Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Orient na talíři: Tikka Masala, kuřecí Tandoori a jehněčí špízy

  0:35aktualizováno  0:35
Máte rádi orientální kuchyni plnou barev a vůní, které lahodí oku i chuťovým pohárkům? Vyzkoušejte klasiku indické kuchyně kuřecí Tandoori, Tikka Masala nebo jehněčí špízy ovoněné čerstvými bylinkami.

Kuřecí Tandoori | foto: archiv McCain

Kuřecí TandooriKuřecí Tandoori

Pro 4 - 6 osob
Příprava
: 45 minut

* 800 g stehenních řízků
* koření Tandoori
* 200 ml plnotučného bílého jogurtu
* šťáva z jedné limetky
* sůl, pepř

1. Koření smícháme s jogurtem, maso pokapeme šťávou z limetky, osolíme, opepříme a pečlivě pomažeme jogurtovou směsí.
2. Pomalu pečeme v troubě pod pokličkou při teplotě 180 stupňů nebo na grilu v alobalu cca 30 - 45 minut.
3. Podáváme s rýží nebo hranolkami.

Tikka MasalaTikka Masala

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
45 minut

* 1 lžíce pasty Masala
* 1 velká cibule
* 1 lžíce másla
* 4 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lilek
* 4 ks kuřecích prsních řízků
* 800 g loupaných rajčat (2 plechovky)
* hrst nasekaného čerstvého koriandru
* 100 ml tučné smetany

1. Na oleji s máslem orestujeme cibuli nasekanou najemno. Přidáme pastu Masala a zlehka orestujeme.
2. Přidáme lilek na kostičky, rajčatový protlak, krájená rajčata a na větší kousky nakrájené maso. Pomalu dusíme.
3. Když je maso měkké, omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Nakonec vmícháme čerstvý koriandr.
4. Podáváme s rýží basmati, pečenými bramborami nebo plackami čapátí.

TIP: Jako přílohu můžete vyzkoušet také kořeněné hranolky s příchutí Indie.

Jehněčí špízy s mátou a koriandremJehněčí špízy s mátou a koriandrem

Pro 4 - 6 osob
Příprava:
15 minut + 8 - 10 minut grilování

* 800 g mleté jehněčí plece
* 1/2 svazku máty, nasekané
* 1/2 svazku koriandru, nasekaného
* špetka kurkumy
* špetka mletého chilli koření
* citronová kůra

1. V míse smícháme všechny ingredience. Na jehly nebo špejle napichujeme přibližně 50 g masové hmoty.
2. Grilujeme po obou stranách 8 až 10 minut.
3. Podáváme se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo chlebovými plackami.

Recepty připravil šéfkuchař Martin Polačko

několik slov o šéfkuchaři

Vaření je pro Martina Polačka velkou vášní odjakživa. V průběhu svéŠéfkuchař Martin Polačko praxe působil na Slovensku, v Čechách a ve Spojených státech, dále v Thajsku a Itálii. Má velký vztah k mezinárodní, zejména orientální a italské kuchyni. Pracoval v několika restauracích zaměřených na fine-dining, působil i jako lektor kurzů vaření, poskytuje konzultace pro restaurace a jiné subjekty, zaměřuje se i na food styling. V současné době také spolupracuje s potravinářskou firmou McCain.





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.