Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslavte léto a ochutnejte cheesecake s rebarborou či blumy s badyánem

  2:30aktualizováno  2:30
Prázdninová pohoda nemusí být jen exotické pochoutky a šumění moře. Takový čerstvý koláč s drobenkou ve stínu jabloně vydá za relaxační víkend.

Cheesecake s rebarborou | foto: isifa.com

CHeesecake s rebarborouCheesecake s rebarborou

Na 1 formu

* 150 g čokoládových sušenek
* 80 g másla
* 200 ml smetany ke šlehání
* 4 plátky želatiny
* 100 ml smetany na vaření
* 500 g tvarohu
* 150 g cukru krupice
* 2 stonky rebarbory
* 3 lžíce třtinového cukru
* 200 ml červeného džusu

1. Malou částí másla vymažeme rozevírací dortovou formu, zbytek rozpustíme v malém kastrůlku. V robotu nebo válečkem rozdrtíme sušenky a spojíme je s rozpuštěným máslem. Lžící vyložíme dno formy sušenkovou směsí a pořádně ji upěchujeme. Formu dáme do mrazáku. Smetanu ušleháme dotuha a necháme vychladit.

2. Želatinu namočíme na pět minut do studené vody, mezitím uvedeme k varu smetanu na vaření, stáhneme ji z plamene a postupně do ní přimícháme želatinu, dokud se nerozpustí.

3. Tvaroh promícháme s cukrem,přidáme zchladlou smetanu s želatinou a šlehačku. Směs přendáme na sušenkový základ, uhladíme a necháme chladit 6 hodin nebo přes noc.

4. Stonky rebarbory omyjeme, oloupeme a překrájíme na tři části, podusíme s cukrem a džusem do měkka. Rebarborou ozdobíme cheesecake.

Náš tip

Do tvarohu nastrouhejte 100 g hořké čokolády, vše promíchejte a získáte stracciatellový cheesecake.

Jahodové košíčkyJahodové košíčky

Na 20 košíčků

* 210 g hladké mouky
* 150 g másla
* 140 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* 600 g jahod
* 1 sáček dortového želé

1. Z mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru a žloutku vypracujeme těsto do válečku a necháme ho v chladu hodinu odpočinout. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Z těsta ukrajujeme kolečka a vtlačíme je do formiček na košíčky, pečeme 12-15 minut. Po upečení dezerty vyklopíme.

3. Vanilkový pudink rozmícháme v mléce oslazeném vanilkovým cukrem a svaříme hustý pudink. Hrnec s pudinkem vložíme do dřezu se studenou vodou a pudink mícháme, dokud nezchladne.

4. Máslo (50 g) ušleháme se žloutkem a sto gramy moučkového cukru, postupně do směsi vmícháváme pudink a vše vyšleháme na hladký krém. Připravíme si dortové želé podle návodu na obalu.

5. Košíčky naplníme krémem, ozdobíme pokrájenými jahodami, přelijeme dortovým želé a dáme vychladit.

Náš tip

Košíčky si můžete připravit dopředu. Krém můžete udělat z jahodového pudinku.

Blumy s badyánemBlumy s badyánem

Na 4 misky

* 300 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 160 g másla
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* sůl
* 800 g blumy
* 140 g cukru krupice
* 3 hřebíčky
* 3 badyány
* 1 lžíce kukuřičného škrobu

1. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme 150 g másla, cukr, vanilkový cukr, vejce, špetku soli a zpracujeme křehké těsto, které necháme dvě hodiny v ledničce odpočívat. Vymažeme máslem zapékací misky.

2. Blumy omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky. Podusíme je s trochou vody, cukrem a kořením do měkka, 6-8 minut. Odebereme trochu šťávy a promícháme se škrobem. Přilijeme nazpět k blumám a provaříme minutu dvě, dokud šťáva nezhoustne.

3. Dvě třetiny těsta vyválíme a vykrojíme čtyři kolečka, těsto přendáme do zapékacích misek, okraje těsta by měly formy přesahovat. Ze zbylého těsta vyválíme čtyři vršky. Troubu předehřejeme na 180 °C.

4. Misky naplníme blumami, okraje těsta potřeme studenou vodou, přiložíme vrchní část těsta a zmáčknutím spojíme. Horní část v prostřed křížem prořízneme a pečeme 30-35 minut.

Náš tip

Stejným způsobem můžete připravit i švestky, pro vůni můžete přidat i skořici.

Borůvkový koláč s tvarohemBorůvkový koláč s tvarohem

Na 1 plech

* 1/2 kg hladké mouky
* 1/4 l polotučného mléka
* 35 g droždí
* špetka soli
* 200 g másla
* 4 vejce
* 80 g cukru krupice
* 1 citron
* 1/2 kg tvarohu
* 2 vanilkové cukry
* 2 lžíce škrobu
* 200 g hrubé mouky
* 200 g moučkového cukru
* 1 l borůvek

1. Z části mouky, teplého mléka a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Přilijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme zbytek mléka, 100 g rozpuštěného másla, žloutky, cukr, nastrouhanou kůru z poloviny citronu a zpracujeme na hladké, vláčné a nelepivé těsto. Necháme kynout asi 30 minut.

2. Tvaroh smícháme se dvěma vejci, jedním vanilkovým cukrem, škrobovou moučkou, zbylou citronovou kůrou a třemi lžičkami citronové šťávy. Troubu předehřejeme na 180 °C.

3. Z hrubé mouky, moučkového a vanilkového cukru a 100 g másla připravíme drobenku.

4. Těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem, roztáhneme ho do okrajů, pomažeme tvarohem, posypeme borůvkami a drobenkou, necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme asi 30 minut.

Náš tip

Udělejte na koláči střídavě tvarohové a borůvkové pruhy. Tvaroh přendejte do plastového sáčku s ustřiženým rohem, na proužkujte těsto a dosypte borůvkami.

Ostružinové koláč s mandlemiOstružinový koláč s mandlemi

Na 1 koláč

* 350 g hladké mouky
* 250 g moučkového cukru
* 80 g másla
* špetka soli
* 5 vajec
* 2 lžíce mléka
* 1/2 prášku do pečiva
* 200 g ostružin
* 1 vanilkový cukr
* 200 g tvarohu
* 50 g kukuřičného škrobu
* 100 g mandlových lupínků

1. Z mouky, 150 g cukru, másla, soli, dvou žloutků, mléka a prášku do pečiva zpracujeme těsto. Kouli těsta zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.

2. Ostružiny rozmačkáme, promícháme s vanilkovým cukrem a propasírujeme je přes síto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě celá vejce ušleháme se 100 g cukru, přišleháme tvaroh, škrob a ostružiny.

3. Z těsta oddělíme dvě třetiny, které rozválíme na průměr větší než koláčová forma nebo je vmačkáme prsty tak, aby těsto okraje přesahovalo.

4. Koláč naplníme tvarohem s ostružinami a směs přiklopíme plackou ze zbylého rozváleného těsta. Okraje těsta zarovnáme a spojíme, na několika místech povrch propíchneme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 40-45 minut. Pět minut před koncem pečení vrchní vrstvu ještě jednou lehce potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

Náš tip

Vyzkoušejte koláč s borůvkovou náplní.

Třešňové muffinyTřešňové muffiny

Na 12 muffinů

* 200 g třešní
* 80 g másla
* 2 velká vejce
* 150 g bílého jogurtu
* 50 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 140 g cukru krupice
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* 6 polévkových lžic drobenky

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Třešně omyjeme a vypeckujeme. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Formu na muffiny vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky.

2. V menší míse promícháme vejce, jogurt a mléko, přidáme rozpuštěné máslo.

3. Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sodu a vše promícháme lžící.

4. Tekuté přísady přilijte do mísy se směsí z mouky a zlehka obracením lžící spojíme. Pak přidáme vypeckované třešně. Lžící naplníme košíčky těstem a posypeme drobenkou. Pečeme asi 20 minut.

Náš tip

K muffinům vám stačí lžíce nebo vařečka, rozhodně je nešlehejte robotem. Malé moučné žmolky nevadí, rozpečou se. Pokud nemáte formu na muffiny, pečte je na plechu ve dvou až třech papírových košíčcích, aby udržely formu.





Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.