pravým rakouským sachrem nebo nadýchaným dortem Pavlova z Nového Zélandu.

Mille Feuille | foto: Unilever

Mille Feuille

  • 1 balení listového těsta
  • 1 pistáciový pudink
  • 200 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 500 ml smetany
  • 250 g rostlinného tuku
  • 50 g nepražených pistácií

  1. Listové těsto vyválíme na moučkovém cukru do tenkého plátu, který pečeme na 180° C ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Plát musíme péct zatížený dalším plechem, aby těsto nenaskočilo. Upečený plát rozkrojíme na 3 stejně velké pásy.
  2. Mléko přivedeme k varu a přidáme pudink rozmíchaný v troše studené vody. Vaříme asi 10 minut, poté přidáme cukr. Ještě mírně provaříme a odstavíme z ohně. Hotový pudink necháme v pokojové teplotě vychladnout a zašleháme rostlinný tuk a nasekané pistácie.
  3. Hotovým krémem spojíme jednotlivé listové pláty a dáme dobře vychladit. Poté nakrájíme na jednotlivé porce a dozdobíme čerstvým ovocem, například jahodami.

Pavlova dort

Dort Pavlova
  • 5 ks bílků  – žloutky využijete na krém
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g krupicového cukru na rozvar
  • 100 ml vody
  • nahrubo nasekané ořechy

na krém:

  • 750 ml smetany
  • 200 g cukru
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 5 žloutků
  • 150 g rostlinného tuku

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. V průběhu šlehání můžeme nechat vařit cukrový rozvar. Cukr s vodou dáme vařit. Pro vášnivé cukrářky či cukráře doporučuji zakoupit si teploměr, protože u řady cukrových rozvarů je velmi důležitá teplota. Rozvar do bílků by měl být uvařen na 120 °C. Bez teploměru se cukr uvařený na požadovanou teplotu dá poznat i podle tzv. ruční zkoušky. U rozvaru na 120° C se používá drátěné očko, které si snadno uděláte sami ohnutím drátku a jeho zatočením. Takto připravené očko v průběhu vaření namáčíme do rozvaru. Na drátku se po namočení utvoří blanka. Fouknutím do očka ihned po vytažení z rozvaru se při správné teplotě utvoří řada spojených bublinek, což znamená, že je hotovo.
  2. Horký rozvar přilijeme za stálého šlehání k bílkům a dále šleháme do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky (případně sáčku) rozetřeme na plech s pečícím papírem jednotlivé pláty, posypeme ořechy a dáme pocukrované moučkovým cukrem péct na 160 °C na cca 20 minut.
  3. V části studené smetany rozmícháme škrob a zbylou smetanu dáme vařit. Po dosažení varu přidáme cukr, rozmíchaný škrob a necháme dobře provařit. Nakonec do vařící směsi přidáme žloutky a ještě asi minutu provaříme. Dobře míchejte, aby se žloutky nesrazily. Poté necháme vychladnout a vyšleháme s tukem.
  4. Vychladlé pláty poté spojíme krémem a můžeme jednotlivé vrstvy navíc podle chuti prokládat ovocem nebo čokoládou.

Sachrův dort

Sacher
  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g jemně mleté strouhanky
  • 70 g kvalitního kakaa
  • 500 g čerstvých nebo mražených meruněk
  • 250 g krupicového cukru
  • špetka skořice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g rostlinného tuku nebo másla

  1. Vyšleháme zvlášť žloutky a bílky společně s cukrem. Mouku důkladně prosejeme společně s jemně namletou strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojíme se žloutky a opatrně, ale rychle přimícháme moučnou směs, aby vznikla hladká kompaktní směs. Nalijeme do připravené dortové formy a dáme péct na 170 °C na cca 40 min. Po upečení necháme vychladnout, vykrojíme z dortové formy a dvakrát prokrojíme.
  2. Meruňky vypeckujeme a důkladně opláchneme. Na větší pánvi rozpustíme polovinu z dávky cukru na světle hnědý karamel a zasypeme skořicí. Přidáme meruňky, lehce zalijeme vodou, aby se nepřipalovaly, a dusíme. Po odpaření 1/3 objemu sundáme z ohně a necháme lehce vychladit. Na dno formy položíme rozkrojené kolo korpusu, důkladně zatřeme ještě teplou meruňkovou redukcí a přiklopíme další částí korpusu. Postup opakujeme. Sesazený dort na povrchu rovněž potřeme zbylou meruňkovou redukcí a dáme důkladně vychladnout.
  3. Smetanu ohřejeme a poté přidáme čokoládu. Důkladně promícháme a nakonec vařečkou nebo stěrkou do horké polevy zapracujeme rostlinný tuk. Pokud použijeme metlu, zapracujeme do polevy vzduch a poleva pak nebude tak lesklá. Vychlazený dort zatřeme čokoládovou polevou a nakrájíme. Podáváme s vyšlehanou smetanou a zbylou meruňkovou omáčkou.

Jablečný tarte tatin

obrácený jablečný koláč
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g rostlinného tuku rozkrájeného na kostky
  • 1 žloutek
  • 1,2 kg jablek
  • 70 g rostlinného tuku
  • 185 g třtinového cukru

  1. Smíchejte ve velké míse mouku se špetkou soli a přidejte tuk. Těsto vypracujete, dokud se nepodobá jemné strouhance. Poté přidejte žloutek a trochu studené vody (2 - 3 kávové lžičky). Poté těsto vypracujte do hladka, aby se všechny ingredience spojily. Po zpracování zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.
  2. Zbavte jablka jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na žáruvzdorné pánvi (případně můžete použít dortovou formu) rozehřejte rostlinný tuk a přidejte cukr. Vznikne lehká karamelová hmota, na kterou naskládejte čtvrtky jablek pevně jednu vedle druhé tak, aby nevznikla žádná mezera. Tuto směs vařte na mírném ohni cca 35 - 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel je nahnědlý a táhlý.
  3. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu do kulatého tvaru, který je větší než průměr dortové formy/pánve. Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje těsta vtlačte přes jablka. Poté vložte do trouby a pečte 25 - 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi dvě minuty odpočnout a pak překlopte na talíř. Podávejte ho teplý se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Nebo vás naláká Dita P. na čokoládový dort s čokoládovým krémem? (celý recept najdete zde).

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Karlie Klossová na přehlídce Victoria's Secret  (13. listopadu 2013)
Agenti mi v jeden den řekli, že jsem vychrtlá i tlustá, líčí modelka

Američanka Karlie Klossová (24) patří mezi žádané modelky. Módní experti o ní říkali, že by měla zdědit přezdívku „Tělo“ po Australance Elle Macphersonové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.