Doporučujeme

Grilovaný kuřecí kebab | foto: In Images

Originální letní grilování

  • 8
Letní sezona je v plném proudu. Jak vyplnit krásný teplý večer? Nejlépe u grilu a s koktejlem v ruce.

Grilovaný kuřecí kebab

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 2 h marinování + 10 minut grilování

* 600-800 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* 4 lžíce meruňkového džemu
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky
* 1-2 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička francouzské hořčice
* sůl
* zelenina k podávání

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Ve větší míse si připravíme marinádu z džemu, oleje, citronové šťávy, mletého zázvoru a hořčice, dobře ji promícháme, vložíme do ní nakrájené maso, obalíme ho v marinádě a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet.

2. Rozpálíme gril a odleželé maso napícháme na grilovací jehly. Pečeme ho na olejem potřené grilovací mřížce nebo tácku ze všech stran přibližně 10 minut, během grilování potíráme zbylou marinádou.

3. Po upečení maso necháme chvilku odpočinout, aby se rozležely chutě a šťávy, teprve pak ho osolíme a podáváme s čerstvou zeleninou nebo různými zeleninovými saláty.

Hot& spicy

Rajčatová salsa s cibulkou se hodí jak ke grilovanému masu, tak k bramborám, tortillám nebo chipsům.
Ideálním doplňkem k masu jsou jogurtové dresinky či dipy. Zkuste si je připravit třeba z jogurtu s bazalkou nebo z kysané smetany s chilli papričkou.

Pikantní grilovaná kuřecí stehna

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 2 h marinování + 35-45 minut grilování

* 4 kuřecí stehna s kůží (čtvrtky)
* 2 stroužky česneku, prolisované
* 2-3 lžíce harrisy nebo chilli omáčky
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky
* 100-150 ml pomerančového džusu
* 1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry
* 2 lžíce vinného octa
* špetka skořice

1. V misce promícháme harrisu nebo chilli omáčku, med, olej, džus, kůru z pomeranče, vinný ocet a špetku skořice. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a ostrým nožem do každého uděláme několik zářezů.

2. Maso ze všech stran osolíme a česnek i se solí vetřeme do masa. Připravená stehna obalíme v marinádě a necháme v chladu nejméně 2 hodiny marinovat.
Rozpálíme gril a mřížku potřeme lehce olejem, rozložíme na ni stehýnka a grilujeme. Maso potíráme zbylou marinádou a otáčíme. Pečeme asi 35-45 minut, dokud maso není dostatečně propečené.

3. Upečená stehna necháme chvíli odležet, aby se šťáva a chutě uvolnily, a podáváme.

TIP
Jako přílohu podávejte pikantní bramborový salát s grilovanými paprikami a rajčaty v oleji, ochucenými chilli omáčkou a mletým pepřem.

Grilované jehněčí marinované kotletky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 30 minut marinování + 8-12 minut grilování

* 8 jehněčích kotletek
* 3 stroužky česneku, prolisovaného
* 2 hrsti směsi čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, saturejka, majoránka apod.)
* špetka jemně strouhané citronové kůry
* 8 lžic olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý pepř

1. Kotlety rozdělíme na jednotlivé porce, odstraníme blány a šlachy, maso omyjeme, osušíme a špičkou nože uvolníme od kosti. Bylinky opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nasekáme nadrobno. V misce promícháme prolisovaný česnek, usekané bylinky, olivový olej, citronovou kůru z dobře omytého nebo biocitronu a citronovou šťávu na marinádu.

2. Připravené maso osolíme a opepříme, vložíme do vhodné nádoby s marinádou, přikryjeme a necháme v chladu nejméně 30 minut odležet. Rozpálíme gril, rozložíme kotletky a grilujeme z obou stran podle výšky masa, přibližně z každé strany asi 4-6 minut. Během pečení maso potíráme marinádou.

3. Hotové kotlety sundáme z grilu, necháme chvíli odpočinout, aby se rozležely šťávy a chutě. Podáváme na nahřátých talířích.

Grilovaný ananas s chilli papričkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 6-8 minut grilování

* 1 ananas
* 2 citrony
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce přírodního cukru nebo medu
* 1 lžíce koňaku
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 1 červená chilli paprička
* 1 lžíce lístků máty
* 1 lžíce lístků šalvěje
* trochu hrubě mleté mořské soli

1. V misce smícháme cukr nebo med s rozpuštěným máslem, koňakem, nakrájenou chilli papričkou, pokrájenými listy čerstvé máty a šalvěje a lžící citronové šťávy. Ananas oloupeme, podélně rozčtvrtíme a vykrojíme tuhý střed. Dílky ananasu podle velikosti ještě překrojíme na tenčí díly a napíchneme je na špejle namočené ve studené vodě nebo grilovací jehly. Dobře omyté nebo chemicky neošetřené citrony i s kůrou nakrájíme na plátky.

2. Misku z hliníkové fólie nebo mřížku lehce vytřeme máslem nebo olejem a ananas i citrony rozložíme do misky nebo přímo na předehřátý gril. Grilujeme z každé strany asi minutu, poté ananas i citrony potřeme připravenou směsí a dále grilujeme z každé strany ještě asi 2 minuty.

3. Podáváme přelité zbylou marinádou a lehce posypané hrubou mořskou solí samostatně nebo jako přílohu k masu.

Brambory s rozmarýnem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut grilování

* 8 větších nových brambor
* 1 lžíce bazalkového pesta
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 snítky rozmarýnu
* hrubá mořská sůl

1. Brambory i se slupkou dobře omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou a asi 5 minut předvaříme. Slijeme vodu a necháme je zchladnout.

2. Předehřejeme gril a brambory rozpůlíme. Grilovací mřížku nebo hliníkovou misku potřeme olejem, rozložíme na ni brambory a pečeme z obou stran, celkem asi 15-20 minut, dokud nejsou propečené.

3. Před koncem grilování brambory potřeme pestem smíchaným s olivovým olejem a na řezu posypeme rozmarýnem. Posypeme hrubou mořskou solí a podáváme jako přílohu k masu či rybám nebo samostatně se zeleninovým salátem, kysanou smetanou apod.

TIP
Zkuste potřít brambory pestem až těsně před dopečením nebo po upečení. Malé brambory můžete péct i v celku a před podáváním je lehce rozmáčknout, smíchat s olejem a pestem a podle chuti přidat ještě stroužek drceného česneku.


  • Vybrali jsme pro Vás