Oslaďte si Valentýna medem

  0:04
Nejromantičtější svátek v roce oslavte s tím, kdo je vašemu srdci nejbližší. Když u toho ještě budou naše medově sladké dezerty, pak je úspěch večera zaručen.

Medový Valentýn | foto: MF DNES

Muffiny s krémem a se srdíčky            

NA 12 KOUSKŮ                                              Medový Valentýn

Příprava: 20 minut + 15 minut pečení + doba na vychladnutí
 
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce medu, tekutého
12 lžic dětské krupičky
200 ml kysané smetany
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce likéru z růžových květů
2 lžíce višňové šťávy
50 g cukru moučka + trochu na doslazení šlehačky
1 lžíce citronové šťávy

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V míse šleháme žloutky s medem, dokud nenabydou. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. K ušlehaným žloutkům zlehka přimícháme dětskou krupičku a sníh a plníme ze tří čtvrtin košíčky na muffiny. Zbytek těsta rozetřeme na část plechu vyloženého papírem na pečení.

2. Vložíme současně do předehřáté trouby a pečeme, muffiny asi 15 minut a plát těsta, dokud nezrůžoví (7–10 min.), podle výšky těsta. Upečený plát těsta sundáme i s papírem z plechu, papír sloupneme a těsto vychladíme a vykrájíme srdíčka. Hotové muffiny vyndáme z trouby a i s papírovými košíčky vyjmeme z formy.

3. Na krém ušleháme smetanu s trochou moučkového cukru, vmícháme kysanou smetanu a dochutíme likérem a višňovou šťávou. Na polevu v misce utřeme cukr s citronovou a višňovou šťávou. Světlejší stranu srdíček ozdobíme cukrovou polevou.  Na vychladlé muffiny naneseme krém a na něj položíme ozdobené srdíčko.

 

Čokoládová srdce s mandlemiMedový Valentýn

NA 1 MENŠÍ PLECH                           

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

4 vejce
150 g čokolády na vaření
100 g másla
150 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky
20 g strouhaného kokosu

Na mandlovou krustu:
100 g cukru krupice
2 lžíce medu
asi 2 lžíce citronové šťávy
80 g mandlových lupínků, opražených

K podávání:
čerstvé jahody
čokoládová poleva
mandlové lupínky

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V misce rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu, dobře to jde na páře, a občas zamícháme. V míse ušleháme vejce a cukr do bílé pěny. Postupně přimícháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem, přidáme kokos a mouku a vše zamícháme. Těsto vlijeme na menší plech přibližně o rozměrech 25 x 35 cm vyložený pečicím papírem a vymaštěný máslem a rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

2. Mezitím si v pánvi nebo kastrůlku roztavíme cukr na karamel. Když je zlatý, zalijeme ho trochou vody, odmícháme ode dna a opět rozvaříme. Vaříme ho tak dlouho, dokud se tekutina z větší části neodpaří a nevznikne hustší sirup.

3. Nakonec vmícháme med a citronovou šťávu a ještě necháme krátce přejít varem. Horkým karamelem potřeme upečený teplý plát těsta přímo na plechu a posypeme opraženými mandlovými lupínky. Necháme chvíli ztuhnout a ještě z vlažného těsta vypichujeme vykrajovátkem srdíčka. Podáváme s čerstvými jahodami, které můžeme máčet v čokoládové polevě a obalovat rovněž mandlovými lupínky.

 

Grilované pomeranče s nočky

Medový ValentýnPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 8–10 minut grilování

2 velké pomeranče
50 g másla
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce pomerančového nebo vanilkového likéru
šťáva z 1 citronu
2 lžíce medu, tekutého
100 ml smetany na šlehání 33%
1 vanilkový cukr
125 g měkkého tvarohu, tučného
karamelové bonbony k podávání, nasekané

1. Předehřejeme si gril na nejvyšší teplotu. Pomeranče oloupeme, zbavíme je co nejvíce bílé dužiny a nakrájíme na plátky.

2. Zapékací misku vytřeme částí másla a vyložíme plátky pomeranče. Zalijeme citronovou šťávou, zakapeme likérem, pomeranče posypeme cukrem a poklademe plátky zbylého másla. Vložíme pod rozehřátý gril a zapečeme, trvá to přibližně 8–10 minut.

3. Mezitím si ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem a smícháme s tvarohem. Misku s našlehaným krémem pak na chvíli vložíme do mrazáku.

4. Grilované pomeranče vyjmeme z trouby a přelijeme medem.
Z namraženého krému lžícemi tvarujeme noky a podáváme je na grilovaných pomerančích. Povrch krému ozdobíme sekanými karamelovými bonbony.

TIP:

Obdobně můžeme grilovat plátky ananasu, broskve a jiné druhy ovoce či doplnit aromatickým kořením (skořice, hřebíček, vanilka, zázvor). Zkuste smetanu se 40 % tuku, např. z mlékárny Kunín.

 

Křehké košíčky s ořechy a medemMedový Valentýn

ASI 10 KOŠÍČKŮ O PRŮMĚRU 8 CM

Příprava: 45 minut + 15 minut pečení

200 g hladké mouky
špetka soli
125 g tuku, např. hery nebo másla
2 lžíce studené vody

Na náplň:
250 g jader vlašských ořechů
150 ml javorového sirupu
100 g medu
80 g másla
1 lžíce rumu

1. V míse promícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájený tuk.
Rychle zapracujeme, jako když připravujeme drobenku. K sypké směsi přidáme postupně podle potřeby studenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu chvíli odpočinout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2. Těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky, propícháme vidličkou, narovnáme na plech a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečené necháme trochu zchladnout ve formičkách a ještě teplé vyklopíme.

3. Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Polovinu ořechů jemně semeleme nebo nastrouháme. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mleté ořechy, přilijeme sirup a med, promícháme a společně povaříme, až se směs spojí, a dochutíme rumem. Je-li náplň příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo mléka, je-li řídká, ještě chvíli povaříme.

4. Košíčky plníme ještě teplou, ale ne horkou náplní a ozdobíme zbylými celými ořechy. Podáváme teprve poté, co jsme nechali náplň vychladnout a ztuhnout.

 

Srdíčkové toasty s medemMedový Valentýn

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 3 minuty opékání

8 plátků toastového chleba
1 lžíce medu
4 lžíce lučiny
4 lžíce višňové zavařeniny

1. Příprava tohoto pokrmu vhodného třeba pro romantickou snídani ve dvou je docela jednoduchá. Potřebujeme jen klasický přístroj na opékání toastů, talířek a nůž.

2. Z toastového chleba (nejlepší je světlý máslový) vyřízneme tvary srdce nebo je vypíchneme vykrajovátkem a opečeme je v toastovači.

3. Povrch opečeného chleba ihned z jedné strany lehce potřeme medem, lučinou a nakonec zakápneme trochou višňové zavařeniny.

4. Podáváme nejlépe s čajem, čerstvou kávou s mlékem, horkou čokoládou nebo kakaem a především – se zamilovaným úsměvem.

TIP:

Použít můžete jak světlý, tak tmavý toastový chléb nebo srdíčka vypichovat například ze zbylé vánočky, piškotu či jiného pečiva. Výborná jsou také vaflová srdíčka nebo medové těsto. Místo lučiny vyzkoušejte žervé či jiný čerstvý přírodní sýr, výborný je i kozí, nebo toast potřete máslem či zakysanou smetanou. Zavařenina by měla být poněkud ostřejší a pikantnější, ne moc sladká.

 

Nejsladší důkaz lásky Bonboniéra Mozart - Herz´l

Nemáte čas nebo odvahu vytvářet vlastnoruční valentýnské dobroty, ale přitom chcete svému milému sladce sdělit, že ho máte ráda? Kupte mu bonboniéru. Třeba tu s mozartovskými srdíčky z marcipánu z čerstvých pistácií, oříškového nugátu a mléčné i hořké čokolády.

 

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...