Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Oslaďte si Valentýna medem

  0:04aktualizováno  0:04
Nejromantičtější svátek v roce oslavte s tím, kdo je vašemu srdci nejbližší. Když u toho ještě budou naše medově sladké dezerty, pak je úspěch večera zaručen.

Medový Valentýn | foto: MF DNES

Muffiny s krémem a se srdíčky            

NA 12 KOUSKŮ                                              Medový Valentýn

Příprava: 20 minut + 15 minut pečení + doba na vychladnutí
 
6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce medu, tekutého
12 lžic dětské krupičky
200 ml kysané smetany
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce likéru z růžových květů
2 lžíce višňové šťávy
50 g cukru moučka + trochu na doslazení šlehačky
1 lžíce citronové šťávy

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V míse šleháme žloutky s medem, dokud nenabydou. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. K ušlehaným žloutkům zlehka přimícháme dětskou krupičku a sníh a plníme ze tří čtvrtin košíčky na muffiny. Zbytek těsta rozetřeme na část plechu vyloženého papírem na pečení.

2. Vložíme současně do předehřáté trouby a pečeme, muffiny asi 15 minut a plát těsta, dokud nezrůžoví (7–10 min.), podle výšky těsta. Upečený plát těsta sundáme i s papírem z plechu, papír sloupneme a těsto vychladíme a vykrájíme srdíčka. Hotové muffiny vyndáme z trouby a i s papírovými košíčky vyjmeme z formy.

3. Na krém ušleháme smetanu s trochou moučkového cukru, vmícháme kysanou smetanu a dochutíme likérem a višňovou šťávou. Na polevu v misce utřeme cukr s citronovou a višňovou šťávou. Světlejší stranu srdíček ozdobíme cukrovou polevou.  Na vychladlé muffiny naneseme krém a na něj položíme ozdobené srdíčko.

 

Čokoládová srdce s mandlemiMedový Valentýn

NA 1 MENŠÍ PLECH                           

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

4 vejce
150 g čokolády na vaření
100 g másla
150 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky
20 g strouhaného kokosu

Na mandlovou krustu:
100 g cukru krupice
2 lžíce medu
asi 2 lžíce citronové šťávy
80 g mandlových lupínků, opražených

K podávání:
čerstvé jahody
čokoládová poleva
mandlové lupínky

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. V misce rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu, dobře to jde na páře, a občas zamícháme. V míse ušleháme vejce a cukr do bílé pěny. Postupně přimícháme zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem, přidáme kokos a mouku a vše zamícháme. Těsto vlijeme na menší plech přibližně o rozměrech 25 x 35 cm vyložený pečicím papírem a vymaštěný máslem a rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

2. Mezitím si v pánvi nebo kastrůlku roztavíme cukr na karamel. Když je zlatý, zalijeme ho trochou vody, odmícháme ode dna a opět rozvaříme. Vaříme ho tak dlouho, dokud se tekutina z větší části neodpaří a nevznikne hustší sirup.

3. Nakonec vmícháme med a citronovou šťávu a ještě necháme krátce přejít varem. Horkým karamelem potřeme upečený teplý plát těsta přímo na plechu a posypeme opraženými mandlovými lupínky. Necháme chvíli ztuhnout a ještě z vlažného těsta vypichujeme vykrajovátkem srdíčka. Podáváme s čerstvými jahodami, které můžeme máčet v čokoládové polevě a obalovat rovněž mandlovými lupínky.

 

Grilované pomeranče s nočky

Medový ValentýnPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 8–10 minut grilování

2 velké pomeranče
50 g másla
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce pomerančového nebo vanilkového likéru
šťáva z 1 citronu
2 lžíce medu, tekutého
100 ml smetany na šlehání 33%
1 vanilkový cukr
125 g měkkého tvarohu, tučného
karamelové bonbony k podávání, nasekané

1. Předehřejeme si gril na nejvyšší teplotu. Pomeranče oloupeme, zbavíme je co nejvíce bílé dužiny a nakrájíme na plátky.

2. Zapékací misku vytřeme částí másla a vyložíme plátky pomeranče. Zalijeme citronovou šťávou, zakapeme likérem, pomeranče posypeme cukrem a poklademe plátky zbylého másla. Vložíme pod rozehřátý gril a zapečeme, trvá to přibližně 8–10 minut.

3. Mezitím si ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem a smícháme s tvarohem. Misku s našlehaným krémem pak na chvíli vložíme do mrazáku.

4. Grilované pomeranče vyjmeme z trouby a přelijeme medem.
Z namraženého krému lžícemi tvarujeme noky a podáváme je na grilovaných pomerančích. Povrch krému ozdobíme sekanými karamelovými bonbony.

TIP:

Obdobně můžeme grilovat plátky ananasu, broskve a jiné druhy ovoce či doplnit aromatickým kořením (skořice, hřebíček, vanilka, zázvor). Zkuste smetanu se 40 % tuku, např. z mlékárny Kunín.

 

Křehké košíčky s ořechy a medemMedový Valentýn

ASI 10 KOŠÍČKŮ O PRŮMĚRU 8 CM

Příprava: 45 minut + 15 minut pečení

200 g hladké mouky
špetka soli
125 g tuku, např. hery nebo másla
2 lžíce studené vody

Na náplň:
250 g jader vlašských ořechů
150 ml javorového sirupu
100 g medu
80 g másla
1 lžíce rumu

1. V míse promícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájený tuk.
Rychle zapracujeme, jako když připravujeme drobenku. K sypké směsi přidáme postupně podle potřeby studenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu chvíli odpočinout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

2. Těsto rozdělíme na kousky, vtlačíme do formiček na košíčky, propícháme vidličkou, narovnáme na plech a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečené necháme trochu zchladnout ve formičkách a ještě teplé vyklopíme.

3. Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Polovinu ořechů jemně semeleme nebo nastrouháme. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mleté ořechy, přilijeme sirup a med, promícháme a společně povaříme, až se směs spojí, a dochutíme rumem. Je-li náplň příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo mléka, je-li řídká, ještě chvíli povaříme.

4. Košíčky plníme ještě teplou, ale ne horkou náplní a ozdobíme zbylými celými ořechy. Podáváme teprve poté, co jsme nechali náplň vychladnout a ztuhnout.

 

Srdíčkové toasty s medemMedový Valentýn

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 3 minuty opékání

8 plátků toastového chleba
1 lžíce medu
4 lžíce lučiny
4 lžíce višňové zavařeniny

1. Příprava tohoto pokrmu vhodného třeba pro romantickou snídani ve dvou je docela jednoduchá. Potřebujeme jen klasický přístroj na opékání toastů, talířek a nůž.

2. Z toastového chleba (nejlepší je světlý máslový) vyřízneme tvary srdce nebo je vypíchneme vykrajovátkem a opečeme je v toastovači.

3. Povrch opečeného chleba ihned z jedné strany lehce potřeme medem, lučinou a nakonec zakápneme trochou višňové zavařeniny.

4. Podáváme nejlépe s čajem, čerstvou kávou s mlékem, horkou čokoládou nebo kakaem a především – se zamilovaným úsměvem.

TIP:

Použít můžete jak světlý, tak tmavý toastový chléb nebo srdíčka vypichovat například ze zbylé vánočky, piškotu či jiného pečiva. Výborná jsou také vaflová srdíčka nebo medové těsto. Místo lučiny vyzkoušejte žervé či jiný čerstvý přírodní sýr, výborný je i kozí, nebo toast potřete máslem či zakysanou smetanou. Zavařenina by měla být poněkud ostřejší a pikantnější, ne moc sladká.

 

Nejsladší důkaz lásky Bonboniéra Mozart - Herz´l

Nemáte čas nebo odvahu vytvářet vlastnoruční valentýnské dobroty, ale přitom chcete svému milému sladce sdělit, že ho máte ráda? Kupte mu bonboniéru. Třeba tu s mozartovskými srdíčky z marcipánu z čerstvých pistácií, oříškového nugátu a mléčné i hořké čokolády.

 

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka poradí v on-line rozhovoru

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.