Doporučujeme

Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude v sobotu v Hostíně u Vojkovic připravovat...

Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude v sobotu v Hostíně u Vojkovic připravovat degustační chřestové menu. | foto: www.ceskychrest.cz

Oskeruše, chřest nebo víno. Užijte si šťavnatou sezonu

  • 5
Jaro už je v plném proudu a žádný pravý gurmán si nemůže stěžovat na nedostatek chuťových vjemů. Ať už se vydáte na kterýkoliv konec republiky, můžete se těšit na dobré jídlo, skvělé pití i zajímavé zážitky. A možná potkáte i šéfkuchaře s michelinskou hvězdou... Tipy na gastrovýlety v druhé polovině dubna pro vás vybral portál Gastronaut.cz.

Středočeský kraj: Slavnosti českého chřestu

 Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte letošní chřest? Zajeďte se tuto sobotu 14. dubna podívat do Hostína u Vojkovic. Přímo na chřestovém poli budou připraveny kuchyně, kde šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem připraví šestichodové degustační menu. Složení týmu bude jedním z překvapení a nelze vyloučit, že se účastní jeden nebo oba naši "michelinoví" šéfkuchaři. Přítomní kuchaři si osobně chřest z pole sklidí, očistí a použijí ho ke svým kuchařským kreacím.  Připraven je i doprovodný program pro děti nebo prohlídky zařízení na zpracování chřestu. Samozřejmě bude možné si čerstvý chřest také na místě zakoupit za speciální cenu. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Slavnosti oskoruší

Jeřáb oskeruše

Oskoruše neboli Jeřáb oskeruše je ovocný strom, který odedávna zdobil vinohrady na celém Slovácku a jižní Moravě. Asi víte, že plody oskoruše mají léčivé účinky na trávení a jsou z nich skvělé kompoty, mošty i vína. Ale možná neznáte pověru, že kdo tento strom pěstuje a ošetřuje, tomu strom odjímá příležitost k zahálce a nepravostem jako opilectví, chlípnost a krádeže. Tento pozitivní vliv je určitě obsažen i v plodech, takže se směle pusťte do ochutnávání všemožných pokrmů a pálenek z oskoruše, které bude probíhat tuto sobotu 14. dubna v Tvarožné Lhotě. Více ZDE.

Celá ČR: Světový den vína Malbec

Víno

Malbec je víno původně pocházející z jihozápadní Francie, skvělé klimatické podmínky si však vinná réva našla především v Argentině, kde se stala prémiovou modrou odrůdou ověnčenou nejrůznějšími oceněními. Argentinská asociace vinařů se rozhodla nejslavnější druh vína své země poctít oslavou přímo velkolepou. A vyhradila mu celý sváteční den. Zajděte si v úterý 17. dubna na skleničku do některé z restaurací či vináren na degustační menu Malbec. Více ZDE.

Jihomoravský kraj: Festival otevřených sklepů

Ilustrační snímek

Oslavte jaro skvělým vínem a tradičním folklórem a poznejte vinaře slavné i méně známé. Vinné sklípky i sklepy otevírají svá vrátka, a proto je čas na festival s příznačným názvem Festival otevřených sklepů. Tento ročník proběhne od 14. do 15. dubna v obcích Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky a Starý a Nový Poddvorov a ponese se ve znamení "Víno a kultura ve sklepech jižní Moravy".  Kromě vynikajících moků, typických pro tuto oblast (Ryzlink rýnský, Rulandské bílé i šedé, Frankovka, region je proslulý také odrůdou Cabernet Moravia) se můžete těšit na delikátní gurmetské menu servírované přímo ve sklípcích.  Více ZDE.

Středočeský kraj: Cukrářská pouť

Koblihy

Všichni milovníci sladkostí, nastražte zraky a navnaďte chuťové pohárky. Na Zámku Kačina, ve Svetém Mikuláši a Kutné Hoře se 22. dubna konají Cukrářské slavnosti. Tato akce je zaměřena na ukázky cukrářské výroby a své umění zde předvádějí mistři na slovo vzatí – Společenstvo cukrářů. Budete moci ochutnat svatební koláčky, perníčky, koláče, buchty, smažené koblížky, medové výrobky a mnoho dalšího. Čeká na vás i výroba domácí čokolády a míchání nápojů. A rozhodně se nemusíte bát přeslazení. K mání budou i zvěřinové salámy, klobásky či sýry. Více ZDE.


  • Vybrali jsme pro Vás